Tajna podzemnog mosta

U sredini kutije, u zelenom čojom postavljenom udubljenju, presijavao se jednocijevni signalni pištolj, dok su u uglovima bile uredno raspoređene signalne rakete u aluminijskim čaurama. Posmatrahu sadržinu kutije sve dok Đelo najednom, ne zgrabi pištolj i ne skidajući sa njega pogled, podiže i stade sa svih strana razgledati. Pritom ugleda jedno nazubljeno dugme, koje pritisnu, nakon čega se debela cijev prelomi i iz nje ispade raketa poput onih postrojenih po uglovima. Uskoro pronađoše način na koji taj signalni pištolj funkcioniše i te ga poslije škljocanja na prazno, spakovaše u kutiju i požuriše da se, sa tako vrijednim plijenom što prije izgube sa tog mjesta, računajući da mnogo njih jedva čeka da dođe, vidi i vjerovatno isto tako kao i oni pokuša iščačkati ovu njihovu takozvanu “minu”. Pažljivo sa nje obrisaše prašinu, pa je poput neke dragocjenosti uviše u džemper i polako, osvrćući se i krijući, kroz kamenjar krenuše prema gradu.

Došavši u potkrovlje šupe, na miru raspakovaše pištolj i rakete i otkriše da kutija ima duplo dno u kojem nađoše pribor za čišćenje i još nekoliko raketa. Kutiju dobro sakriše iza grede, na zidu i zadovoljni počeše priču o svemu što se dogodilo zadnjih dana. Onaj kamion su, doduše, viđeli na nekoliko mjesta, ali to im nije mnogo pomoglo da zaključe što se sa onim teškim sanducima dogodilo. U stvari, tek sad ih je počela mučiti radoznalost, jer su željeli da znaju sve o onim ljudima koji su one noći bili u onom kamionu. Nije bilo sumnje da se radilo o opljačkanom blagu i da im je namjera da ga neđe sklone na sigurno, ali im nikako nije moglo biti jasno o kakvom bi se mostu, i to još podzemnom, moglo raditi. One noći, kad je kamion nastavio put, mislili su da se stvarno radi o nekakvom podzemnom mostu, jer u okolini postoje rijeke ponornice, ali su, tada, njih dvojica mislili jedino kako da izađu iz neprilike u koju su se nepromišljeno uvalili. No, kada su pri povratku one sanduke viđeli u istom kamionu koji se onako brzo vratio, vjerovatno nakon okretanja na nekoj raskrsnici, shvatili su da se cijela priča odnosi na grad, ali nikako nijesu mogli da shvate da postoji neki most u gradu bez rijeke. Ono, podzemni, ovoga puta je dobilo na tajanstvenosti, jer ako rijeke nema iznad zemlje, ne znači da je nema pod zemljom. Posebno zbog toga, što je postojala priča da je gradskom kotlinom nekad, stvarno tekla rijeka koja je ponirala u jednom udubljenju nedaleko od starog manastira.Sve to ih više nije ostavljalo na miru, te odlučiše da saznaju kome pripada kamion koji su često viđali na raznim mjestima a skoro svaki put je za volanom bio drugi vozač.

Nijesu bili sigurni čije je vlasništvo bio kamion, ali su zato po glasu poznali vozača kamiona  od one noći koji je izdavao naredbe ostalima koje ni po čemu nijesu mogli prepoznati. Bio je to krupan čovjek u najboljim godinama, skoro uvijek obučen u tamnozeleni kombinezon i šarenu košulju. On je najčešće kamionom odlazio van grada i ponekad se vraćao tek poslije nekoliko dana. Pokušavali su da ga prate, ali se to ispostavilo kao skoro nemoguće.

Uskoro nijesu ni o čemu drugom mogli da misle, te su se dali u svakojake potrage za nečim što bi potvrdilo njihove maštarije u vezi sa blagom koje je iz dana u dan postajalo sve stvarnije. Uzbuđivala ih činjenica da im je blago bilo skoro na dohvat ruke. Počeli su obilaziti sva mjesta koja su bila poznata kao ulazi u podzemlje, počev od otvora u manastirskom zidu, zvanog “ladnica” iz koga je, po čuvenju, nakon velikih kiša izvirala jaka bujica podzemnih voda, pa sve do plitkih jama punih raznih otpadaka. Ta, takozvana “ladnica”, u stvari zasvedeni otvor zatvoren rešetkama, koji se nastavljao isto tako zasvedenim tunelom ispod manstirskog zdanja, odmah im je postao nezanimljiv čim su viđeli da je on potpuno zatrpan zemljom i kamenjem.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=2946

Objavio dana pro 3 2014. u kategoriji Śećanja. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN