TESLA

NOVINAR: To su riječi Lenarda da Vinčija, kada su ga upitali zašto pravi ratne mašine.
TESLA: Sjećam se! Prebacivali su mu zbog onih smiješnih katapultova za vojvodu od Milana. Bio je u pravu: dužnost naučnika je da stvara i da ne misli o posljedicama stvaranja.
NOVINAR: To je amoralnost Nauke!
Tesla: U vasioni i u prirodi postoji viši moral: naučnik treba njega da slijedi. Što se tiče ljudskog morala, sva istorija bi se mogla svesti na dvije riječi: Krv i Zlato. „I samo krv teče i zlato sja!“ To su stihovi Endre Adija. Tako će biti dokle god među ljudima ne zavlada moral zvijezda.
NOVINAR: Moral zvijezda? Šta je to gospodine Tesla?
TESLA: Najstarije filozofsko učenje o kosmičkim zakonima i upravljanju po njima. Ti zakoni su narušeni: moraju se ponovo uspostaviti.
NOVINAR: Vaši poštovaoci veoma žale što napadate Alberta Ajnštajna i njegovu Teoriju Relativiteta. Čudna je vaša tvrdnja da materija nema energiju. Sve je prožeto energijom; odakle ona?
TESLA: Najprije je bila energija, potom materija.
NOVINAR: Gospodine Tesla to je kao kada biste kazali da ste vi rodili svog oca a ne on vas.
TESLA: Upravo tako stoji stvar sa rođenjem vasione. Materija je stvorena iz prvobitne i vječne energije koju znamo kao svjetlost. Zasjala je i pojavile su se zvijezde, planete, čovjek i sve što je na Zemlji i u univerzumu. Materija je izraz beskonačnih vidova Svjetlosti; zato je energija  starija od nje. Postoje četiri zakona stvaranja. Prvi je da je izvor svega u Nepojamnom, crnoj čestici koju um ne može zamisliti, niti matematika izmjeriti; u tu česticu stane cijela vasiona. Drugi zakon je širanje tame, koja je prava priroda Svjetlosti, iz Nepojamnog i njen preobražaj u svjetlo. Treći zakon je potreba svjetlosti da postane materija. Četvrti zakon glasi: nema početka ni kraja; tri prethodna zakona odvijek traju i stvaranje je vječno.
NOVINAR: U neprijateljstvu prema Teoriji Relativiteta idete dotle da o proslavama svog rođendana držite predavanja protiv njenog tvorca.
TESLA: Upamtite: nije zakrivljen prostor, već čovjekov um koji ne može da shvati Beskraj i Vječnost! Da je tvorcu Relativnosti to jasno, stekao bi besmrtnost, čak i fizičku, ako mu je to po volji. Dokaz njegove naopake teorije jeste i sviranje na violini. Njemu je to razonoda i utjeha; on svira na kućnim sjedeljkama sa neznalicama kao što je i sam!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=1686

Objavio dana srp 13 2011. u kategoriji Razgovor. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN