TESLA

TESLA: Amerika je spiritualno tlo, zbog toga sam došao i ostao ovđe. Nakon revolucije Lenjin me je pozvao u Rusiju, ali ja sam se zahvalio i odbio. Razlog za to nije što sam slutio šta će se tamo zbivati. Rusija je ljetnje podne zasićeno tamnim energijama koje bi ometalo moj rad. Amerika je svijetlo proljećne jutro.
NOVINAR: Ne razumijem vas, gospodine Tesla.
TESLA: Na ovoj planeti postoje krajevi koji su izvor negativnih duhovnih energija, i oni koji to nisu. Amerika je kraj sa pozitivnim energijama. Ponekad, noću, vidim čete Maja i Asteka kako marširaju putevima ove zemlje, hitajući prema gradovima sa kapijama od Sunca i Mjeseca. Oni koji sada tu žive udišu njihov vazduh, piju vodu koju su oni pili, jedu plodove koje su oni jeli, i iste zvijezde svijetle nad njima. Iz tog ukrštaja će se roditi nova rasa. U Americi će nastati budućnost ljudskog roda, zatim privremena propast. Iza toga će nastupiti doba koje se naziva Zlatnim. I to doba će biti privremeno.
NOVINAR: Molim vas da to objasnite, gospodine Tesla.
TESLA: Objašnjenja prepustimo čitaocima ‘Biltena Besmrtnosti’, gospodine Smit, a mi nastavimo naš razgovor.
NOVINAR: Pretpostavlja se da imate hiljade otkrića i izuma.
TESLA: Moguće je, zaboravio sam im broj.
NOVINAR:  Futuristi kažu da su Dvadeset i Dvadeset Prvi vijek rođeni iz glave Nikole Tesle. Oni slave Obrtno Magnetno Polje i pevaju himne Indukcionom Motoru. Njihovog tvorca nazivaju lovcem koji je u svoju mrežu uhvatio Svjetlost iz dubina Zemlje, i ratnikom koji je zarobio Vatru iz neba. Otac Naizmeničnih Struja učiniće da Fizika i Hemija zavladaju polovinom svijeta. Industrija će ga proglasiti za svog vrhovnog sveca, a Bankari za največeg dobročinitelja. Bežična Telegrafija i Radar ukinuće vrijeme i prostor na Zemlji. Raketno oružje i raketni vazdušni brod su njegova djela. Bogove Rata je obradovao mnogim pronalascima i učvrstio u njihovoj namjeri da nijedan dan na ovoj planeti ne bude bez krvi i smrti. U laboratoriji Nikole Tesle prvi put je Razbijen Atom. Tu je stvoreno oružje koje Vibracijama izaziva zemljotres. Tu je otkriven i Crni Kosmički Zrak. Pet rasa moliće mu se u Hramu Budućnosti, jer ih je naučio velikoj tajni da se Empedoklovi Elementi napoje životnim silama iz Etera.
TESLA: Očigledno da u potaji pišete moderne stihove… Da, to su neka od mojih važnijih otkrića. Ja sam ipak poražen čovjek. Ja nisam ostvario ono najveće što sam mogao.
NOVINAR: Šta je to, gospodine Tesla?
TESLA: Htio sam da osvijetlim čitavu Zemlju. U njoj je dovoljno Elektriciteta da postane drugo Sunce. Svjetlost bi sijala oko polutara, kao prsten oko Saturna.
NOVINAR: Kakva radost naći se izvan Zemlje i to vidjeti.
TESLA: Htio sam da stvorim Polarnu Svjetlost u različitim krajevima ove planete. To je moguće, i zašto bi onda u njoj uživali jedino oni na Sjevernom polu i u njegovoj blizini? Ako ni zbog čega drugog, to bi trebalo učiniti iz estetskih razloga. Iz tih razloga konstruisao sam džinovska asktronomska ogledala koja bi u našem nebu prikazivala zvijezde iz drugih galaksija, tamnu stranu Mjeseca ili let komete koja će se pojaviti kroz sto godina.
NOVINAR: Bio bi to kosmički vašar, na koji bi pohrlili i Sveci i Anđeli!
TESLA: Većina mojih otkrića nastala je radi dobra ljudi. Gradio sam vetrenjače koje će pokretati Sunce i mljeti u njima dio svoje toplote i svjetlosti; to sunčano brašno čuvalo bi se za mjesece hladnoće i tame. Pravio sam mašinu koja upravlja strahotnom snagom vjetra, stvara od njega bedeme čvrste kao čelik, i oružja iza kojeg ostaje pustoš; njome se izaziva i oluja nad čitavim oblastima i gospodari oblacima, kišom i snijegom. Pronašao sam način da se Elektricitetom dovode iz okeana velike količine vode i pustinje da se pretvpre u zelena plodna polja. Izmislio sam automat iz kojeg će postati Rasa Robota; oni će u miru biti ljudima od koristi, a u ratu će ratovati umjesto njih. Postoji Energija Pamćenjam koja čuva ono što predstavljaju tri vremena. Zarobio sam njene čestice kojima ću snimiti svađu bogova na Olimpu, bitku na Kosovu polju, dolazak Lafajeta u Ameriku ili neki drugi događaj. U vasioni nema razlike između onoga što postoji i onoga što je izmišljeno; i djelo i misao su stvarni.
NOVINAR: Gospodine Tesla, otkuda to da su sva čovjekova stremljenja i napori ka veličini i dobru tek započeti ili napola završeni, a ono što je zlo i štetno bez muke biva gotovo?
TESLA: To je zato što ljudski rod nije sazreo za veliko i dobro. U Kolorado Springsu napojio sam Zemlju Elektricitetom. Isto tako je možemo napojiti i drugim energijama, kao što su pozitivne psihičke energije. One su u muzici Baha i Mocarta ili  u stihovima kog velikog pjesnika. U Zemljinoj unutrašnjosti postoje energije Vedrine, Mira i Ljubavi; njihovi izrazi su cvijet koji raste iz zemlje, hrana koju dobijamo iz nje i sve ono što je čini čovjekovim zavičajem. Ja sam proveo godine tražeći način na koji bi te energije mogle uticati na ljude, Ljepota i miris ruže mogu se uzimati kao lijek, a sunčevi zraci kao hrana. Život ima beskonačan broj vidova, a dužnost naučnika je da ih pronalazi u svakom obliku materije. Tri stvari su bitne u tome. Sve što činim jeste traganje za njima. Znam da ih neću naći, ali neću ni odustati od njih.
NOVINAR: Koje su to stvari?
TESLA: Jedno je pitanje hrane. Kojom zvjezdanom ili zemaljskom energijom nahraniti gladne na Zemlji? Kojim vinom napoiti sve žedne, pa da im se srce razveseli i da shvate da su bogovi? Znam, sa pet hljebova moguće je zasititi pet hiljada, i voda može postati vino. Znam, isto tako, da su gladni i žedni ubili onoga koji ih je nahranio i napojio, i da bi to opet učinili da se on pojavi… Druga stvar je… kako uništiti energije zla i patnje u kojima prolazi cio čovjekov život? One se katkad javljaju kao epidemije iz dubine vasione; u ovom vijeku te bolesti su se sa Zemlje raširile po svemiru. Onaj kojeg nazivaju Svjetlošću Azije znao je odgovor na to. Njega više nema, a zlo i patnja su od usijanja postali nebo nad nama… treća stvar jeste: postoji li u vasioni suvišna svjetlost? Ja sam otkrio zvijezdu koja, po svim astronomskim i matematičkim zakonima, može nestati a da se naizgled ništa ne izmijeni. Ta zvijezda je u ovoj galaksiji. Njena svjetlost se može zbiti do takve gustine da stane u kuglu manju od jabuke, a teža od cijelog Sunčevog sistema. Ona je izvor života koji će poteći kada život na Zemlji počne venuti i gasiti se. Persijanac je tu kuglu nosio u ruci ali on je bio jedan na ovoj planeti. Iza njega su ostali hramovi u kojima Vatra više ne gori. Religija i filozofija uče da čovjek može postati Hrist, Buda i Zaratustra. Ono za čime ja tragam luđe je, veće i nemogućnije. To je: šta učiniti da u vasioni i na Zemlji nastanu takvi preobražaji u kojima će se svaki čovjek roditi kao Hrist, Buda i Zaratustra.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=1686

Objavio dana srp 13 2011. u kategoriji Razgovor. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN