TESLA

TESLA: Zašto bi i trebalo da vam bude jasno, gospodine Smit? Dovoljno je da povjerujete u to. Sve je Svjetlost. U jednom njenom zraku je sudbina naroda; svaki narod ima svoj zrak u onom velikom svjetlosnom izvoru koji vidimo kao Sunce. I zapamtite: nijedan narod koji je živio na Zemlji nije nestao, nijedan čovjek koji je postojao, nije umro. Pretvorili su se u Svjetlost i kao takvi postoje i dalje. Tajna je u tome da se te svjetlosne čestice povrate u prvobitno stanje.
NOVINAR: To je Vaskrsenje!
TESLA:  Ja to radije nazivam: Vraćanje u neku od prethodnih energija. Hrist i još neki znali su tu tajnu. Ja sam tragao za time kako da se očuva ljudska energija. Ona je jedan od vidova Svjetlosti, katkad ravna vrhunskom nebeskom svjetlu. Nisam tragao za time radi sebe, već radi dobra svih. Vjerujem da će moja otkrića učiniti ljudima život lakšim i snošljivim, i usmjeriti ih na duhovnost i na moralnost.
NOVINAR: Smatrate li da se vrijeme može ukinuti?
TESLA: Ne sasvim, jer prva osobina energija jeste da se preobražava. Ona je u vječitim preobražajima, kao oblaci taoista. Ali moguće je uticati da vrijeme teče sporije ili da se uveća. Spas je u tome da čovjek očuva svijest i poslije zemaljskog života. U svakom kutku vasione postoje energije života; jedna od njih je i besmrtnost čije porijeklo je izvan čovjeka i čeka ga. Vasiona je duhovna; mi smo tek napola takvi. Vasiona je moralnija od nas; zato moramo spoznati njenu prirodu i svoj život uskladiti sa njome. Ja nisam naučnik; Nauka je možda najpogodniji način da nađem odgovor na pitanje koje me oduvijek progoni i koje je moje dane i noću pretvorilo u vatru.
NOVINAR: Koje je to pitanje?
TESLA: Kako su vam oči zasjale!… Ono što sam htio da saznam jeste: šta biva sa zvijezdom koja pada i suncem koje se ugasi? Zvijezda padne kao prašina ili sjeme po ovom ili po drugim svjetovima, a sunce se raspe u naše misli, u živote mnogih stvorenja, u ono što će se roditi kao nova svjetlost, ili  ga svemirski  vjetar razveje po Beskraju. Shvatam da je to neophodno i da je uračunato u ustrojstvo vasione. Stvar je, međutim u tome da se jedna od tih zvijezda i jedno od tih sunaca, makar i oni najmanji, sačuvaju.
NOVINAR: Ali, gospodine Tesla, vi shvatate da je to neophodno i da je uračunato u ustrojstvo svijeta!
TESLA: Kada čovjeku postane jasno da je njegov najviši cilj da trči za zvijezdom padalicom i pokuša da je uhvati, razumijeće da mu je život dat upravo zbog toga i biće spašen. Zvijezdu će na kraju uhvatiti!
NOVINAR: I šta će se onda desiti?

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=1686

Objavio dana srp 13 2011. u kategoriji Razgovor. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN