TESLA

NOVINAR: Gospodine Tesla, u posljednjim danima nećete ništa imati! Živjećete od sitnih pozajmica i poklona koje će vam davati dobri ljudi.
TESKA: Tako i treba da bude. Čovjek se vraća svojoj kući, đe ga sve čeka.
NOVINAR:  Na prozor vaše sobe u Valdrof Astorija, na trideset trećem spratu, svakog jutra slijeću golubovi.
TESLA: Čovjek mora biti sentimentalan prema pticama. To je zbog njihovih krila. I on ih je nekada imao, prava i vidljiva!
NOVINAR: Niste prestali da letite još od onih davnih dana u Smiljanu!
TESČA: Želio sam da poletim sa krova i pao sam: pogrešan dječiji proračuni. Ne zaboravite, mladiću: krila su sve u životu!
NOVINAR: Arhangel sa šest pari plamenih krila i likom Nikole Tesle naslikan je u crkvi Uranove Braće u San Dijegu, u Kaliforniji. Svakako ste bili onđe?
TESLA: Nisam stigao, ali jednom ću otići. Premda, priznakem, posjete crkvama izbjegavam još iz đetinjstva. Otac mi je bio sveštenik, pa je i mene htio da pošalje u bogosloviju. Učinio sam sve da ne dođe do toga.
NOVINAR: Crkva vam je, izgleda, suđena.
TESLA: Bez moje krivice!
NOVINAR: Vratimo se, ako dozvolite, na početak, a to je pitanje: ko ste vi, gospodine Tesla? Jedan vaš prijatelj je rekao: kosmička pojava. Jedan naučnik: najviša ostvarena čovjekova mogućnost. Pjesnici vas nazivaju Anđelom, koji je sišao na Zemlju da obavi neke poslove oko Svjetlosti.
TESLA:  Urednici vašeg lista gospođici Dikinson vjerovatno bi više odgovarao Anđeo?
NOVINAR: Ne samo njoj, gospodine Tesla. Anđeo je svima potreban.
TESLA: Onda neka bude Anđeo. Nastavite sa pitanjima, gospodine Smit.
NOVINAR:  Imao bih jedno vrlo lično pitanje.
TESLA: Crvenite kao djevica na prvom ljubavnom sastanku. Pretpostavljam šta je to.
NOVINAR: Nikada se nijeste ženili! Nije poznata nijedna vaša ljubav prema nekoj ženi. Fotografije iz mladosti  prikazuju vas kao izuzetno lijepog čovjeka. U šezdesetoj ćete izgledati kao četrdesetogodišnjak, a snaga i hitrina će vam biti nadljudski. Jedan znanac viđeće kako ste se jednog dana okliznuli na poledici, okrenuli u vazduh i dočekali se na noge. Tako nešto čini samo mačka.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=1686

Objavio dana srp 13 2011. u kategoriji Razgovor. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN