TESLA

NOVINARIMA: Je li bilo u mladosti pozorišta, gospodine Tesla?
TESLA: Jeste, ali drugačijeg. Kakva je slavna tuča izbila na brogu kojim sam putovao u Ameriku! Prije toga je bila ona još slavnija prevara austrougarske carsko-kraljevske vojske. Postao sam vojni bjegunac i godinu dana se krio u ličkim planinama.
NOVINAR: Šta ste radili onđe čitave godine?
TESLA: Između ostalog, započeo konstrukcju Perpetuum Mobila.
NOVIMAR: U te mladalačke komedije spada i kocka. Jedno vrijeme, kažu, toliko vas je obuzela kockarska strast da ste trošili sav novac iz roditeljske kuće.
TESLA: To, gospodine, nije bila komedija. Kocka je kosmičkog porijekla, provjera naklonosti izvjesnih sila prema nama i otkrivanje tih sila. U njoj postoji zakon da uvijek dobijate. Nažalost  nisam ga otkrio.
NOVINAR: Bilo je svakako i godina daleko od igre.
TESLA: Ponovo ovđe u Americi, kada sam se uhvatio sa gospodom naučnicima i profesorima. Gospodin Edison je tu prednjačio. Sa njime sam vodio Rat Struja, koji je predugo trajao. Sa jednim drugim Talijanom vodio sam rat zbog Radija. Bilo je krađa izuma i iščezlih patenata. Tu je i onaj strašni požar 1894., u kojem su nestali svi moji spisi, planovi i mašine. Gospodin Adams mi je ponudio pomoć, ali ja sam mu zahvalio i nakon pet godina stvorio sam sve iznova i podigao novu laboratoriju. Gore od toga bile su česte besparice koje su me sprečavale da radim i ostvarim ono što sam nemjeravao. Najgora je ipak bila ona godina kada sam, brzo po dolasku u Ameriku, kopao jarkove za kanalizaciju. Nije manje grozna bila ni sirotinja u Parizu prije toga. Toliko o tome.
NOVINAR: Gospodine Tesla, zaprepastili se Njujork time što ste vratili ček Vestinghausu na tantijeme jednog vašeg pronalaska. Izgubili ste milione dolara, a u to vrijeme niste imali centa u džepu.
TESLA: Gospodin Vestinghaus je bio prvi u ovoj zemlji koji je imao razumijevanja za moj rad i koji me je pomagao. On se tada nalazio u navčanim neprilikama, te nisam mogao da uzmem taj ček.
NOVINAR: Događalo se da ste bili bogati, a niste stekli ni kuću ovđe.
TESLA: Novac mi je bio potreban kako bih radio na novim pronalascima. Osim toga, kad god sam mogao, pomagao sam prijateljima i ljudima iz mog zavičaja.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=1686

Objavio dana srp 13 2011. u kategoriji Razgovor. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN