TESLA

NOVINAR: Pitanje koje je možda trebalo postaviti u početku ovog razgovora. Šta je za vas Elektricitet, poštovani gospodine Tesla?
TESLA: Sve je Elektricitet. Najprije je Svjetlost, beskrajni izvor iz kojeg ističe materija i raspoređuje se u svim oblicima koji predstavljaju vasionu i Zemlju sa svim njenim vidovima života. Crno je pravo lice Svjetlosti; što je ne vidimo takvu, to je izuzetna milost prema čovjeku i ostalim stvorenjima. Jedna njena čestica posjeduje svjetlosnu, toplotnu, nuklearnu, radijacionu, hemijsku, mehaničku i zasad nepoznate energije. Ona ima moć koja može pokrenuti Zemlju sa njene putanje. Ona je istinska Arhimedova poluga.
NOVINAR: Gospodine Tesla, vi ste odveć pristrasni prema Elektricitetu.
TESLA: Elektricitet sam ja sam. Ili, ako hoćete, Elektricitet u ljudskom obličju. To ste i vi, gospodine Smit, ali toga niste svjesni.
NOVINAR: Je li otuda vaša sposobnost da kroz tijelo propuštate električnu struju od milion volti?
TESLA: Zamislite baštovana kojeg napadaju biljke; to bi zaista bilo ludo. Čovjekovo tijelo i mozak sačinjeni su od mnogih energija; u mene je najviše Elektriciteta. Energija koja je različita u svakoga jeste ono što čini čovjekovo „ja“ ili „dušu“. Kod drugih stvorenja to je njihova suština; „duša“ biljke nije „duša“ minerala i životinje. Rad mozga i smrt se manifestuju svjetlošću. Moje oči su u mladosti bile crne, sada su plave i kako vrijeme prolazi i naprezanje mozga biva, jače, one su bliže bjelini. Bijelo je nebeska boja. Kroz moj prozor jednog jutra je sletio golub, kojeg sam hranio. Htio je da mi javi da umire. Iz njegovih očiju izlazili su mlazevi svjetlosti. Nikada u očima nekog stvorenja nisam vidio toliko svjetlosti, kao u tog goluba.
NOVINAR: Radnici u vašoj laboratoriji pričaju o bljeskovima svjetlosti, plamenovima i munjama koje se javljaju ako ste gnijevni ili pred kakvom opasnošću.
TESLA: To su psihička pražnjenja ili opomene da se čuvam. Svjetlost je uvijek bila na mojoj strani. Znate li ko mi je otkrio Obrtno Magnetno Polje i Indukcioni Motor, što me je proslavio u dvadeset šestoj godini? Jedne ljetnje večeri, u Budimpešti, posmatrao sam sa svojim prijateljem Sigetijem zalazak Sunca. Hiljade vatara okretalo se plamteći hiljadama boja. Sjetio sam se Fausta i recitovao stihove iz njega. I tada, kao u magnovenju, vidio sam kako se obrće Magnetno Polje i radi Indukcioni Motor. Vidio sam ih u Suncu!
NOVINAR: Hotelska posluga priča da se u vrijeme grmljavine zatvarate u sobu i razgovarate sami sa sobom.
TESLA: Razgovaram sa munjama i gromovima.
NOVINAR: Sa njima? Na kojem jeziku, gospodine Tesla?
NOVINAR: Najčešće na mom maternjem jeziku. U njemu ima riječi i zvukova, naročito u poeziji, koji su pogodni za to.
NOVINAR: Čitaoci našeg lista bili bi vam veoma zahvalni da to protumačite.
TESLA: Zvuk ne postoji jedino u grom, već i u munji; kod nje je on pretvoren u sjaj boje , a boje se mogu slušati. Jezik je od riječi, što znači da je od zvukova i boja. Svaki grom i munja su različiti i imaju svoja imena. Ja neke od njuih nazivam imenima onih koji su mi bili bliski u životu, ili po onima kojima se divim. U nebu sijevaju i grme moja Majka, sestra, brat Danilo, pjesnik Zmaj i ličnosti iz srpske istorije. Imena kao što su Isaija, Jezekilj, Leonardo, Betoven, Goja, Faradej, Puškin i sve neugasle vatre označuju jata i spletove munja i gromova koji ne prestaju svu noć, i zemlji donose blagorodnu kišu ili pale šume i ljudska naselja. Postoje munje i gromovi, i to oni najsjajniji i najmoćniji, koji ne iščezavaju. Oni se vraćaju i ja ih prepoznam među hiljadama.
NOVINAR: Po vama, Nauka i Poezija su isto?
TESLA:  To su dva oka jednog lica. Vilijam Blejka je učio da je cio univerzum rođen iz Mašte, da ga ona održava i da će on postojati dokle god na Zemlji bude postojao ijedan čovjek. Sa njome je kao sa Tačkom astronoma u koju se mogu sakupiti zvijezde svih galaksija. Ona je stvaralačka energija ravna svjetlosnoj.
NOVINAR: Mašta je za vas stvarnija od života?
TESLA:  Ona rađa život. Ja sam se hranio svojim mislima, naučio sam da upravljam osjećanjima, snovima i vizijama. Oduvijek sam je njegovao, kao što sam njegovao i svoj zanos. Cio svoj dugi vijek proveo sam u zanosu. To je bio izvor moje sreće. On mi je pomogao i da tokom svih ovih godina podnesem rad, koji je bio dovoljam za pet života. Najbolje je raditi noću, jer su zvjezdana svjetlost i misli u bliskoj vezi.
NOVINAR: Kazali ste da sam i ja, kao svaki stvor, Svjetlost. To mi laska, ali, priznajem, nije mi sasvim jasno.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=1686

Objavio dana srp 13 2011. u kategoriji Razgovor. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN