Pogled na crnogorsku arhitekturu 20. i 21. stoljeća

Tu je nezaobilano i most »Mileni(j)um« na Morači (M. Ulićević). Inače, mostovi su, pa još kako – arhitektura!

 

Međutijem – iako ovo jest period u kojemu smo se litrosili1 (otarasili) post-moderne i tako konačno avizali2 (osvijestili) u struci – doba su kad crnogorska savremena arhitektura silno zaostaje za arhitekturom po svijetu.

 

Teke se treće hiljadugodište začelo, osnovali smo svoju školu za arhitekturu. Po onome što su pokazale, posebice prve generacije studenata (tada sam najviše i pratio studentske radove) – stvorena je bila odlična škola. Putem interneta smo bez patisanja (prestanka) »svakoji dan svuđ« uz arhitekturu od Japana do Australije i od Kanade do najjužnije tačke Čilea, pa još i u-poprek planete, a – ka’ da nikuđ ne koporemo3. Ne primičemo se »vrhu piramide«. Zašto je to tako? Koja može bit’ »pričina4 tomu«?

 

Pokušaću dati nekoliko odgovora na ovo »zašto« – i svakoji moj stav će djeličkom na to i odgovoriiti, što ne znači da ih nema još, jer moje mnjenje sigurno neće biti sveobuhvatno. Redosljed odgovora nije usklađen sa uporednim značajem (»težinom«) tvrdnji.

 

Struku nijesmo učinjeli dovoljno javnom. Edukacija pučine doprinosi-stvara viši nivo javne kritike naše struke (više se u tom smislu i zbori) – što nas »ćera« na odgovornije i kvalitetnije kreacije-rješenja – i u urbanizmu i u arhitekturi.

 

Pomeđu investitora-graditelja kuća ima i značajan broj takvih ljudi koji u svojim »CV«-ima imaju sasma5 druga radna iskustva, afinitete, usmjerenja, djelatnosti i zanate – podosta daleke od graditeljstva. Ovo je važno istaći zarad toga što oni, iako uglavnom dibidus estetski »ne-potkovani« (teke to je glavni problem, a ne toliko sami »CV«-i) – »ima’u stav« jer znaju uprijeti prstom na fotografiju nečesove kuće koju su neđe viđeli (uživo ili (biće prije) po revijama) i zaiskati da im se taman tako nešto projektuje – ili – idu u drugu krajnost i ne pomišljaju da se arhitekti »plekaju« u arhitekturu koju će da investiraju, više no da je u pitanju lanjski snijeg, to jest – »nema’u stav« i ne denjaju6 ga imati.

 

Kad u građevinarstvu i u građevinskom smislu, imate estetski ne-edukovane investitore, i ako arhitekte i arhitektice – etika do struke, kao i znanje – »premlogo ne smetaju« (nijesu dovoljno zastupljeni), onda se, nažalost, pojedini i manje trude, jer nam može biti da – »prolaze« projekti kuća skromnog nivoa. Ponajprije, naravno, ovđe imam u mislima – uzvišenu estetiku! Tako i zato se (donekle) događa da se projekti »štancuju i otaljavaju« ili odrađuju – teke reda radi.

 

Bilo bi poželjno i potrebito – posebice u pojedinim (s razlogom i usljed okolnosti) konkretnim slučajevima, i mimo oficijelne revizione komisije – da investitori formiraju »internu komisiju« sastavljenu od arhitekata, koji će znaveno i kolegijalno dobronamjerno, ostavljajući-puštajući na bandu7 naše znamenite sujete – ponajprije i ponajviše u estetskom smislu prebiskati8 projekat i dati svoje mišljenje. Zašto da ne!?

 

Istodobno – i cijena projektne dokumentacije zna biti odlučujuća, a i u arhitekturi važi ona: »Malo para(h) – malo i muzike«. Ta razlika u cijeni ukupne investicije, sporad ušpare na projektu, iznosi u novcu recimo (malo šale – malo zbilje) – koliko i nadoknada majstoru za ruke (bez materijala) da se korita (ako ih ima) i/ili što je sve već potrebito po krovu i uopše na kući – limom opšije.

 

Ipak, apsolutno i isključivo je naša krivica/krivice i odgovornost za skroman nivo savremene arhitekture u Crnoj Gori, uz napomenu, da, povrh svega – arhitektonska autorska đela zakonskim putem više nije mogućno zaštititi! Čast izuzecima i među investitorima i posebice pomeđu koleginicama i kolegama, koji (uspješno) postupaju suprotno ovome i na nivou, ali, odnos se uglavnom »spuštio« na poslovni odnos – na prodaju »robe« tipa: »Ja tebe pare, ti mene vreću krtole – pa ću sa tom krtolom u-činjet’ što mi bude drago«.

 

Naredna stranica 

_________________________________

1 litrosati – otarasiti
2 avizati – osvijestiti
3 koporati – mrdati
4 pričina – uzrok, razlog
5 sasma – sasvim
6 denjati – udostojiti se, mariti
7 banda – strana
8 prebiskati – pretražiti, ispregledati, preobiti

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=6798

Objavio dana ožu 17 2019. u kategoriji Arhitektura, Śećanja, Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN