Pogled na crnogorsku arhitekturu 20. i 21. stoljeća

Piše: Miodrag Bajković, arhitekt

 

Vaskoliki arhitektonski opus u urbanim sredinama, na prostoru Crne Gore, nastao u prvih četiri decenije 20. stoljeća, osobito pomeđu dva svjetska rata, kvantitativno i kvalitativno – sasvim je skroman. No, i to što je bilo izgrađeno u spomenutom vremenskom razdoblju, i postojalo pred Drugi svjetski rat, usljed ratnih događanja, dijelom nije skapulalo1. Ovđe prvijenstveno imam u vidu Podgoricu i nekoliko tada, u arhitektonskom smislu – značajnih kuća.

 

Na samom početku, želim pojasniti da pod riječju »kuća«, uopšteno mislim na arhitektonska djela: muzeje, hotele, stambene zgrade, privatne kuće, škole, bolnice, pozorišta, itd.

Mnim da nabrojana arhitektonska djela nije prikladno nazivati »objektima«, sporad toga što su istomašice objekti i (npr.): na nebesima – »UFO« ili »NLO« 2; na zemlji – privremeni objekti po pjacama i plažama; pod zemljom, recimo, – septičke jame.

 

Dakle, Crna Gora je »novo doba«, počev od 1945. godine, opetujem – kad se radi o gradovima, dočekala sa skromnom arhitektonskom baštinom. Naravno, ova moja prijethodna tvrdnja u vezi sa graditeljskim nasljeđem, ne odnaša se na – crnogorsku izuzetno dobru tradicionalnu, narodnu, anonimnu ili, kako je u užim stručnim krugovima sve popularnije reći – vernakularnu arhitekturu3.

 

Takvu tradiciju čine tri tipa kuća: na śeveru »gorska kuća«, »kuća u basenu Skadarskog jezera« i »primorsko-paštrovska kuća«.

 

Uz vernakularnu arhitekturu, posebice vrijedno arhitektonsko dobro kulture Crne Gore, tada su činjele (i danas čine) urbane aglomeracije – stari naseljeni gradovi: Kotor, Perast, Budva, Herceg Novi i Ulcinj, kao i – naša zaista značajna sakralna arhitektura (hrišćanska i islamska), s tijem naglašavanjem da, zarad sprovedenih, često i nereverzibilnih radova (nereverzibilno: nepovratno – nemoguće vrnuti u prvobitno stanje) – ovo svakako više ne važi za beznadežno bestragane (devastirane) same manastirske crkve ili manastirske komplekse: Beška, Moračnik, Kom, Ždreba(o)nik, Ostrog, itd.

 

U pitanju je kulturocid koji je dozvolila (i dalje dozvoljava) »država« Crna Gora – što je naše zastiđe pred vaskolikom Evropom i civilizovanijem svijetom uopšte!

Naredna stranica

 

1 skapulati – opstati
2 NLO – Nepoznati Leteći Objekt, ili ponaški leteći pjat
3 vernakularna arhitektura – lokalno graditeljsko nasljeđe

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=6798

Objavio dana ožu 17 2019. u kategoriji Arhitektura, Śećanja, Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN