Don Žuan u Sohou – prva dva čina

Kolm: I… i… on bludniči sa tom damom dok mi razgovaramo?

 

Sten: Pravi prave akrobacije. Poslao mi je sliku hotela i samo jednu riječ: „podne“. Čekao sam cio sat, ništa, pa sam otišao gore. Kuc-kuc. On otvara vrata, kao od majke Rođen, sa jutarnjom erekcijom. Ona na koljenima, gola golcijata. Odmah sam je prepoznao.

 

Kolm: Kako?

 

Sten: Poznata je – u prometu je. (Priśeća se, ukočen.) I eno je tamo: crnih kosih očiju i raskošna… sasvim obrijana… cakli se. Prijateljski mi namigne svojom rupicom na guzi – što mislim da je ipak malo prećerano.

 

Kolm: To je dovoljno.

 

Sten: A on će: „Budi dobar i sačekaj dolje.“ Uzeo sam indijske orahe i evo nas dva sata  kasnije. Mislim da će uskoro sići. Ili neće. Jednom sam ga čekao tri dana u lobiju

Hiltona u Bangkoku. Hajde, poslužite se. Uzmite indijski orah.

 

Kolm je još uvijek zapanjen. Vraća posudu Stenu.

Vidite, imate posla sa divljakom, on je pirat. Izvinite što sam indiskretan, ali taj čovjek je prevarant. On će pojebati svakoga – rupu u ozonskom omotaču. Živi samo da bi jurio suknje i veoma rijetko pantalone. Ne kažem da je peško, ali ima apetit – zapanjio bi i najpohotnijeg transvestita u Old Kompton Stritu! I ne radi se samo o manekenkama i djevacama, o, ne, on je gadan – ponekad voli i nešto malo prljavija da bi osvježio meni: koliko beskrajnih noći sam proveo vozeći ga u smrdljive sirotinjske kvartove da juri siromašne i poremećene: poluretardirana kurva sa jednim uvetom, nevina đevojka na heroinu koja ništa ne sumnja! – nije probirljiv! Osim kratke pauze prošle zime, imao je u prośeku, tri različite žene dnevno više od dvije decenije – pa vi sami izračunajte. Možda ćete reći – je l’ moguće – šta ima loše u tome da se jedan mlad čovjek s vremena na vrijeme istrese. E, pa, reći ću vam: to što se on istrese uzrokuje lavinu patnje – on je prevarant, izdajica, lažljivo pseto i protraćio sam najbolje godine svoje mladosti čisteći za njim. Pa, dosta mi je bilo tog njegovog kontemplativnog bajronovskog sranja. Imao je svaku moguću privilegiju i sve je to sjebao. I to mu je neki princip! AKO ON UOPŠTE IMA PRINCIPE!

 

Kolm: Šta je to bilo prošle zime?

 

Sten: Sifilis. (Čežnjivo.) „Ljubav“, „odanost“, „istina“, on se posere na sve do čega je vama i meni veoma stalo. On je Satana u odijelu iz Savil Roa, bez prećerivanja, on je terorista. Vaš novi zet je objavio džihad protiv ljudskog duha. I učinio je da ja postanem ciničan. Mrzim ga, mrzim, MRZIM GA. (Pauza.) Nikad ranije to nisam rekao – napredujem.  (Pauza.) Vidite. Povrjeđuje ljude, uživa u tome – traži još. Za njega je sve to igra. A sad je to učinio i vašoj sestri, najnevinijoj od svih žena. Od toga mi je muka, to tako nije fer. Volio bih da je jednostavno… (Mračno.) Volio bih da postoji pakao u kome bi mogao zauvijek da gori.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

Kratki URL: http://zrcalo.me/?p=1023

Objavio dana jan 1 2011. u kategoriji Drama. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator SPETROV