Umjetnost sjećanja

Kako saznajemo, nastup koji je trebalo juče da bude  sproveden sinoć u znak śećanja na razorni zemljotres koji je pogodio cijelu Crnu Goru a osobito naše primorje usljed nevremena odložen je za večeras, 14. jul, u deset sati. Mjesto održavanja ove manifestacije ostaje isto – Trg ispred Katedrale Sv. Tripuna. Večerašnjim koncertom svečano se otvaraju Don Brankovi dani muzike:

UMJETNOST SJEĆANJA 
Povodom obilježavanja 40 godina od zemljotresa u Crnoj Gori 
i od stavljanja Kotora na Listu svjetske baštine UNESCO-a

KLAPA WHO SEE (Crna Gora)
OLIVERA TIČEVIĆ, sopran (Crna Gora)
MARIJANA ŠOVRAN, sopran (Crna Gora)
MILICA MILANOVIĆ, sopran (Crna Gora)
JULIO MARIĆ, dirigent (Hrvatska)
FESTIVALSKI ORKESTAR KOTORARTA

Program:

Ivan Marović
Kotor 1979, za gudače i vokale, narudžba Festivala povodom 40 godina od zemljotresa u Crnoj Gori

Nina Perović
Pogledi, za tri soprana, gudački orkestar i elektroniku, narudžba Festivala povodom 40 godina od stavljanja Kotora na Listu svjetske baštine UNESCO-a

Dušan Vuleković
Priča o potresu, projekcija autorskog filma

 

 

1 Who See 1.jpg

Klapu Who See osnovali su 2000. godine u Kotoru Mario Đorđević NOYZ i Dejan Dedović DEDDUH. Oni su do sada objavili četiri studijska albuma: Sviranje kupcu, 2007, Krš i drača, 2012, Nemam ti kad, 2014, Pamidore, 2017. Učestvovali su na Pjesmi Evrovizije 2013. godine. Za svoj rad dobili su brojne nagrade, među kojima su MTV EMA Adria Act (2012), MTV Double Platinum Award (2012), MTV Double Platinum Award (2013), MAC (2019). Klapa je ostvarila zapaženе nastupe na festivalima u zemlji i inostranstvu kao što su Exit, Lovefest, Weekend Media Festival, Sea Dance, Beer Fest.

 

Olivera Ticevic Filip RASOVIC pHOTOGRAPHY.jpg

Olivera Tičević, sopran, osnovne i master studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Anete Ilić. Kao stipendistkinja grada Berna i dobitnica nacionalne stipendije za izvrsnost Ministarstva prosvjete Crne Gore, završila je master studije na Univerzitetu umjetnosti u Bernu, u klasi prof. Kristijana Hilca, đe je potom upisala doktorske studije. Dva puta je proglašena najperspektivnijim izvođačem Austrijske barokne akademije, 2010. i 2013, što joj je omogućilo seriju koncerata u najpoznatijim evropskim salama. Godine 2017. osvojila je nagradu na prestižnom takmičenju operske muzike Munot u Šafhauzenu  u Švajcarskoj. Svoj operski debi ostvarila je u beogradskoj Operi Madlenianum, a internacionalni u Ciriškoj operi, kao Pamina u Mocartovoj operi Čarobna frula. Uslijedile su uloge Despine (V. A. Mocart, Tako čine sve), Lusi (K. Vajl,Opera za tri groša), Mizete (Đ. Pučini, Boemi). Pored opere i lida, njen repertoar čine i djela duhovne i kamerne muzike, kao i kompozicije savremenih autora. Premijerno je izvela djela Žarka Mirkovića, Nine Perović, Marka Kovača, Draška Adžića. Angažovana je na više operskih i vokalno-instrumentalnih projekata u Beču, Bernu i Oslu.

 

 

Marijana Sovran foto 2.jpgMarijana Šovran, završila je osnovne i master studije, u klasi prof. Radmile Smiljanić, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, đe trenutno pohađa specijalističke studije, u klasi prof. Nikole Kitanovskog. Takođe, završila je Operski studio Borislav Popović u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao i ljetnju školu ICAV Opere Metropoliten u Montrealu. Usavršavala se i sarađivala s umjetnicima kao što su: Olga Makarina, Džoun Dorneman, Minjon Dan, Lusi Arner, Rozmari Lendri, Darina Takova, Daniela de Marko, Marijana Mijanović, Radmila Bakočević, Predrag Gosta, Ana Zorana Brajović, Miroslav Homen. Nastupa u operama Rigoleto i Bal pod maskama, Đ. Verdija, Beomi, Sestra Anđelika, Plašt i Toska, Đ. Pučinija, Čarobna frula, Titovo milosrđe i Don Đovani, V. A. Mocarta, Apotekar, J. Hajdna, Krunisanje Popeje, K. Monteverdija. Ostvarila je zapažene nastupe u Kanadi, Austriji, Rusiji, Grčkoj, Mađarskoj, Češkoj, Švajcarskoj i Australiji, na festivalima Operosa, 2017. i 2018. godine i KotorArt u Crnoj Gori, ali i glavne uloge u mjuziklima Beli ždralovi i Njegoš nebom osijan, rediteljke Ivane Žigon. Premijerno je izvela kompozicije Strašan lav i Miš je seo u džip, kompozitora Predraga Radisavljevića.

 

 

Milica Milanovic foto.jpg

Milica Milanović, nakon osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja u ŠOSMO Vida Matjan u Kotoru, u klasi prof. Mirele Šćasni, studirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, u klasi prof. Georgija Minova i prof. Milice Stojadinović. Magistrirala je 2013. godine, u klasi prof. Aleksandre Ristić na istom fakultetu. Tokom muzičkog obrazovanja osvojila je brojne nagrade na teritoriji bivše Jugoslavije i van nje, a kao članica Kamernog hora Muzičke akademije nastupala je širom Evrope, đe je ansambl osvajao značajne nagrade. Kao studentkinja, nastupala je na svim koncertima Akademije i održavala solističke koncerte. Takođe, nastupala je s orkestrom Muzičke akademije na Cetinju, pod dirigentskom palicom Radovana Papovića, zatim na brojnim festivalima, kao i s orkestrom Crnogorskog narodnog pozorišta, pod dirigentskom palicom Miroslava Homena. Godine 2012. tumačila je ulogu Anđelike u Pučinijevoj operi, na kotorskoj premijeri, kao i u Podgorici, Ljubljani i Beču. Zahvaljujući toj ulozi, dobila je stipendiju za internacionalni operski kurs „OperOderSpree 2012“ u Bezkovu u Njemačkoj. Kao profesor solo pjevanja, uspješno radi u ŠOSMO Vida Matjan, a njeni đaci dobitnici su brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima.

 

Julio Maric 2.JPG

Julio Marić, dirigent i kompozitor, muzičko obrazovanje započeo je u Kotoru, đe je bio član Gradskog simfonijskog orkestra. Klavir je studirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu, a osnovne i magistarske studije dirigovanja završio je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Pedagošku aktivnost započeo je u Kotoru 1956. godine. U zvanju redovnog profesora radio je na Muzičkim akademijama u Sarajevu, na Cetinju, i na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru. Kao dirigent, radio je sa Simfonijskim orkestrom i Mješovitim zborom RTV Sarajevo, kao i s drugim orkestrima u bivšoj Jugoslaviji, nastupajući u zemlji i inostranstvu na više od 500 koncerata. Autor je blizu 600 klavirskih, kamernih djela, solo pjesama, muzike za televiziju, đečje muzike, baleta Izložba slika, kao i popularne pjesme Ja te pjesmom zovem. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja Udruženja kompozitora BiH, Udruženja muzičkih umjetnika BiH, Muzičke produkcije RTS-a, Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, Zlatne plakete Muzičke akademije u Sarajevu i Hrvatskog društva glazebenih umjetnika. Član je brojnih komisija na u univerzitetima u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, strukovnih udruženja i stalni gost-dirigent Dubrovačkog i Mostarskog simfonijskog orkestra.

Festivalski orkestar KotorArta osnovan je 2005. godine s idejom da okuplja mlade, perspektivne muzičare Balkana, koji tokom Festivala uvježbavaju i izvode programe na različitim lokacijama u Kotoru – od crkava do trgova. Njegujući ideju jedinstva, ovaj „sezonski“ orkestar, na više od pedeset dosadašnjih nastupa pokazao je izuzetno umijeće izvođenja muzike različitih epoha, stilova i žanrova. Posebno mjesto u repertoaru pripada savremenoj muzici onih zemalja iz kojih dolaze gostujući dirigenti, kao i premijernim izvođenjima domaćih i stranih autora. Sve ove aktivnosti omogućavaju mladim orkestarskim muzičarima redovno prisustvo na koncertnoj pozornici, sticanje novih iskustava u radu s različitim dirigentima i solistima, proširivanje reportoara i razvijanje scenskog iskustva. Na taj način Orkestar šalje poruku Festivala u cjelini – slavljenje tolerancije, jedinstva i kulturne različitosti kroz muziku.

 

Ivan Marovic foto1.jpg

Ivan Marović, kompozitor, osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u  ŠOSMO Vida Matjan u Kotoru, odsjek klavir, nakon čega je upisao studije kompozicije na Muzičkoj akademiji na Cetinju. U međuvremenu počeo je da se bavi džezom i primijenjenom muzikom, kao i da se usavršava na seminarima kod prof. Jana Jiraseka, Detleva Miler-Zimensa, Stjepka Guta, Raleta Mićića. Autor je muzike za brojne pozorišne predstave, među kojima su Art export (režija L. Dedović), Medeia (režija S. Milatović), Dobri Zloćko (režija P. Pejaković), Oro iz bajke (režija B. Lungov), Don Žuan (režija A. Vukotić), Čaura (autori T. Vujošević i S. Nelević), Command Performance (režija P. Kirbi), Ulcinjski gusar (režija M. Karadžić) i dr. U izazove klasične muzike vraća ga poziv KotorArta da povodom Njegoševog jubileja napiše djelo pod nazivom Iskra besamrtna, koje je premijerno izvedeno 7. avgusta 2013. godine.

 

Nina 3.JPG

Nina Perović završila je osnovne i specijalističke studije kompozicije na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi prof. Žarka Mirkovića, a doktorske studije kompozicije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Srđana Hofmana. Uporedo, završila je i osnovne i specijalističke studije klavira, u klasi prof. Aleksandra Serdara, odnosno Vladimira Bočkarjova. Zahvaljujući stipendiji Basileus, nastavila je studije kompozicije na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, u klasi prof. Uroša Rojka, đe je stekla master zvanje. Usavršavala se na brojnim kursevima u inostranstvu, kod profesora Klausa Langa, Petera Ablingera, Vinka Globokara, Najdžela Ozborna, Iva Medeka i dr. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, ukljućujući „Kompositions-Preis gestiftet vom Soziale und Kulturelle Einrichtungen“, za kompoziciju Gusle na 21. Međunarodnoj ljetnjoj akademiji Prag – Beč – Budimpešta, 2011. godine. Njene kompozicije izvođene su u Austriji, Italiji, Sloveniji, Njemačkoj, Mađarskoj, Švajcarskoj, Albaniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, i u Crnoj Gori. Angažovana je na Muzičkoj akademiji na Cetinju kao saradnik u nastavi.

 

10 Dušan Vuleković.jpg

Dušan Vuleković diplomirao je režiju 2005. godine na Akademiji umetnosti u Beogradu. Završio je master studije montaže u audiovizuelnim medijima na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Radi kao samostalni dramski i audiovizuelni umjetnik i kao predavač na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Stalno je nastanjen u Kotoru. Autor je više dokumentarnih, eksperimentalnih i promotivnih filmova, kao i reklamnih i muzičkih spotova.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7342

Objavio dana srp 14 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN