Promocija zbirke poezije “Ekspres lonac”

Zbirka poezije „Ekspres lonac“ pjesnikinje Milene Radević biće predstavljena u KIC-u „Budo Tomović” u srijedu, 3. aprila u sali DODEST od 20 sati. O knjizi će, sa autorkom, govoriti pisac Vasko Raičević.

Prva samostalna knjiga poezije Milene Radević objavljena je u izdanju izdavačke kuće Otvoreni kulturni forum na Cetinju.

Kao što u ekspres loncu voda ključa i hrana se kuva pod pritiskom, lirski glas iz pjesme u pjesmu sugeriše da prolazi sličan emocionalni proces dok kumulira mnoge podražaje i intimne reakcije na zadate obrasce ponašanja, od tradicionalnih uloga u patrijarhalnoj sredini, preko malograđanskih očekivanja okruženja, sve do modernih načela jedne izmijenjene paradigme svijeta – novog normalnog. U tako postavljenoj pjesničkoj slici preko koje bi se mogla otvoriti početna interpretacija ove knjige, poetska riječ je jedini pronađeni sigurnosni ventil kroz koji se ispušta „višak pare“. Milena Radević nalazi adekvatan, originalan i svjež izraz za bunt u svojoj lirici, bilo da je riječ o formulisanju sopstvenih feminističkih stavova, ili o prkosu gdje god se individualno sudara sa kolektivnim, ali i u odgovoru na druge izazove koje u zbirci tematizuje – poput digitalnog opredjeljenja i automotizovanosti savremenog svijeta”, ističe Valentina Knežević u pogovoru ove zbirke.

Milena Radević (1998, Podgorica) diplomirala je francuski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Nikšiću, a trenutno je studentkinja master studija novinarstva. Dobitnica je dvije treće nagrade na konkursu za mlade pjesnike na 50. i 51. Ratkovićevim večerima poezije u Bijelom Polju. Finalistkinja je konkursa za prvu zbirku poezije festivala Trgni se! Poezija! Trećeg trga iz Beograda za 2022. godinu, kao i 3. ZaNa Literature festivala (Mitrovica) za 2023. godinu. Pjesme su joj objavljene u brojnim zbornicima, antologijama i literarnim časopisima, među njima ARS, Fragment, Libartes, Lichtungen, Nova BHSC poezija i Rukopisi (43, 45 i 46). Poezija joj je prevedena na njemački, francuski, poljski, grčki, a očekuje se i prevod na albanski i engleski jezik.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9916

Objavio dana ožu 31 2024. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN