„Sloboda je najskuplja kapitalistička reč“

U utorak, 25. jula, nastavlja se dramski program 31. festivala „Grad teatar“. Na sceni između crkava, sa početkom u 21.30h biće izveden autorski projekat Maje Pelević i Olge Dimitrijević „Sloboda je najskuplja kapitalistička reč“ u produkciji BITEF teatra iz Beograda.

Predstava je inspirisana istraživanjem i putovanjem autorki u najinokosniju zemlju na svijetu, koja i dalje pobuđuje pažnju i osudu ostatka svijeta – Śevernu Koreju, i preispituje ideju slobode u dobu sve većeg globalnog nadzora. Publika će imati priliku da prisustvuje svojevrsnoj turističkoj turi kroz zemlju koja se danas i dalje smatra najvećom babarogom „demokratskog svijeta“, kroz koju se otvara pitanje slobode i neslobode u današnjem društvu. Predstava postavlja pitanja kolika su ograničenja našeg mišljenja, uslovljenog stalnim propagandama i kontekstom iz koga dolazimo? Koliko je pojam slobode relativan i određen društveno-kulturnim kontekstom? Da li je vidljivi kult ličnosti gori od nevidljivog kulta kapitala? Šta nam Śeverna Koreja – jedan od posljednjih opiljaka Hladnog rata – govori o našem, „zapadnom“ svijetu? Da li je jedini način da se izbjegne imperijalna dominacija pośedovanje atomske bombe i opštenarodne odbrane? Da li socijalističko uređenje nužno mora da bude i totalitarno? Predstava se suočava sa mogućnostima i nemogućnostima da govorimo o jednoj zemlji van našeg kulturnog i političkog koda.

Predstava je premijerno izvedena 2016. godine na jubilarnom, 50. BITEF-u, a od tada se izvodi na redovnom repertoaru BITEF teatra. Odabir ove predstave za program 50. BITEF-a selektori su obrazložili sledećim: „Predstava Sloboda je najskuplja kapitalistička reč izvesno je jedna od najoriginalnijih Bitefovih festivalskih produkcija u ovih 50 godina. Nju su osmislile, ali je i same izvode, dramaturškinje Maja Pelević i Olga Dimitrijević, a na osnovu svog istraživačkog puta u Pjongjang. Polazna tačka njihovog istraživanja jeste uvid da je, posle pada Berlinskog zida, te nedavnog otopljavanja odnosa SAD i Kube, Severna Koreja poslednji ostatak Hladnog rata, idealna za projekciju svih stereotipa o ‘neprijatelju’. U scenskoj formi dobro kontrolisanog turističkog putovanja, autorke suočavaju i ispituju propagandne obrasce i stereotipe totalitarnog režima Severne Koreje i zapadnih neoliberalnih demokratija, te kako se u tom kontekstu reprezentuje i doživljava ideja slobode i kako se njome manipuliše”.

MAJA PELEVIĆ je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2005. godine i doktorirala na Univerzitetu umetnosti u Beogradu 2012. Bavi se dramskim pisanjem, režijom i autorskim projektima. Drame su joj izvođene u zemlji i inostranstvu. Sa Milanom Markovićem Matisom je, 2012. godine, uradila projekat Oni žive. Godine 2015. režirala je Moje nagrade Tomasa Bernharda u Narodnom pozorištu u Beogradu. Zajedno sa Srećkom Horvatom pokrenula je Filozofski teatar u Narodnom pozorištu u Beogradu. Dobitnica je mnogih nagrada, među kojima su „Borislav Mihajlović Mihiz“ za dramsko stvaralaštvo i Sterijina nagrada za najbolji dramski tekst.

OLGA DIMITRIJEVIĆ, rođena 1984. godine, diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Pisala je pozorišne kritike za Vreme i Teatron. Izvedeni su njeni tekstovi: Internat (Dadov, 2009), Radnici umiru pevajući (Hartefakt fond i Bitef teatar, 2011), Narodna drama (Pozorište „Bora Stanković“, Vranje 2012) i Stani da se pozdravimo u okviru projekta Protok žudnje (TkH i CDU, Zagreb, 2014). Ostali projekti uključuju kabare Iza ogledala (Kulturni centar Reks, 2012), kouredništvo knjige Među nama – neispričane priče gej i lezbejskih života (Hartefakt fond, 2014), režiju i dramatizaciju romana Crvena ljubav Aleksandre Kolontaj (Bitef teatar, 2016). Drži povremeni predavački rad na Ženskim studijama u Beogradu i dramaturški rad u pozorištu. Dobitnica je nagrada Hartefakt fonda, Sterijinog pozorja i Mihizove nagrade za dramsko stvaralaštvo.

Koreografiju je uradio Igor Koruga, muziku Anja Đorđević, kostim Ljiljana Dragović, video montažu Deana Petrović.

Učestvuju: Maja Pelević, Olga Dimitrijević.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5763

Objavio dana srp 25 2017. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN