ŠEZDESETI ROĐENDAN GRADSKOG POZORIŠTA

Gradsko je napunilo šezdeset godina postojanja. Osnovao ga je Vasilije Ivanović Šćućkin (bjelogardejac), pod nazivom Pionirsko pozorište. Šćućkin je okupio odrasle i za đecu napravio pozorište. Naziv Pionirsko pozorište je promijenjen kad su odrasli shvatili da pioniri pripadaju komunističkoj ideologiji pa je od Pionirskog postalo Dječije. Prošle su godine i godine pa se neko sjetio da nije dobar naziv dječije jer su glumili odrasli. Dobili smo naziv Gradsko pozorište ali ne znamo ko ga je tako nazvao. U katalogu uprave, današnjeg gradskog pozorišta, pored ostalog piše: “Odnjegovali smo brojne glumce i reditelje, sada poznate i priznate i tamo daleko od Podgorice. Kao što smo njegovali generacije i generacije publike koja Pozorište i danas čita kao jedno od najljepših imena svog djetinjstva i mladosti. Ono je zasmijavalo, vaspitavalo, intrigiralo, čudilo i zaprepašćivalo, plašilo, radovalo, rasplakivalo, uveseljavalo, zbunjivalo i zapitkivalo. Uvijek smo otkrivali isti odgovor: Veliku neizmjernu ljubav koju nam pružaju ti nesalomivi duhovi umjetnika – glumaca i ta nepokolebljiva naša istrajnost koja je važna za život i trajanje jednog pozorišta. Hvala vam što ste nam vjerni, što zbog vas tako uporno, živo i snažno trajemo, potvrđujući da je umjetnost opijajuće tanana, a poput kamena strojna: možeš je do zrnca pijeska, do najmanje čestice usitniti, ali je ne možeš uništiti.”

Pionirsko pozorište nikad nije imalo svoju zgradu. Nema je ni za šezdeseti rođendan. Za prostor-zgradu decenijama se borila i još uvijek se bori nekadašnja direktorica a sadašnja pomoćnica direktora Mensura – Vanja Popović. Kao nekad Vanja se borila ne samo za postor nego i kvalitet repertoara. Na njenu ideju ove godine je angažovan Jagoš Marković, Podgoričanin, da za šezdeseti rođendan režira ‘Lukrecija iliti Ždero’. Zato smo šesnaestog decembra gledali predstavu – snoviđenje o strasti  i pakosti u priči o ljubavi. Svaka čast Jagošu za predstavu, svi smo uživali. Hvala mu što nas je ispunio radošću i vjerom da je sve moguće.

J.M.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=1965

Objavio dana pro 18 2011. u kategoriji Izvještaj. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN