Potemkinova sela Ministarstva kulture

80435Juče se u Žabljaku srušila skoro cijela istočna fasada centra za kulturu. Palo je 200 metara kvadratnih novorekonstruisanog centra! Rušenje fasade zgrade kulture pokazuje koliko je trula sva kulturna politika vlastodržaca i da su i Ministarstvo kulture i njihov bivši poglavica obična prljava fasada raspada.

Prije četiri godine Ministarstvo kulture je renoviralo Dom kulture u Žabljaku za „tričavih“ 200-300.000 eura. Delegacija EU je napravila projekat i procijenila radove na 80.000 eura. Zamijenili su krov, desetak prozora, pet wc-a, parket u bioskopu, pločice u hodnicima i na stepeništima, vrata i novo grijanje uveli. Kasnije je isto nesretno Ministrastvo farbalo nekoliko puta bioskopsku salu u kojoj nikad ne bi bioskopske predstave.

Na dva mjeseca po renoviranju doma kulture Centar za kulturu sklopi ugovor sa loklanim biznismenom i tek renovirani kulturni centar pretvoriše u kafanu. Što to ne uradiše prije renoviranja jer je zakupac sve obnovljeno rušio i nanovo pravio? I sve to za kiriju od 100 eura. Kastig sa kulturnim centrom ima mnogo pikantnih detalja a zaustavićemo se samo na najpikantnijim, jer nema potrebe za pričom o nadzornim organima i upotrebnoj dozvoli.

Novi krov je najavljen u novinama bio kao bakarni ali se ispostavilo da je kulturu poklopio limeni pokrov koji se raspukao na 9 mjesta odmah po završetku. Voda i snjegovi zavukli su se odmah pod limeni pokrov i ušli u zgradu. Voda curi niz zidove i vodove instalacija. Čekamo kratak spoj i crvenog pijevca. Nužnici su urnisani i zakatančeni pa se u slučaju nužde svi olakšavaju iza policijske stanice ili se šprinta u šumu. Nikada ništa nije popravljano iako su mediji intenzivno pisali o skandalu. Đe će sada da se gusla i kulturno vozdiže?

Parket u bioskopskoj sali se nekoliko puta nadizao kao kvasac i bubrio a jednom prilikom je voda u sali bioskopa bila preko metra. Da bi spriječili dizanje parketa prikovali su ga dobro šrafovima. Novo grijanje sa dva kotla na struju, skupo kao đavo (40.000), nikada nije grijalo. Zakupac je iz mehane izbacio radijatore napolje, pred policijsku stanicu koja je preko puta. Niko ne zna koga radijatori sada griju. Skupocijeni sistem grijanja je raščerupan i treba dobrog kotlokrpa da se vrati iz mrtvih. Da im je Ministarstvo kulture bar uradilo ognjište pa da navardaju drva ili nabavilo mangal. Ovako zbog mraza opada kulturna produkcija na vrhu planine.

U toku renoviranja Ministarstvo je zamijenilo taraco podove sa keramičkim pločicama iako je to bilo potpuno nepotrebno. Keramičke pločice na vrhu planine, dobro za klizanje i za još više studeni u kulturi. Iznad ulaza u instituciju nalazi se ekserom pribijena daska koja pokazuje realnost ove džungle. Međutim, džebane ne fali: Mistarstvo i kafedžija Mićunović godinama je dodjeljivao desetine hiljada eura pomoći za kulturne projekte. Ovi projekti kulture su već pravi kulturni vrisak. Trbušine iz Ministarstva kulture su preferirali gastronomsku kulturu pa je ovaj centar imao samo izložbe sira i skorupa i trke konja. Uzeće hljeb seoskim zadrugama. Zato bi bilo dobro Ministarstvo kulture odmah prekomandovati u Ministarstvo poljoprivrede.

Savjet kulturnog centra koji čine: direktor turističke organizacije Nikolić, socijaldemokrata Žugić i g. Bojat, smatrali su da je bolje mehana nego kultura. Odbornici brđanske skupštine su im klimoglavili. Niko ne zna koliko su prihodovali kulturnjaci od kafedžinice, koji je prostor iznajmljen a koji se koristi, ko šta plaća, koliko, kada i zašto. Dugovi za struju i vodu su pred sudom a bogougodnici Nikolič, Žugić i Bojat ko bubrezi u loju. Zli jezici tvrde da je glavnokomandujući kulturnjak četiri godine primao naknadu a da nijedan sastanak kulturnog tijela nije održan. Preśednik opštine i njegova administracija i odbornici u Skupštini Žabljaka se u potpunosti slažu i učestvuju u ovom cirkusu pa tako postaju i cirkuski likovi na sceni.

Žandarija i državna tužilja, palamudžijka g-đa Čarapić, i sadašnji kočoper Stanković su pozivani mnogo puta da prekinu ovu egzibiciju i u nekoliko navrata su utvrđivali cirkuske elemente u poduhvatu kulturne rekonstrukcije. Na kraju su odustali, prepoznali se u cirkusu, pronašli svoje uloge pa su i oni postali cirkuskuzanti i klovnovi.

Darko Stijepović

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4633

Objavio dana velj 16 2016. u kategoriji Izvještaj. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN