Otkrivena prva palata ilirskih kraljeva

Tim arheologa sa Varšavskog univerziteta u Poljskoj iskopao je u Risnu prvu ikada otkrivenu palatu ilirskih kraljeva! Otkriće je veoma važno jer predstavlja prvi uvid u funkcionisanje kraljevske vlasti u drevnoj Iliriji, piše portal Patrimundia.

Palata je otkrivena pri iskopavanjima lokaliteta na kojem se nalazio stari Risan odnosno đe je prije toga bila prijestonica kraljice Teute Nepokorive.

polish

Djela kraljice Teute su izazvala Prvi ilirski rat 229. godine prije nove ere, a iskopavanja na lokalitetu traju od 2000. godine i do sada su dovela do nevjerovatnih saznanja koja su omogućila istoričarima da odrede tačan redoslijed vladavine ilirskih kraljeva. Tako je otkriveno da je kralj Balajos bio u stvari prethodnik a ne nasljednik kraljice Teute, kako se ranije mislilo.

Arheolozi su iskopali dva temelja palate koja potiču iz 3. vijeka prije nove ere a pretpostavja se da je helenistički kompleks izgrađen prije 260. prije nove ere, dok je drugi nastao poslije 250. prije nove ere.

Poljski profesor Pjotr Dižek kaže da su lokacija građevina, njihova veličina, plan i tehnika gradnje potpuno neobični i jedinstveni kada se uporede sa prethodno poznatim primjerima ilirske arhitekture, u koju spada i ona prethodno otkrivena u oblasti Risna.

cd2czdmueaajdlz_0

,,Izgleda da smo otkrili mjesto poznato iz antičkih izvora. To je rijedak slučaj u arheologiji. Obično nijesmo u stanju da identifikujemo određenu lokaciju kao takvu na kojoj su se odigrali važni događaji, kao što je na primjer tačno mjesto Cezareve smrti”, objasnio je profesor.

Prema dosadašnjim rezultatima u starijem dijelu palate nalazila se velika centralna odaja u formi megarona sa ognjištem u središtu. Pored ostalog, u temelju je pronađeno i 30 novčića, vjerovatno prinijetih kao dar bogovima.

Sa obje strane palate nalazili su se mermerni stubovi a u sobama su pronađeni ostaci luksuznog helenističkog namještaja. Oko megarona nalazio se prostor u kojem su skladišene amfore.

Oblast u kojoj su vršena iskopavanja bila je prethodno neistražena i arheolozi nijesu ni pretpostavljali šta će naći ispod zemlje.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5091

Objavio dana kol 17 2016. u kategoriji Novinarstvo, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN