Najuzbudljivija Pjaca od filozofa

KA PoFU svijetu sve učestalijih terorističkih napada, državnih udara i raširene nesigurnosti, nadzor i kontrola postaju dio naše svakodnevice koji je gotovo nemoguće izbjeći. Ne radi se samo više o državnoj kontroli kakvu je recimo razotkrio “zviždač” Edvard Snouden, već razvojem novih tehnologija svi mi svojevoljno postajemo potencijalne žrtve ali i potencijalni špijuni koji neprestano ostavljamo tisuće tragova o našim životima na internetu.

Okruglim stolom “od NSA do Śeverne Koreje” večeras (17. jula) u 19.00 počinje ovogodišnja Pjaca of Filozofa posvećena promišljanju tehnologije i nadzora, nakon čega slijedi projekcija filma Brazil Terija Gilijama, uz saradnju sa Kulturnim centrom Nikola Đurković i Crnogorskom kinotekom.

Na ovogodišnjoj Pjaci od filozofa, osim filozofa Srećka Horvata, dramaturškinje Maje Pelević i crnogorskog pisca Andreja Nikolaidisa, nastupit će i jaka “trojka” vezana uz WikiLeaks i slobodu na internetu – Sara Harison iz Velike Britanije, Renata Avila iz Gvatemale i Angela Rihter iz Njemačke.

U poneđeljak u 19.00 u kinu Boka, đe se održava čitav program ovogodišnje Pjace od filozofa, predavanje će održati Renata Avila, advokatica za ljudska prava, specijalizirana za oblast intelektualne svojine i tehnologije, koja je ujedno i advokatica jednog od najpoznatijih “zviždača” i hakera Džulijana Asanža.

Nakon nje u 21.00 predavanje o “Umjetnosti protiv nadzora”  održaće Angela Rihter, poznata njemačka pozorišna rediteljka koja je usko sarađivala sa digitalnim aktivistima, od Džulijana Asanža do “zviždača” Državne bezbednosne agencije (NSA) Edvarda Snoudena, te o tome uradila niz uspješnih predstava.

U najuzbudljivijoj Pjaci od filozofa dosad u utorak u 19.00 predavanje će održati hrvatski filozof i osnivač Pjace od filozofa Srećko Horvat, koji će govoriti o razvoju nove tehnologije (vještačka inteligencija, virtualna realnost, besmrtnost) i budućnosti koja je već ovđe.

Isti dan u 21.00 u kinu Boka, čime zaokružujemo ovogodišnju “Pjacu od filozofa”, predavanje će održati Sara Harison, jedan od najuzbudljivijih glasova digitalnih aktivista, koja ne samo da je dugi niz godina sarađivala s Džulijanom Asanžom nego je i pomogla Eduardu Snoudenu da dobije politički azil u Rusiji. Trenutno je direktor Fondacije “Courage” (Hrabrost”) koja se bavi obranom “zviždača”.

Ulaz na sve programe “Pjace od filozofa je besplatan i održava se u kinu Boka.

 

nedjelja, 17. jul

Kino Boka, 19 h

 

Otvaranje KotorArt Pjace od filozofa

OKRUGLI STO: OD NSA DO SJEVERNE KOREJE

 

Učesnici: Maja Pelević, Angela Rihter, Andrej Nikolaidis

Moderator: Srećko Horvat

 

MAJA PELEVIĆ, dramska spisateljica i rediteljka, diplomirala je Dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i doktorirala Teoriju umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Drame su joj izvođene u Srbiji, Njemačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rusiji i prevedene su na nekoliko stranih jezika. Jedna je od osnivačica projekta Nova Drama – organizacija i vebsajt za promovisanje savremenog dramskog stvaralaštva. Zajedno sa Milanom Markovićem, 2012. godine uradila je projekat Oni žive, kada su se učlanili u sedam političkih partija u Srbiji. U posljednje vrijeme režira predstave koje se bave političkim i društvenim pitanjima.

 

ANDREJ NIKOLAIDIS, pisac, odrastao je u crnogorsko-grčkoj porodici u Sarajevu. Živi u Ulcinju u Crnoj Gori. Poznat je po svom britkom stilu pisanja, a za njega kažu da je jedan od  uticajnih post-jugoslovenskih umova. Objavio je nekoliko romana koji su prevedeni na 13 evropskih jezika. Za roman Sin dobio je 2011. godine Nagradu Evropske unije za književnost.

 

 

PROJEKCIJA FILMA

 

 

ponedjeljak, 18. jul

Kino Boka, 19 h

 

RENATA AVILA: PORTRET DIGITALNOG DESPOTA

 

RENATA AVILA, advokat za ljudska prava, specijalizovala se za oblast intelektualne svojine i tehnologije. Bila je jedan od advokata koji su zastupali Rigobertu Manču Tam, dobitnicu Nobelove nagrade za mir iz Gvatemale, a nedavno i Džulijana Asanža i Vikiliks. Od 2006. godine uključena je u istraživanje interneta i ljudskih prava i sarađuje sa tvorcem interenta Timom Berners-Lijem, zalažući se za zaštitu ljudskih prava u digitalnom dobu. Član je Upravnog odbora organizacije Krijejtiv komons (Creative Commons). Takođe je i član Savjetodavnog odbora Fondacije Karidž (Courage Foundation), gdje pomaže ugroženim „zviždačima“, kao i odbora projekta D-CENT, istražujući potencijal decentralizovanih tehnologija.

 

Kino Boka, 21 h

 

ANGELA RIHTER: UMJETNOST PROTIV NADZORA

ANGELA RIHTER, od 2001. godine radi kao pozorišna rediteljka, a trenutno živi u Berlinu. Sarađivala je sa digitalnim aktivistima, kao što su osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž i „zviždač“ Državne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden. Njen komad Ubiti Asanža premijerno je izveden 2012. godine, a prikazan je u Berlinu, Hamburgu, Kelnu i Beču. Od tada, rediteljka ne samo da je redovno posjećivala osnivača Vikiliksa u Londonu već je učestvovala u panel- diskusijama i u raznim štampanim medijima, uključujući Der Spiegel, Monopol, Interview Magazine, REVUE Magazine for the Next Society za internet aktiviste i haktiviste. U sezoni 2014/15. Rihterova je postavila opsežan transmedijski projekat Supernerds u koprodukciji sa njemačkom nacionalnom televizijom WDR, u kojem se bavi masovnim nadzorom. Tekst je zasnovan na intervjuima sa digitalnim disidentima i „zviždačima“, kao što je Edvard Snouden, kogа je posjetila u azilu u Moskvi, i sa Danijelom Elsbergom, Tomasom Drejkom, Džeselin Radak i mnogim drugima. Intervjue je objavila u knjizi Supernerds – razgovori sa herojima. Supernerds je dobio nagradu medija Eyes and Ears, nominovan za Nagradu za inovacije SXSW u Teksasu (SXSW Innovation Award), kao i za nagradu BANFF u Kanadi.

 

Program “Pjace od filozofa”

utorak, 19. jul

Kino Boka, 19 h

 

SREĆKO HORVAT: POVRATAK U BUDUĆNOST

 

SREĆKO HORVAT, filozof i politički aktivista, pripadnik mlađe generacije hrvatskih intelektualaca, rođen u Hrvatskoj. Živi nigdje i svugde. Objavio je više od deset knjiga prevedenih na više od 15 jezika. Njegove najnovije objavljene knjige su Radikalnost ljubavi (Polity, 2015), Dobro došli u pustinju postsocijalizma (sa Igorom Štiksom, Verso, 2015), Šta Evropa želi? (sa Slavojem Žižekom, Columbia University Press, 2014). Redovno objavljuje za The GuardianAl Jazeera The New York Times. Trenutno je, zajedno sa bivšim ministrom finansija Grčke, Janusom Varufakisom, aktivan u pokretu Demokratija u Evropi (DiEM25).

 

 

Kino Boka, 21 h

 

SARA HARISON: NEŠTO ZA SAKRITI, NEŠTO ZA IZGUBITI

 

SARA HARISON, novinarka Vikiliksa i trenutni direktor Fondacije Courage, međunarodne organizacije koja skuplja sredstva za legalnu i javnu odbranu novinarskih izvora i zalaže se za odbranu „zviždača“. Harison je došla pod lupu javnosti kada je pomogla Edvardu Snoudenu da iz Hong Konga pobjegne u Rusiju i tamo dobije politički azil. Prije nego što se priključila Vikiliksu 2010, Sara je radila za britanski Centar za istraživačko novinarstvo i Biro istraživačkog novinarstva.

 

 

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5003

Objavio dana srp 19 2016. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN