Okovani Prometej

Evo crnogorskog izdanja Okovanog Prometeja! Ovo djelo smatramo nužnim štivom za svakog čovjeka koji ima iskrenu želju za sticanjem pravog širokog obrazovanja. Bez valjanog poznavanje antičke književnosti, nema valjanog poznavanja književnosti uopšte, uzev.

Eshil se, uz Sofokla i Euripida, smatra najvećim antičkim tragičarem. O njegovom života se ne zna previše, a od njegovog djela do dana danjeg ostalo je svega sedam dramskih djela sačuvano. O njemu znamo je rođen oko 525. godine p.n.e u gradu Eleusini znamenitom po eleusinskim svečanostima – svečanostima u čast boginje Artemide. Izvjesno je da su ovi mistični običaji ostavili na Eshila, kao umjetnika, neizbrisiv trag koji se najbolje prenio kroz njegovo stvaralaštvo. Pored toga što je se bavio književnošću bavio se i muzikom i bio vojnik. Od ove prve djelatnosti mogu se nazirati samo tragovi u njegovom dramskom stvaralaštvu i načinu na koji je reformisao hor u antičkom pozorištu. Dalje o Eshilu i dvama njegovim djelima (Sedmorici protiv tebe i Okovanom Prometeju) možete saznati putem emisije KUT, pilot epizode, koju su vodili dvojica naših novinara Balša Vukčević i Mato Kankaraš. Pilot epizoda vođena je na radiju KRŠ. Zbog komercijalnih, nesuvislih i neprofesionalnih razloga ovog medija, kao i nedosljednosti sa samim nazivom ovoga medija, je obustavljeno dalje emitovanje ove emsije. Dio o Eshilu je od 35-og minuta pa nadalje. O samom iskustvo kratkotrajnog rada naših novinara na KRŠ-u možete dalje saznati ovđe.

U pitanju je prevod jednog od najvećih pregaoca u oblasti naše, jugoslovenske, prosvjetne djelatnosti – Miloša N. Đurića dok ovo izdanje za naš časopisu priredio Mato Kankaraš. Ovo je samo jedno u nizu djela antičke književnosti koje namjeravamo elektronski da izdamo, i najavljujemo ubrzo još nekog od sačuvanih Eshilovih djela.

 

Sljedeća stranica

 

1 2 3 4 5 6 7

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5397

Objavio dana ožu 5 2017. u kategoriji Biblioteka, Drama. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN