Lejk fest kao pokretač nove svijesti

a8741fd03b0b0123e669057424fbc3d9Od prvog do posljednjeg dana su uslovi u kojima je održavan peti Lejk Fest bili izuzetno nezgodni – a zbog vremenskih nepogoda a zbog nekih predrasuda publike. Ako neko hoće da sazna što se sve to konkretno zbilo za vrijeme Lejka i kakve su svirke bile – odgovor može naći ovđe. Mi se sada nećemo baviti uslovima već ćemo obratiti pažnju na ono što je značio ovaj festival, koji su  propusti organizatora a koji propusti izvođača, koje je mete postavio festival i do kojih je dosegao.

Ideja da festival treba podijeliti na dva dijela je izvanredna. Čak je mjesto koje je izabrano za to (plato ispred  Doma revolucije) odlično, ma kako ono sablasno djelovalo. Plemenito je svakako što se su se organizatori śetili da treba posvetiti pažnju mlađima, kao i da treba oplemeniti najsablasnije mjesto u Nikšiću. Ono što je bilo neobično i lijepo jeste to što je dosta đece prisustvovalo prvoj fazi Lejka. Jako je važna podrška koju su oranizatori ukazali festivalima u okolini, pošto su afirmisali pobjednike Demo Festa, ali trebalo je da prvoj fazi Lejka prethodi neka  vrsta audicije, na koju može da učestvuje ko se god prijavi. Oni koji je prođu, mogu da učestvuju u prvoj fazi Lejk Festa. Sada se nije znalo po kojem osnovu su birani nastupači! Svako se nadao da će biti što više bendova i izvođača koji postoje tek nekoliko godina unazad, ali bilo je ovđe izvođača čiji bendovi već postoje duži niz godina.

Najveće je iznenađenje što nije bilo mnogo crnogorskih bendova/izvođača ! Od 21 izvođača u prva tri dana  bilo ih svega šestoro  iz Crne Gore. Cilj Lake Festa nije samo da podržava onaj dio mladih kojemu je ne voli muziku koja danas uveliko nadvladava već i da podstakne svaki pokušaj mladih ljudi koji žele da naprave nešto vrijedno. Na taj način se svijest mijenja, ovako se podržava samo čovjek kao konzument određenog proizvoda. Ono što stoji jeste da ima mnogo loših bendova, ali neđe zasigurno ima valjanih, treba omgućiti svima da se pokažu i naći će se jamačno nešto da vrijedi. Prosto je čudno koliko ima entuzijasta koji su pristali da dođu iz Bosne, Srbije i Makedonija i održe koncert za džabe i to pred nikakvom publikom!  Ma šta ko da misli; bendovi kao Bad Seasons iz Tuzle, Uzemljenje i Igra duhova su vidno presmorili gomilu nastupom. Ipak je Bad Srasons posebna priča: oni su apsolutno loš bend. Niti imaju pjesnu koja valja, niti im pjevač ima išta lijepo i korisno u glasu, niti umiju tekstove pisati, niti umiju svojim jezikom pjevati, niti se umiju izboriti sa onim debelim akcentom na tuđem jeziku , nit imaju živaca da naštimuju instrumente da valja. Ko se śetio da njih dovede? Bend Pogrešna odluka, ma bio on pobjednik Demo festa, nije dorastao do instrumentalnog benda. Zna se šta mora pośedovati bend kada želi da bude čisto instrumentalni, do koje mjere mora dobro da vlada harmonijom u djelu i kako svirači moraju vladati instrumetima. Ništa od navedenog oni nijesu ispunili.

Drugoj fazi Lejka se malo šta može prigovoriti. Organizacija je na nivou bila sve vrijeme, sa nevremonom se izborila koliko se to moglo. Izvođači su bili skoro svi redom sjajni, tako da kiša nije omela publiku. Može se zamjeriti forsiranje Guano Apes-a jedino. Nije jasno koja je pobuda bila, ali njima je dato bilo najviše vremena na Lejku. Te noći su svirke Iskaza i Mortal Kombata bile sabijene u kut, pošto su bile smatrane nepravedno za “zagrijavanje prije Guano Apes”! Poslije njih su Bjesovi ponijeli ljubitelje koji su htjeli još da ih čune, ali im ne dozvoliše likovi iz Prti Bee Gee. Kome dođe na um da je dobra ideja u kasni sat napraviti takav preokret? Bjesovi i Prti bee gee su skoro potpuno različiti, i zbog publike koju privlače ponaosob ih nije dobro smjestiti jedne neporedno poslije drugih. Svirka se tada bila uveliko zahuktala, te nije bilo moguće da joj se promijeni tok nasilu. Veliki broj gledatelja je pjevao “Bolje ti”, otkad su završili Bjesovi pa sve do prvih minuta Prti Bee Gee-ja. Mnozina prisutnih je otišla razočarana. Generalno, trebalo je redosljed izvođača bolje koncipirati.

Što se prevoza – to je posebna priča i o njemu je bilo već riječi.

Kao i svake godine dosad, podrška države Crne Gore ovom festivalu je na nezavidnom nivou a i izostanak podrške nekiih medija iznenađuje. Kolektiv, koji prati svako dešavanje u Crnoj Gori, nije objavio nijednu fotografiju sa ovoga Lejka. Izvještaje koje su Vijesti.me pisali su iznimno površni i polovični. Nedovoljno fotografija sa ovog Lejka se moglo naći na internetu, a što je najgore; jedva da se  može  naći javno dostupni snimak ponekih vrijednih trenutaka ovogodišnjeg   festivala. Niko skoro nije izvještavao sa prva tri dana Lejka.

Organizatori imaju još mnogo toga sa čim se moraju izboriti. Lejk fest je neka vrsta oaze koja treba da posluži kao pokretač novih načina mišljenja i novih misli. Festival za to ima snage za takav čin i krenuo je tim putem. Naš časopis se nada da će Lejk Fest ostati dosljedan, u  tom pogledu, i da će im sreća biti malko više naklonjena. Ne treba zaboraviti trud koji organizacija ulaže u borbu za očuvanje festivala koja s godinama dava sve više iskušenja.

Mato Kankaraš

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4192

Objavio dana kol 18 2015. u kategoriji Alternativa, Komentar. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN