Hipokrizija i konspiracije liberalnog populizma

Mediji, kao važan dio društvenog duhovnog zdravlja može osnovati ko god ima novca za to. Novinarom se nazivaju i autori žute štampe, koji najbolje šire zavist i druge niske strasti. A, od tako zagađenog liberalizovanog i komercijalizovanog tržita se traži da profiliše kvalitet. Kao da je duhovno zdravlje građana konstanta, nezavisna od okolnosti. Ono najeftinije i najprizemnije je najkomercijalnije, jer se po prirodi niskih nagona, više raduje crknutoj komšijinoj kravi nego uspjehu.

Došlo je do otvorene opšte konfrotacije. Dogodio se zaokret i u političkom svijetu, jer je zapad izazvao mnoge ratove u islamskom svijetu. Zbog tih ratnih dešavanja milioni ljudi je protjerano iz svojih domova, tražeći spas. Sada njini evrocentrični progonitelji podstiču građane da dižu proteste protiv, navodne „islamizacije Evrope“, dok na drugoj strani naoružani ekstremisti vrše najbrutalnije zločine u ime nekih izopačenih ciljeva koje dovode u vezu i sa vjerom, koja ne toleriše ni najmanji zločin. A Pariz, umjesto novih umjetničkih dostignuća otvoreno širi vjerske animozitete sa nekakvim politički degutantnim i estetski tupavim karikaturama. I otkud gradu, koji važi za jedan od centara kulture u svijetu, ironičnost ka tuđoj kulturi.(Nekada su neki njegovi građani bojkotovali izuzetna djela Pol Gogena, jer je na njima prikazivao „primitivce“ iz kolonijalnih zemalja, ali se, tada, taj grad izdigao iznad pomodarstva i postao najblistaviji internacionalni centar kulture i umjetnosti modernog doba u svijetu.)

Svaka karikaturalnost je“kruna“ od trnovog vijenca koji ruši svaku idealizaciju, zbog čega je neumjesno koristiti ih za vjerske idole, jer oni čine esenciju religioznoznosti svakog vjernika, kome je i ustavom zagarantovana vjeroispovijest, što daje za pravo ekstremistima da se stave u surovu zaštitu vjernika, kako bi opravdali svirepost i bijes sa kojima su zadojeni. Tako će se i dalje, kao kakvi bumeranzi, bivši, isluženi dobrovoljci vraćati u matične države da šire teror i mržnju. Onaj ko im plati i dalje će određivati ciljeve i „razlog“. Mržnja i teror su odavno postali roba na dugom spisku izopačenosti informatčkog društva.

05-u socijalnoj mrei mjehura-funny-pics-0017Ipak, istorija nas uči da je naš narod predodređen za najveće domete u demokratiji iako sadašnje stanje to ne potvrđuje. Najbolji pokazatelj za to je vladavina kralja Nikole u multietnički proširenoj Crnoj Gori, kao što sudbonosni nukleus duhovnosti, jedinstva i tolerancije naroda sa ovih prostora treba tražiti u predanju o Svetom Vladimiru i običajima koji su za njega vezani kod svih konfesija sa ovog prostora. I kao što se Podgorica nekoliko puta rađala, ja vjerujem u ovaj narod, jer je uvijek umio iz pepela i ruševina da se uzdigne. Mi smo biblijski narod. Naše zablude dugo traju, ali podižemo glavu i onda kad drugi očekuju propast. A to se događa samo onda kad našu inferiornost natjera velika muka ili neko prosvjetljenje „na putu u Damask“, da se oslobodimo lažnih fetiša i sudbinski ujedinimo u određenom pravcu.

Dok bude onih koji opravdavaju sramnu prevaru anticrnogorske „Podgoričke skupštine“i demokratski, uzajamnog nacionalnog poštovanja,(kao nekad na Rumiji),neće biti krupnijih promjena u društvu. Ona je porok koji uzajamno njeguju vlast i opozicija, svako iz svoje perspektive.  Kad god je država odvojena od zdrave pameti, zbog ličnih profiterskih interesa onih na vlasti i opozicije, laž i licemjerstvo postaju sudbinska komponenta naših najgorih atavističkih kompleksa. Priroda nas uči da nam je toliko malo potrebno za kvalitetan život, ali da naša ubjeđenja nemaju granice.

Dok se oko autorizacije raznih gluposti otimaju mnogi, velikim izrečenim istinama se kroz milenijumske puteve zaboravljaju autori. Tako i onoj: „Pored ostalih zala glupost je praćena još jednim: ona svakog dana počinje da živi.“

Piše: Bratislav Bato MEDOJEVIĆ  04. 02. 2015.

1 2 3

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=3010

Objavio dana velj 5 2015. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN