Znameniti violinisti na KotorArtu!

Šesnaesti Don Brankovi dani muzike koji se održavaju od 13. jula do 13. avgusta kao dio IX Međunarodnog festivala KotorArt, ove godine ugostiće trojicu vjerovatno najvećih violinista regiona: novog umjetničkog direktora Don Brankovih dana muzike i  proslavljenog crnogorskog muzičara Romana Simovića, svjetsku violinističku senzaciju Nemanju Radulovića; i, decenijama jednog od sinonima umjetničke muzike na ovim prostorima – Stefana Milenkovića.

Svjetski poznati a naši violinisti nastupiće na ovogodišnjem KotorArtu na tri koncerta, koji su po koncepcijama potpuno različiti i prikazaće različite aspekte umjetnosti sviranja ovog instrumenta.

Milenković, Radulović i Simović još kao mladi su stekli svjetsku slavu, a na domaćoj sceni, kako u Crnoj Gori tako i u regionu, uvijek su rado viđeni gosti.

Prvi u nizu biće Stefan Milenković koji će sa akordeonistom iz Slovenije, Markom Hatlakom odnosno ansamblom Tango Compás nastupiti na kotorskoj Ljetnjoj pozornici, u četvrtak 27. jula, sa početkom u 22 sata.

Nakon ove večeri u kojoj će u centru pažnje biti muzika tanga, na Don Brankovim danima muzike gostuje Nemanja Radulović sa ansamblom Đavolji trileri (1. avgust), dok će Roman Simović dan kasnije svirati sa svojim kolegama, poznatim umjetnicima kao što su violinistkinja Aljona Bajeva, violistkinja Milena Simović, violončelisti Dragan Đorđević i Đovani Đoki, pijanistkinja Olga Sitkovetski.

Njegovanje zvuka gudača, kroz velikane muzičke scene, stalna je praksa na KotorArtu. Podsjetimo, ranijih godina publika je slušala violončelistu Mišu Majskog, violistu Amihaia Grosa, violinistkinju Petricju Pjekutovsku itd.

Stefan Milenković, priznati umjetnik na svim kontintentima koji je još u ranom djetinjstvu osvojio koncertne scene širom svijeta, i Marko Hatlak, svestrani slovenački akordeonista, udružili su snage u energičnom ansamblu zajedno sa pijanistom Markom Črnčecom, kontrabasistom Lukom Herman Gajzerom, i džez pjevačicom Anom Bezjak, kao gostujućim vokalom. Na KotorArt Don Brankovim danima muzike njihov nastup će ujedno biti i posljednji u ovogodišnjoj Kotorskoj sezoni koju Festival organizuje sa Muzičkom školom „Vida Matjan“. Koncert se organizuje u saradnji sa Koka-kolom.

Compás je, u stvari, ritam, metronom, tempo koraka – osnovni element na kome je zasnovana sva muzika. Repertoar ansambla obuhvata uglavnom aražmane energičnog tanga, međutim, uključuje i obrade latino i džez muzike. Tokom koncerta, umjetnici vode publiku na putovanje od Južne Amerike, to jest kolijevke tanga, pa sve do srca Evrope i njenih savremenih remek-djela. Na koncertima u Sloveniji, Italji, Hrvatskoj, Srbiji i SAD muzičari su ostvarili izuzetan uspjeh.

Stefan Milenković, violinista, pripada grupi umjetnika čija muzička produktivnost, kreativnost i profesionalizam ne poznaju granice. Karijeru je započeo sa samo šest godina. Sa deset je svirao na Božićnom koncertu u Vašingtonu za predsjednika SAD-a Ronalda Regana, potom za predsjednika Sovjetskog Saveza, Mihaila Gorbačova u Beogradu, a sa četrnaest godina za papu Jovana Pavla II. Već u šesnaestoj godini održao je svoj hiljaditi koncert. Kroz saradnju s rok bendom Gorillaz, lautistom Edinom Karamazovim i gitaristom Vlatkom Stefanovskim istražuje svijet improvizacije, akustične i električne violine. Predavao je na čuvenom Džulijardu, a trenutno je redovni profesor na Univerzitetu Ilinoja.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5722

Objavio dana srp 29 2017. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN