Znam te ko zlu paru

Pustošenje cg šuma kroz koncesione šićare i iskorištavanje šume kao sirovine najnižeg stepena prerade bilo je prioritet stare vlade. To je radila šumska mafija. Nova vlada nastavlja koncesioni šićarluk i afričku kolonijalnu pljačku resursa u Montenigeriji. Dakle, nova vlada jeste stare pređe iliti novi škart tancuje uz staru muziku. Fušerišu isto, obijest im je slična, rusvaj je isti.

Na ovim prostorima tradicija pustošenja šuma je odavno pravilo. Tako su  jagmili šume Austrijanci u Bosni u XIX vijeku.

Ali paša Rizvanbegovć  je od plaćenog novca za šume Hercegovačkog sandžaka zadržavao 75% za peškeš a zarada Austrijanaca i Francuza je bila preko 100 puta na tom zelenom zlatu. Hercegovačke šume se do danas nijesu oporavile od razvojne strategije toga paše. Varda iz Sarajeva je, između ratova, na isti način koncesionih ujdurmi šklapala cg šume. Slični šićardžijski duh je osnova za koncesioni rusvaj koji je Crna Gora uvela prije desetak godina da bi svoje sirovine prodavala budzašto a radi kusura u džepovima korumpiranih elita. Tako su sa malo škripe mašina i cijukanja radnika kurajberi u privatizacionoj gunguli sunovratili drvopreradu u Crnoj Gori.

Novi ministar šumarstva je šljakao u Institutu za šumarstvo i prirodom posla je bio upućen u sve marifetluke i šumarske prevare. Prošli šumski ministar već tri godine je obećavao prelazak na novi sistem eksploatacije šuma i čak je u junu 2020-te najavio otvaranje državnog šumskog preduzeća i ukidanje koncesionog sistema šumskih prevara ali primjena je odlagana do u beskraj uz ideje da se u to preduzeće nekako integrišu postojeće pirane jer eto ne može država odjednom da formira firmu za sječu šume. Komplikovanija je za njih śeča šume nego pravljenje atomske elektrane. Šumska hobotnica ima devet života i stotinu pipaka kojima se drži za svaki mogući razlog radi svog opstanka.

Kako je stari šumski glavar otišao, šta to motiviše novog ministra, i već ozbiljnog šumskog šićardžiju, da ne ukida koncesije i da ne formira preduzeće koje će vršiti eksploataciju šume kao u svim civilizovanim zemljama? Njegovo jaukanje za praznim kompjuterima i neredom u nekoj kancelariji je bio prvi crveni signal za javnost da nešto nije u redu. Kao da je u pitanju dizajner enterijera ili čistačica koja ludi od haosa u kancelarijama. Ministar je 8 mjeseci na kormilu našeg šumskog broda, koji pušta na sve strane, a ni pomenuo nije novi sistem eksploatacije šuma. Ova ministarska vizitarka želi da obide svu Crnu Goru i sve područne jedinice šumske uprave! Sam je to rekao. Ako ima toliko vremena da troši na seoske protokole onda nam se crno piše. Ovaj odustanak od prelaska na održivi sistem iskorišćavanja šuma upućuje na šumske dahije i šumarsku mafiju i pokazuje da novi ministar jeste samo novi-stari dahija.

UNESCO je upozorio na nedopustivo sječenje šume u buffer zonama sa Nacionalnim parkom Durmitor a kada znamo da je bivši ekspert iz Instituta za šumarstvo, sada ministar novi, bio upućen u izrade planske dokumentacije za eksploataciju šume, pri čemu su ignorisane zakonske pretpostavke o zaštitinim zonama, jasno je da ga nijesu mnogo tangirale ni zakonske obaveze, ni UNESCO-ove preporuke, već samo gola sječa i da ćapi dovljno šumskog bogatstva. Novi ministar ide stopama starog i ove godine će ministarstvo dijeliti koncesije, samo drugoj interesnoj grupi.

Ako su stare šumske meraklije bili do grla u korupcijskom blatu a novo ministarstvo nastavi da se banja u istoj kaljuzi kao da se ništa ne dešava onda ne možemo reći da je g. Stijović ista pređa ko i bivši zlokrpi – već da je duplo gori.

Kolonijalna pljačka resursa od ovih hijena moguća je samo preko grabeži u raspodjeli koncesija. Jer svaka viša prerada drveta je realan posao i korupcija više nije moguća za zaklonjenje visoke državne činovnike. Napuštanje koncesionog sistema znači onemogućavanje lažiranja utakmica za koncesije kroz namještanja uslova koji odgovaraju tranzicionim prevarantima i ministarskim piranama. Iako je svaka ujdurma u šumskim prevarama lako vidljiva ona ostaje nekažnjena jer je prikrivaju mediji i organi gonjenja. Tako je napravljena hajdučka družina koja je neformalno institucionalizovana da se može nazvati šumska mafija.

Nedavno  je bio konkurs za koncesije za 2021. godinu, Na osnovu uslova koji su istaknuti već unaprijed se može prognozirati rezultat šumske utakmice. Kad u jednom timu igračima polomiš noge, namjestiš mu blatnjav teren, zabraniš da igra na svom stadionu, uz pogodne linijske sudije – rezultat utakmice je jasan unaprijed.

Prije par dana je min. šumski Stijović bio u Plavu, fali plavske borovnice, ali je zaboravio da je tamo održana skupština drvoprerađivača Crne Gore i da ga Plavljani znaju ko što poznaju zlu paru. Pa, da se razgalimo jednomo rokerskom:

„Znam ti ruke i rukave,
 oči, uši i sve tvoje glave,
znam ti rukavice, vaške,
kosu, svako tvoje lice,
znam te puško kad si pištolj bila,
zla vještica ili dobra vila,
znam te lešo, znam te i na žaru,
sve u svemu, znam te ko zlu paru“ 

 

Darko Stijepović

Centar za razvoj Durmitora

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9032

Objavio dana kol 30 2021. u kategoriji Novinarstvo, Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN