Zeta

Nemanjići razorili i osvojili Duklju

Bodinovi nasljednici raskomadali su državu Duklju. Knez Radoslav bio je poslednji vladar iz prve crnogorske dinastije Vojislavljevića. Potpuno oslabljenu dukljansku državu osvojio je raški župan Stefan Nemanja 1185. Dvadeset godina kasnije naziv Zeta počeo se upotrebljavati za pokorenu crnogorsku državu koja je pod Nemanjićima bila 180 godina.

Donja_i_Gornja_Zeta

Nemanjići žele da utru trag dukljanskoj tradiciji

Do promjene naziva nekadašnje teritorije dukljanske države u ime Zeta došlo je zbog namjere Nemanjića da utru trag dukljanskoj državnoj tradiciji.

U trinaestom vijeku Zeta je obuhvatala prostor od Boke Kotorske do rijeke Bojane i Drima i od Ostroga do Podgorice i Skadarskog jezera. Krajem četrnaestog vijeka teritorija Zete dijeli se na Gornju i Donju.

 

Gornja Zeta i Donja Zeta

Gornja Zeta obuhvatala je prostor između Lovćena, Sutormana, Skadarskog jezera, rijeke Zete, Ostroga, Grahova i Kotora. Donja Zeta činila je područje od Luštice do rijeke Bojane (Grbalj, Paštrovići, barski kraj sa Crmnicom, čitava oblast Rumije, Ulcinja i Zabojane – prostor između Rumije i Bojane).

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4829

Objavio dana lip 3 2016. u kategoriji Śećanja. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN