Zeta postala Crna Gora

Đurađ II ubio Radiča

Između Đurađa II i Radiča došlo je do sukoba, ponovo, 1395. Radič je zauzeo Grbalj i napao Kotor, grad koji je Đurađu II plaćao danak. Sukob njih dvojice završio se ubistvom. Radič Crnojević je poginuo 25. maja 1396. godine.

 

Stefan Crnojević drži pod kontrolom veliki prostor

Sredinom 15. vijeka Stefan Crnojević uspio je da uspostavi kontrolu nad prostorom između Morače i Skadarskog jezera, Paštrovića, Budoša.

Stupio je u pregovore sa Mletačkom republikom koja ga je priznala za legitimnog vladara 1451. i dala mu godišnju platu i zvanje vojvode.

Zastava Crnojevića

Zastava Crnojevića

 

Zeta postaje Crna gora

U drugoj polovini 15. vijeka umjesto naziva Zeta počinje se koristiti naziv Crna Gora. Mletačka republika je Stefanu Crnojeviću priznala vlast nad posjedima koje je imao u vrijeme dok je Stefan Lazarević dobio na poklon Crnu Goru od sestrića Balše III. Srpski despot Stefan Lazarević je sin Lazara Hrebeljanovića i Milice, iz narodnih pjesama Carice Milice. Balša III bio je sin Đurađa II Stracimirovića Balšića i Jelene – šćeri Lazareve i Milicine.

Zbog prihvatanja mletačke vlasti, protiv Stefana Crnojevića zaratio je i srpski despot Đurađ Branković. On je sin Vuka Brankovića i Lazareve šćeri Mare. Đurađ Branković je želio da ovlada Zetom – Crnom Gorom jer je taj posjed naslijedio od ujaka Stefana Lazarevića, koji nije imao đece.

 

Tvrđava Medun pod vlašću srpskog despota

Vojska Stefana Crnojevića i Đurađa Brankovića (srpskog despota) sukobila se blizu Skadarskog jezera. Stefan Crnojević je pobijedio i išćerao despotove trupe iz Podgorice. Samo je tvrđava Medun ostala pod vlašću srpskog despota.

Nekoliko godina kasnije pohod sulatana Mehmeda na Srbiju 1454. godine primorao je despota Đurađa Brankovića da se posveti odbrani od Turaka.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4848

Objavio dana lip 10 2016. u kategoriji Śećanja. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN