Zeleni murtatini

Prvi dan po izboru kočoperni Premijer Abazović je iskoristio da napravi đir u selo Brezna, i to na svetu neđelju. Sa njim je bila i pratiočkinja gđa Đurović – ministarka zelena, moliću lijepo. Kako su pronašli taj događaj? Kako su pronašli napušteno selo Brezna? Kako su pronašli odmaralište đe se protestvovalo? Nesumnjivo da su Premijer zelembać i ministarka zelenbaćica bili navođeni đe da ateriraju u svetu neđelju. Hoćahu nam pokazati: da su neumorni tj da rade na svetu neđelju, da se žrtvuju za nas tj gdin Dr. bi radije išao besplatno u Dubai na trke formule 1 nego po vukojebinama pivskim; da ih interesuju razvojni problemi tj da je čuo za neku rijeku Komarnicu u divokletiji; da nije samo formalno tj germano-zelen već da zna da su zelena agenda i Crna Gora kao ekološka država povezani sa zaštitom rijeka i planina. Tamo je okupljenoj sirotinji raji obznanio da nijesmo (mi tj on i Đukanović) izgradili nijedan energetski objekat evo 40 godina i da zato moramo da patriotski uništavamo crnogorske rijeke, jer je to dobro. Zeleni premijer tupadžija nije vidio čak ni vjetroelektrane na Krnovu koje su na deset kilometara od Brezana. Pa da se makar zapitao: kakvi su ono prepeleri grdni tamo.

Śeća li se ko izjave ministarke zelenbaćice na Breznima? Ta zelenoznalkinja nikada u svom životu nije dala zelene izjave. Jedino zeleno što preduzima je kupovina zelenog Domestosa, sredstva za čišćenje, i sve moguće dezinfekcione preparate u zelenoj ambalaži. Kao i raniji ministri zelembaći čisti kanale po Ulcinju, juriša na na kese u Podgorici a zapamćena je da je u Mojkovcu prošla pored deponije smeća i đubreta na obali Tare i izjavila da će se to sanirati. Hoće, samo ona neće tada biti ministarka. Nebitan lik. Šeprtlja i šarlatanka. Njen prethodnik, gdin Mitrović, divlji graditelj i urbanistički krimos, kome sin nije rodbina, izgradio je u Budvi ilegalni grad. I umjesto krivičnog gonjenja kolege zelenog krimosa ministraka zelembaćica se usuđuje da prokameni da je ministarka urbanizma i zaštite prostora. Ona pripada zelenoj partiji. Zelenopartijci njeni su bili na kongresu zelenih u Germaniji, đe li. Nije ih prdstavljala gđa zelembaćica. Ali CG je dobila i prvog zelenog žandara, gdin Adžića. Očekujemo novi moleraj policijskih stanica, sve u zeleno. I policijske uniforme da pozelene. I limuzine žandarske okrečiti zeleno. To je njihova zelena agenda.

Nacionalni parkovi Crne Gore su u potpunom sunovratu. Zelena apokalipsa. Ozvaničeni zelembaći gdin-a Abazovića, na Europskom nivou, su prihvatili sve moguće fukcije u vladi osim u nac. parkovima. Sada nacionalne parkove vodi potpuni amater, dileja, šalabajzer, rođak prethodnog Premijera. Taj dilber, koji je prethodno preskakao kozlić, i bio čuvar plaže 13 dana, sada rukovodi Mjestom Svjetske Baštine UNESCO-a. Nacionalni parkovi CG sada imaju preko 500 radnika. Skoro se približavaju broju vojnika crnogorske vojske. A nekada je Generalni sekretar UNESCO-a, gospodin Mbo, bio stalni gost NP Durmitor, koji je tada imao 18 radnika, i bio ponos nekadašnje cijele SFRJ. To su zeleni dilovi zelenog premijera, njegova zelena strategija a i strategija sve te zeleno-crne družine. NP Durmitor je doživio apokalipsu kao i sva zaštita prirode u parkovima i u cijeloj CG. Treba li im boljeg ogledala?

Juče je zeleni garagan, gdin dir. Bulatović, primio u NP Durmitor stotinjak turista torbara i obezbijedio im smještaj, hranu, piće, prevoz, mape, službu spašavanja, lovočuvare itd. Vjerovali ili ne, ali tako vele mediji! Sve džabe tj sve o trošku JPNP tj o trošku države. Kampovanje o trošku države oni zovu hajlanderstvovanje. Što ne časte iz svoje ćese hajlanderdere? Tako se preko najsiromašnije opštine u CG, Žabljaka, čašćavaju vojvode i serdari. Od prihoda sa teritorije ove sirotinje plaća se svih 500 bašibozuka u nac.parkovima u Podgorici, Kolašinu, Cetinju. Plužinama, Ulcinju, Budvi, Nikšiću itd. Na drugim mjestima se to zove regionalna kolonijalna pljačka, zloupotreba službenog položaja i privredni kriminal. Ali ne zaboravimo, iza zelenog drpislava stoji ulcinjski čuvar plaže u zimskom periodu, gđa zelenbaćica i ministar stovarištarac gdin Đurović. Nedavno se Premijer zelembać sučelio sa činovnikom Am cham (Američka privredna komora). Na stranu to što Am cham nikoga ne predstavlja i nije posredovala dolasku ni jedne jedine američke kompanije u Crnu Goru ali mi bilježimo svačije sramne postupke uperene protiv ekološke države. Taj Am cham je na sva zvona bio udario podršku sramnom projektu uništenja NP Durmitor ludim žičarama i pohvalio i podupro izgradnju 63 kilometra puteva u najstrožije zaštićenoj zoni spomenika prirode Kulina-Savin kuk. Na kraju je morao UNESCO da se umiješa i zaustavi ludake. Dobro društvo za zelenog baća. Sve što ovaj ulcinjski zeleni padobranac pokazuje čini ga nedostojnim i nekompetentnim za funkciju Premijera ekološke države. Može biti zeleni dahija, zeleni sandžak beg ili zeleni pustahija ali Premijer eko države ne.

Nedavno je Premijer zelembaćević poručio kako će nama na śeveru dati dio turista koji dolaze u Crnu Goru. Da li je čovjek u vinklo? Turistička pośeta zavisi od očuvane životne sredine a ne od njegove voljnosti a on je upravo najveći dušmanin ekološke države, nacionalnih parkova i očuvane crnogorske prirode. Najveće bogatstvo jedne zemlje je očuvana životna sredina. Zato to mogu da imaju samo bogate zemlje. Crna Gora je slučajnost da nije sve đavolisala zahvaljujući isključivo prośečnom Crnogorcu koji se suprotstavlja destrukciji. Premijer zelembaćević drsko obmanjuje da je predsezona u Žabljaku uspješna. Isto tutnji i min. stovarištarac gdin Đur. Iskustvo na stovarištu mu se mora priznati ali što se pača u turizam? Jednu cifru neka pomenu ako im basta! Autoprevoznici razmišljaju o ukidanju minibus linija jer nema no par putnika do Žabljaka. Preostali turisti su gologuzija, nekoliko biciklista i motorista koji traže samo nužnik i tuš. I još hajlanderderi kojima država Crna Gora plaća ljetovanje. Tako zbore mediji, da. Ima li to još neđe, da odeš na ljetovanje u drugu državu i ona ti sve plati i obezbijedi lovočuvare nac. parka kao nosače opreme? Svaki nosač opreme u Africi je plaćen, i svaka mazga, i svaki konj. Samo radnici nac. parkova Crne Gore se tovare za transport bez naknade. Sarkastično: možda da gdin dir. Bulatović unaprijedi turističku ponudu nac. parkova tako da radnici nakrkače nose turiste po parku, ali neka on bude čelovođa. I ono mlaćenje čaktarima ima neki šarm, ne? Čak i prije 150 godina se dobro zarađivalo na tovarima turističkh karavandžija. Zato i jesmo sada na dnu i prikovani smo za dno 30 godina.

Očuvana životna sredina je skupa turistička ponuda a dosadašnji režimi su bestregali sve velike hotele śevera koji su nudili turističkoj boljestojećoj klijenteli luksuzan proizvod a time i nama bolju zaradu. Ekskluzivne turističke zone su prostorno i urbanistički spržene i deklasirane betonom i podivljalom gradnjom. Niti prstom nijesu makli eksperti zelembaći da se riješi pitanje privatizacionih ugovora za velike i luksuzne hotele Žabljaka. Upravo suprotno, podržavaju naopaku neoliberalnu politiku koja razara crnogorski turizam 30 godina. Pošteno i patriotski zeleno. 30 godina je cio jedan život. Za 30 godina SFRJ-a u Crnoj Gori je od nule izgrađeno sve temeljno što imamo danas. Koga štite ekspertske vlade Krivokapića i zelembaćka vlada čauša, baserdžana, pripravnika, poluznanih i poluzvanih?

Poznata izreka „sjaši Kurta da uzjaše Murta“ je dobila u CG svoje nove oblike i kristališe se u konstantu našeg kulturnog, prosvjetnog, političkog i svakog drugog bivstvovanja. Crnogorski doprinos ovoj mudroj izreci je da je Murta uvijek mlad, lijep i pametan tj zelen, tup i ruralno zgodan, kao što bijahu naši džemperaši. Ni po jada da su nas zadesili samo ovi zeleni murtatini već su nam se ponovili u tragičnom obličju Dritka, Bečića, Krivokapića, Spajića Singapurćanina, Milatovića Oksfordićanina itd itt. U trećem krugu pakla sada dobijamo farsične likove nove vlade – ponovo Dritko, Đurović, Kovač, Đurovićka, Ibrahim itd itd po izboru svakovoljnom. Ponovo mladi, lijepi i pametni tj ponovo zeleni murtatini, pripravnici, ponovo neznanija, ponovo kvazielite, ponovo beščasni velečasni, ponovo bleferi, ponovo pubertetlije, ponovo mućke, ponovo šeprtlje, ponovo čauši, ponovo seizi, ponovo – može se cijela strana nastaviti o sindromu koji iskazuje ova izreka. Kakvog ovo ima uticaja na zeleni otisak tj eco footprint nove vlade? Može se reći da je zeleni Murta mnogo gori od zelenog Kurte. Jer traženo je drugačije tj različito a dobijeno isto prvobitno zlo.

Eko otisak nove vlade ne postoji. Niti su prije šta zeleno uradili niti imaju bilo kakvi zelenu agendu. Čak suprotno, zelembaći misle uništiti Komarnicu. Čak misle da otvore najopasniji i svirepo smrtonosni rudnik olova i cinka na obali Tare. Zanimljivo je da novokomponovani zelembaći misle preveslati zeleno misleće Crnogorce koje nijesu mogle nadmudriti ni mnogo sposobnije Đukanovićeve zelene medijske falange. Pa dovode svako malo nekakvog zelenog žabca Kermita iz Germanije, pa onda GTZ-ovci, pa onda cuzamen arbajt po Ulciniumu, pa ovi šiftung-ovci i njini seizi. Zeleno zbore ali crno misle.

Darko Stijepović
Centar za razvoj Durmitora

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9366

Objavio dana srp 6 2022. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN