Završen sedmi dan KotorArta!

DŽONATANOV LET, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku (Hrvatska), foto: Danilo Papic

DŽONATANOV LET, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u
Osijeku (Hrvatska), foto: Danilo Papic

Dani festivala prolaze, predstave sve zanimljivije dolaze! Sedmi dan XXIV Kotorskog festivala pozorišta za djecu koji se održava u sklopu Međunarodnog festivala KotorArt obilježio je “DŽONATANOV LET”, i “KAKO RASTU VELIKI LJUDI”, tematski srodne predstave, savjetovale su nas kako da pronađemo sebe, da se potrudimo da učimo i napredujemo, da bi jednog dana bili veliki čovjek ili letjeli poput Džonatana!

Dječije kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku priredilo nam je predstavu “DŽONATANOV LET” u režiji i adaptaciji teksta Nikole Zavišića, po motivima romana “Galeb Džonatan Lingviston, Ričarda”. Džonatan je sebi odredio cilj, da maksimalno iskoristi svoje mogućnosti, prevaziđe ograničenja kojima nas tijelo sputava i savlada savršen let, bilo da se radi o letu u kome vladaju fizički zakoni, bilo oni unutrašnji misaoni. S obzirom da biva protjeran iz jata, pratimo njegovu priču, strahove, želje i ograničenja sa kojima se suočava. Jednu zahtjevnu književnu adaptaciju Zavišić je izveo na kreativan i inovativan način, koristeći se pjesmom, svjetlima stvarajući efekte od pop art grafika preko igre sjenki i umnožavanja likova do crtanja po bijeloj pozadini scenografije. Prema ovacijama publike, predstava je ostavila jak utisak na sve prisutne.

“KAKO RASTU VELIKI LJUDI” koja je nastava u produkciji Kotorskog festivala pozorišta za djecu i režiji Petra Pejakovića, koji sa glumcima Slavišom Grubišom i Mišom Obradovićem, metodom govornih i fizičkih improvizacija propituje značaj djetinjstva i načina odrastanja, koristeći se sačuvanim materijalima i anegdotama o Njegoševom odrastanju. Prije predstave je održana promocija istoimene knjige, kao rezultat njihovog rada kojim su salčuvali na stranicama knjige sopstven kreativni rad i kolektivo važnu poruku, o značaju podrške okoline za razvoj pojedinca, i neophodan rad i trud koji može omogućiti ostvarivanje zamisli i želja.

Večeras na glavnom programu moderna bajka, predstava “SNJEŽANA I SEDAM PATULJAKA”, (21.30h, Ljetnja scena), Gradskog pozoriša Podgorice, sa kojom su željeli propitati uticaj medija, zabave, kiča na mjerila vrijednosti. Na pratećem programu nastupiće VRTIĆ U KOTORU (19.30h, Trg od oružja), (NE) PITAJ ME KAKO SAM, promocija knjige Ivane Lukić ovogodišnje dobitnice književne nagrade Politikinog Zabavnika za najbolju knjigu za djecu i mlade (20.30h, Pjaca od kina), KONCERT POLAZNIKA SEMINARA ZA VIOLINU I VIOLONČELO, VII Festival gudača (21.00h, Galerija solidarnosti), i PIPI DUGA ČARAPA NE ŽELI DA PORASTE (21.30h, Trg od oružja) i (NE) PITAJ ME KAKO SAM, predstava Dramskog studija Prazan Prostor (21.30h, Pjaca od kina).

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4962

Objavio dana srp 8 2016. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN