Završen prvi Festival vjetra u Tivtu

Tivatskom regatom Una Montenegro kup, ceremonijom proglašenja pobjednika i dodjelom nagrada završeno je ovogodišnje izdanje Festivala vjetra , nakon čega je upriličen i koncert splitskog sastava The Beat Fleet- TBF.

Upravo oko ove tradicionalne regate koja se u Tivtu održava 17. put za redom “ispleten” je i prvi Festival vjetra kojji je ove godine obuhvatio oko 40 programa za 9 dana trajanja. Regata, koju u akvatariju Bokokotorskog zaliva organizuje jedriličarski klub Delfin iz Tivta I ove godine trajala je tri dana. Prva dva dana jedrila su djeca u optimistima i laserima dok je za poslednji dan odrađena klasična ruta tivatske regate, od Tivta oko ostrva Sv. Marko, oko peraških ostrva i nazad.

Frano Tripović predsjednik Jedriličarskog kluba Delfin kaže da je ove godine u regati krstaša učešće uzelo oko 250 jedriličara u pedesetak brodova. „Bilo je povoljnog vjetra i svi brodovi su uspjeli da dođu do cilja, ali ono što je najvažnije da se jedrilo uz dobro druženje i zabavu“.

Tripović kaže i da je Tivat poslednjih godina prepoznat kao atraktivno nautičko mjesto i grad u kojem se doseljava sve više stranaca, pa i regata polako poprima međunarodni karakter.

Ceremonija proglašenja pobjednika 17. Tivatske regate UNA Montenegro Cup realizovana je uz asistenciju bokeljskog jedriličara Antonija Pušića, alias Rambo Amadeus. Regata je okosnica I polazna tačka nastanka prvog Festivala vjetra koji se pripremao već duži niz godina ističe Antonela Stjepčević urednik programa Festivala vjetra: „Mi našu Tivatsku regatu već godinama brendiramo kao zvanično otvaranje nautičke sezone u Crnoj Gori.  17. izdanje je dobilo svoju ekstenziju u vidu festivala koji je obuhvatio nekoliko segmenata sportski edukativni, kulturni i zabavni. Uspjeli smo da umrežimo cijelu zajednicu. Dobili smo podršku Opštine Tivat ali i javnih i obrazovnih ustanova, Porto Montenegra, malih privrednika i  napravili smo jako kvalitetnu priču koja treba da potencira principe održivog raazvoja“ kaže Stjepčević.

Stjepčević ističe da su svi programi festivala bili dobro pośećeni.

„Imali smo 5 bendova koji su svirali svoju muziku, 4 izložbe, 5 projekcija filmova, imali smo festival u festivalu „Morž“. Posebno smo ponosni na edukativni dio programa Festivala vjetra sa kojim smo bili zanimljivi svim generacijama“.

Stjepčević napominje da su u saradnji sa Porto Montenegrom u zbirci pomorskog naslijeđa imali ciklus od 5 predavanja u okviru kojih su se bavili međama i fortifikaciji u Boki, govorili o podvodnoj kulturnoj baštini te promatrali život iz perspektive plavih dubina: „Bavili se eko aktivizmom i izvještavanjem o ekološkim problemima i za gosta imali Darka Saveljića koji je zaslužan što tivatska solila uživaju status rezervata prirode. Poslije dvije ipo godine ničega , desio se festival vjetra, skinuli smo maske i veoma se dobro zabavili“ naglašava Stjepčević.

Ona je uvjerena da će ovaj festival tek pokazati svoj puni potencijal, prije svega u smislu umrežavanja zajednice.

Prvi Festival vjetra u Tivtu podržali su Opština i Turistička organizacija Tivat, te brojni lokalni, ali i sponzor iz SAD-a.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9289

Objavio dana tra 25 2022. u kategoriji Izvještaj. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN