Završen još jedan ,,Pozdrav iz Austrije”

Peti  ,,Pozdrav iz Austrije” upriličen je u četvrtak veče u Crnogorskom narodnom pozorištu i dan kasnije u dvorani ,,Park” u Herceg Novom. Pod dirigenskom palicom maestra Uve Tajmera Crnogorski simfonijski orkestar je već petu godinu izveo birana djela austrijskih kompozitora. U skladu sa sporazumom napravljenim između Muzičkog centra i amasade Austrije, kao solisti su se predstavili sopranistkinja Brigite Šimon i koncertmajstor Nandor Sederkenji. Pomenuta ambasada je sugerisala izvođenje djela Kalmana, Lehara, Štrausa i dr. kompozitora koji čine repertoar Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije.

Publika u Podgorici  je imala priliku čuti, pored valcera i polki, neke od najljepših arija austrijske muzike uključujući i jednu ariju francuskog kompozitora Gunoa.  Uspješnost koncerta su potvrdile ovacije publike.

oPrilikom izvođenja drugog koncerta u Herceg Novom nekoliko djela je izostavljeno. Tokom tog koncerta došlo je i do incidenta pri izvođenju  Kalmanovog ,,Grand Palotas de la Reine”. Naime, organizator koncerta, Muzički centar, je odlučio da muzičari koji su došli iz Beograda kao ispomoć moraju odmah nakon koncerta da se vrate autobusom za Srbiju te je zbog toga i repertoar morao bio skraćen. Takođe, Maestro Tajmer je bio prinuđen gledati na sat. Dugi aplauzi publike su produžili koncert za nekoliko ”nedozvoljenih” minuta te je u poslednjem trenutku dirigent odlučio da se ipak ne izvodi Leharova arija već je odmah počeo da diriguje Kalmana, poslednje djelo. To je zbunilo muzičare. Prvih nekoliko taktova je prošlo u duhu nekog dadaističkog eksperimenta – čulo se prelistavanje nota i nekoliko muzičara koji su uspjeli ”uhvatiti” tempo. Suštinski posmatrano, ovaj incident u Herceg Novom je pokazao politiku Kir Janje. Štednja noćenja ili avionskih karata za nekoliko sjajnih muzičara iz Beograda je oštetila koncert i ugled orkestra.

Na pitanje postavljeno uoči koncerta u Podgorici: ,,Kakav utisak je ostavio rad sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom?”, maestro Tajmer i koncertmajstor Sederkenji su dali slične odgovore. Izrazili su zadovoljstvo kada je u pitanju napredak orkestra jer se prvi put uspio čuti pravi karakter valcera i brze polke. Po riječima maestra, orkestar je  sada uspio da zvuči vienesse. Na pitanje: ,,Šta nedostaje orkestru?” izdvojili su odsustvo discipline tokom proba.

M.K.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=3049

Objavio dana ožu 3 2015. u kategoriji Izvještaj, Novinarstvo. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN