Završen Festival za djecu

Poslije dvanaest nezaboravnih dana u Kotoru i šesnaest odigranih predstava u glavnom programu završen je 24. Kotorski festival pozorišta za djecu. Dječiji žiri, Žiri grada i ASSITEJ donijeli su odluke o tome ko je po njihovom mišljenju zaslužio nagrade.
Dječiji žiri je donio je odluku da prvu nagradu dobije predstava ,,Pola pola’’ (Kazališna družina Pinklec, Teatar Poco Loco, Teatar Exit – Čakovec/Hrvatska) po tekstu Milene Bogavac, u režiji Renate Carola Gatice. U obrazloženju piše da je predstava ,,namjenjena i roditeljima, poučna za sve uzraste, predstava govori o razvodu, osjećanjima djece i objašnjava djeci sve ono o čemu roditelji ćute, pružajući nam nadu kao svjetlo na kraju tunela.’’
Druga nagrada pripala je predstavi ,,Snježana i sedam patiljaka” Gradskog pozorišta iz Podgorice u režiji Veljka Mićunovića, po tekstu Aleksandra Popovića ,,zato što su na zabavan način predstavili poznatu bajku u današnjem vremenu i uveli elemente bajke o Pepeljuzi. I zato što je pouka predstave jako važna!’’
Treća nagrada dodijeljena je predstavi ,,Par cipela” Dečijeg pozorišta iz Subotice, u režiji Todora Valova, po motivima priče Pjera Griparija. U obrazloženju se navodi da je priznanje dodijeljeno ,,zbog dobre i zabavne glume, ali i zanimljivog načina na koji su predstavili temu ljubavi. Svi uzrasti imali su priliku da uživaju u na kreativan način dočaranom stilu sa početka prošlog vijeka.

let
Pored Dječijeg žirija nagrade je dodijelio i Žiri grada. Prva nagrada je pripala ,,Snježani i sedam patuljaka’’, Gradskog pozorišta iz Podgorice.
Specijalna nagrada ASSITEJ Centra Crne Gore dodijeljena je predstavi ,,Džonatanov let’’ (Dječije kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka). Predstava je rađena po motivima romana „Galeb Džonatan Livingston“ Ričarda Baha. Reditelj je Nikola Zavišić.

Predstava ,,Džonatanov let’’ dobila je Specijalnu nagradu ASSITEJ Centra Crne Gore zbog toga što istovremeno asketskim i dojmljivim scenskim jezikom uspijeva da na precizan i razumljiv način govori o značaju unutarnjeg rasta i o važnosti prenošenja poruke koju smo sami naučili kao i oplemenjivanja svijeta koji nas okružuje.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4987

Objavio dana srp 13 2016. u kategoriji Izvještaj, Novinarstvo. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN