Završen 29. Hercegnovski filmski festival

zavrsen-29-ffhnProjekcijama filmova „Gorčilo“ Milana Karadžića i „Pjesma moje majke“, turskog reditelja Erola Mintasa, kao i uručenjem festivalskih nagrada, na Kanli kuli i opet pred punim gledalištem,  završen je 29. FFHN MFF.

Prije dodjele nagrada, francuski reditelj i scenarista, predsjednik Žirija ovogodišnjeg festivala u selekciji dugometražnog igranog filma, Iv Boase je poručio:

„Festival u Herceg Novom je veoma značajan po tome što promoviše jedan novi balkanski film, ali i po svojoj ljepoti i okruženju u kome se održava. Siguran sam da će filmovi koje smo nagradili naći svoje mjesto ne samo na Balkanu već i na prostoru cijele Evrope i nadam se da će u mjesecima koji dolaze biti prikazani i u Parizu. To su filmovi koje smo zavoljeli  na prvi pogled i moram da kažem i da je postojala dobra saradnja među članovima žirija u kome su bili i Goran Marković i Draško Đurović. Žiri je donio jednoglasnu odluku i  nije bilo „krvi“ u našoj diskusiji. Shodno tome kakvog su kvaliteta filmovi prikazani na ovom festivalu mislim da će festivali u Kanu i Veneciji biti za nekoliko godina samo predgrađe festivala u Herceg Novom. Želim dug život ovom festivalu koji predstavlja jedan pravi trenutak filma i sreće.”

Emir Hadžihafisbegović primio je Zlatnu mimozu za glavnu mušku ulogu ostvarenu u filmu „Takva su pravila“.

Zahvalio je publici, a organizatorima poručio da čuvaju festival jer: „ neoliberalni kapital može nam uzeti GSM, može nam uzeti vodu, struju ali ne može nam uzeti našu kulturu“.

Ivona Julka dobila je zlatnu mimozu za režiju filma „Ti mene nosiš“ a na Kanli kuli je uz zahvalnost organizatorima posebno Zoranu Živkoviću i selektoru Srdanu Goluboviću  rekla da joj je ova nagrada  posebno značajna.

Baš mi je drago da se dogodila ovdje u Herceg Novom jer ovo je i crnogorski film (koproducent Nikola Vukčević i producentska kuća Galileo).Ovo je prva značajna nagrada za moj prvi film definitivno  ću je pamtiti a da ne govorim o tome da su mi ovu značajnu nagradu dodjelili veliki znalci Iv Boase, Goran Marković, Draško Đurović… Hvala vam!

Grand prix, veliku zlatnu mimozu za film „Takva su pravila“ uručila je predsjednica hercegnovske opštine Nataša Aćimović . Nagradu je primio Emir Hadžihafisbegović jer je Ognjen Sviličić u Berlinu.

U znak śećanja na velikog crnogorskog reditelja a u namjeri da podrži specifične filmske poetike Fondacija Živko Nikolić i Direkcija festivala  dodjelili su nagradu Živko Nikolić.

Nagradu je dobio Milan Karadžić za film „Gorčilo“

Petar Nikolić sin velikog reditelja uručio je dobitniku sliku – ulje na platnu, njegov autorski rad i obratio se publici riječima:

„Izgleda da dolazi bolje vrijeme i za kinematografiju, sudeći po onome što sam vidio proteklih sedam dana.Izgleda da se na svoj način revitalizuju sve kinematografije koje smo nekada zvali jugoslovenskim, otvara se neka nova nada, neka nova perspektiva, bolja vremena dolaze.

Na žalost, Živko Nikolić nije  dočekao da snima u ovo vrijeme, i ja sve vrijeme razmišljam kako bi Živko volio da je ovdje sa nama…” glas Petru ovđe zadrhta, ali publika ga aplauzom pobodri da nastavi sa izlaganjem.

„Moj otac bio je u Americi, sanjao je američki san. Šetao je po holivudskom bulevaru i lio je suze ovako kao ja. Te suze su padale na zvijezde po pločniku Holivud bulevara.

U to vrijeme je Darko Bajić kod nas pokušavao da spasi bioskope na Balkanu. Crni bombarder koji se borio za duh rokenrola koji je živio ovdje. Na žalost neki dušmani, su nam pozatvarali bioskope, nama kojima je bioskop hram.

One zvijezde smo probali i mi kao oni u Holivudu da  pravimo na pločniku, da gazimo po njima. Ali mi imamo nešto više. Kao što Savina Geršak nedavno reče sve ono što je radila sa Živkom bilo je humano, ljudski, toplo, a sve što je pokušavala da radi u Americi  bilo je nekako robotizovano.

Draga moja publiko, među ovim zidinama, među ovim okamenjenim slikama koje oživljavaju pred vašim očima, bioskop je koji nema krova, naše zvijezde nisu napločniku, naše zvijezde su na nebu, i meni je drago što ovoliko zvijezda večeras učestvuje u ovom čudesnom trenutku.

Znam da na jednoj od njih sjedi i moj otac – Živko Nikolić!”

Podsjećamo i na ostale nagrade na 29. FFHN MFF. Zlatnu mimozu za najbolju žensku ulogu žiri je dodijelio Ariani Lebed za film „Otok ljubavi“. Zlatnu mimozu za kameru dobio je  Milan Tvrdišić za film „Bićemo prvaci sveta“, a specijalno priznanje dodjeljeno je Vuku Ršumoviću za rad sa naturščicima u filmu „Ničije dete“. Specijalno priznanje za kreativnu upotrebu slike pripalo je Petru Popoviću za film „Travelator“. Nagrada Direkcije  Filmskog festivala Herceg Novi i producentske kuće Centar film iz Beograda „Milan Žmukić“,  pripala je crnogorskom glumcu Mladenu Neleviću.

Grand prix za najbolji studentski film dodjeljen je filmu  „Devet dana“, u režiji Strahinje Savića. Specijalna nagrada pripala je filmu „If I had it my way I would never leave“ , u režiji Marka Grbe Sing. U selekciji dokumentarnog filma Zlatna mimoza pripala je filmu „Jar“  koji je režirao Simon Gijar. Druga nagrada pripala je filmu „Zelena zmija“, autora Benija Jaberga a treća filmu „Svaki dan svaki dan“, čiji je autor Rem Karsli.

Filmski festival održan je u četiri programske cjeline a na četiri lokacije u gradu- Kanli kuli, tvrđavi Forte mare, Trgu od muzike i atrijumu kuće Iva Andrića kao i na Luštici. Sinoć se čulo da je projekciju gledalo preko 11.000 pośetilaca.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4130

Objavio dana kol 8 2015. u kategoriji Izvještaj. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN