Završen 14. Nikšić guitar fest

 
image

Međunarodni festival gitare, koji je Nikšić na nekoliko dana, pretvorio u crnogorsku prestonicu kulture i dobre muzike, završen je nastupima studenata akademija Cetinje, Sarajevo, Strazbur i Pariz.

Četvrte večeri 14. Međunarodnog Nikšić guitar festa mladi umjetnici, studenti gitare: Vasilije Toljić (Muzička akademija Strazbur), Dragan Martinović (Konervatorijum Moris Ravel), Mina Milenković (Muzička akademija Cetinje), David Marton (Muzička akademija Cetinje) i duo Amar Biser i Tarik Kamarić (Muzička akademija Sarajevo) predstavili su šarm klasične gitare, graciozna i harmonski bogata klasična i romantična djela Manuela de Falje, Fernanda Sora, Isaka Albenisa, Hoakina Turina i drugih španskih kompozitora.

„Velika je čast za mene kao Nikšićanina da budem na ovom festivalu. Upravo ova manifestacija od mladih dana pomogla mi je da muzički sazrim. To što sam godinama slušao na ovom festivalu je na neki način zaslužno što sam ovdje danas“, kazao je Vasilije Toljić, student Muzičke akademije Strazbur.

„Nevjerovatno je vidjeti sa kojim optimizmom organizatori pristupaju osmišljavanju ovog festivala. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam uzeo učešće u ovoj manifesticiji“, kazao je Dragan Martinović, student Konzervatorijuma Moris Ravel Pariz.

„Svirao sam u Bosni i Hercegovini i Srbiji, a prvi put sam u Crnoj Gori. Drago mi je da sam na festivalu poznatom u svijetu koji okuplja značajna gitarska imena“, kazao je Tarik Kamarić, student Muzičke akademije Sarajevo.

Festival koji 14. godinu promoviše univerzalne vrijednosti umjetničke muzike, uspješno drži kontiniutet i uspio je da se proširi u više pravaca. U okviru ovogodišnjeg 14. izdanja, posvećenog španskoj muzici i kulturi, nastupio je crnogorski Simfonijski orkestar, renomirani flamenko gitarista Huan Munel Kanjizarez, njegov učenik Huan Karlos Gomez, a održano je veče posvećeno Federiku Garsiji Lorki.

„Festival je bio poseban jer je tematski bio zaokružen i sadržajan. Uživao sam u programima i vjerujem da će to biti putokaz za njegov razvoj u smislu koncipiranja i tematike. Vjerujem da će 15. jubilarni, imati neku širu priču. Radićemo na tome da budemo sadržajniji i raznovrsniji, ali i svakako voditi računa da umjetnički nivo bude jako visok“, kazao je Danijel Cerović, umjetnički direktor Festivala.

Jedinstvenu manifestaciju Nikšić gitar festival osnovali su gitaristi i pedagozi Goran Perišić i Danijel Cerović u okviru aktivnosti NVO „Anagastum“. Promišljenom politikom vođenja i pažljivom selekcijom programa u saradnji sa Ministarstvom kulture, Muzičkim centrom Crne Gore, Opštinom Nikšić i lokalnim institucijama kulture izgradili su ozbiljan, svojevrsni regionalni brend. Nikšić gitar festival traje 14 godina, promoviše umjetničku muziku visokog nivoa, klasičnu gitaru i itekako doprinosi multikulturalnom povezivanju.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7738

Objavio dana lis 8 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN