Zaključen je 31. Filmski Festival Herceg Novi

Додјелом награда и признања на Канли Кули је свечано закључен 31. Филмски фестивал Херецг Нови – Монтенегро филм фестивал. Задужен да затвори фестивал директор Јавне установе културе ”Херцег фест” Стеван Копривица, одбио је то да уради назвавши крај ”само привидиним”.

“Овај фестивал трајаће постављен на новим основама, током цијеле године и низа сљедећих година у низу активности чија је сврха снажење филмског и културног живота Херцег Новог и Црне Горе”, поручио је Копривица и посебно се захвалио тиму извршног продуцента ”Херцег Феста”, онима које публика не види и нијесу у фокусу, али ”носе” Фестивал.

Након одјавне, креће нова, најавна шпица, припреме за 32. филмски фестивал. Свјетла се само привремено гасе, хвала публици, хвала онима који воле и вјерују у овај фестивал, рекао је Копривица.

Уз додјелу очекиваних награда, које су чланови Жирија раније саопштили, уручено је и специјално признање “Милан Жмукић” – Зорану Живковићу, доајену филмске дјелатности који је заштитни знак новског Филмског фестивала и који је на најбољи начин наставио рад Милана Жмукића.

”Награда одлази у руке човјеку који је дуги низ година с пуно посвећености, великом подршком и специфичном прецизношћу, обиљежио достојно његовање и уздизање филмске дјелатности. Човјеку који је са мало ријечи али са огромним радом, великим дјелом и предано служио кинематографији. Човјеку који је неријетко у незавидним околностима рјешавао нерјешиво, мирио непомирљиво, спајао раздвојено”, стоји у образложењу признања које додјељује Центар филм.

Gran Prix филму ”Glory”

Гранд приx -Велика златна мимоза 31. Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала и Златна мимоза за сценарио припала је филму ”Глорy”, који поклања трагикомичу причу са изузетном посвећеношћу детаљима и са највећом емпатијом за своје ликове, док нас у исто вријеме константно изненађује преокретима у причи.

Златна мимоза за режију додјељена је редитељки Хани Јушић за филм ”Не гледај ми у пјат”, за суверену и суптилну оркестрацију свих стваралачких саставница овог дирљивог филма.

Златна мимоза за најбољу мушку улогу додјељена је глумачком ансамблу филма ”Мушкарци не плачу”, за убједљив и снажан приказ психолошких траума изазваних ратом деведесетих година на Балкану. Овом наградом одаје се прризнање и једној посебној глумачкој синергији регионалних глумаца.

Златну мимозу за најбољу женску улогу жири је додијелио Маргити Гошевој за улогу у филму ”Глорy”, за слојевито и увјерљиво креирање лика младе жене у контрастима транзицијског друштва, растрзаног традиционалним вриједностима и свеопштом корупцијом и јавним неморалом.

Златна мимоза за камеру припала је грчком филму ”Топлотни удар”, за успјешно дочаравање атмосфере малог грчког острва, врелог љета, те за јак сугестиван начин визуализације психолошког стања главног лика.

Одлуке о наградама донио је жири у саставу: Милчо Манчевски – предсједник и чланови Наташа Нинковић, Инес Тановић, Зринко Огреста и Иван Салатић.

Награда ”Живко Николић” за најбољи филм у селекцији Кино Орјен додјељена је редитељу Невију Марасовићу, за филм ”Горан”.

Према оцјени жирија који је радио у саставу: Ђорђе Милосављевић – предсједник и чланови Сунчица Уневска и Стефан Бошковић, Марасовићев филм је риједак и посебан у кинематографијама региона. Заобилази историјски – политички – идеолошки устаљени оквир и прави храбар жанровско – стилски искорак.

Награда публике 31. Филмског Фестивала Херцег Нови – Монтенегро Филм Фестивала припала је филму ”Бисер Бојане”, а оцјена коју је добило ово остварење је 4,76.

Жири у саставу: Наташа Дамјановић– предсједник жирија и чланови Тина Шмалцељ и Драгана Баћовић једногласно су одлучили да Гранд Приx за најбољи студнетски филм додјели филму ”Anna”, у режији Ор Синаи, за спретну употребу свих елемената филмског израза при креирању складне и надасве истините приче о једној жени и њеним потребама.

Награда жирија додјељена је филму ”Небо” у режији Јуш Премов „за посебан естетски угођај, атмосферу и коришћење некарактеристичних, научнофантастичних елемената у приказивању емоција младих жена, током једног од кључних момената њихових живота“.

Специјално признање припало је филму ”Жеђ” у режији Николе Вучинића „за редитељски потенцијал који је видљив кроз цијели филм и вјешту примјену минималистичке естетике у причи која се истовремено бави трагичном ситуацијом једне породице и окрутном околином у којој они пребивају“.

У селекцији документарног филма Grand Prix – Златна Мимоза додијељена је најмлађој редитељки у селекцији Зофији Ковалевској, за филм ”Блиске везе”, који својим суптилним приступом и сведеним филмским језиком нуди топао и свеобухватан приказ људских односа без наметања емоција.

Награда жирија документарне селекције Филмског Фестивала Херцег Нови за 2017. годину припала је Луки Попадићу, за иновативан портрет живота и рада пјевача традиционалне музике у филму ”Рингишпил”, кроз смјело кадрирање, изузетну монтажу и искрен однос према својим протагонистима, који не упада у замку романтизације, типичну за дату тему.

Специјално признање документарне селекције Филмског фестивала Херцег Нови за 2017. годину додијељено је филму ”Границе”, Дамјана Козолеа, за другачији поглед на феномен имигрантске кризе, који избегава експлицитност и претјерано драматизовање правећи једноставну, ефективну, ненаметљиву филмску поставку, допуштајући публици да сама промисли док доживљава делић физичке патње кроз коју су ови људи прошли.

Жири је радио у саставу : Ioannis Pothos – предсједник, Стефан Малешевић и Гојко Беркуљан.

Награду Међународне организације филмских критичара земаља Европе и Медитерана – ФЕДЕОРА добио је филм ”Glory”.

Жири у саставу Дубравка Лакић – филмска критичарка, Вук Перовић – филмски критичар и Златко Видачковић – филмски критичар и директор Пулског филмског фестивала, једногласно су одлучили и оцјенили да „аутори инспирирани стварним догађајима вјешто и увјерљиво реалистично кроз призму црног хумора, уз упечатљива глумачка остварења, дају узнемирујућу слику односа појединца и друштва оптереценог корупцијом. Слава је филм о суморној данашњици у којој поштен човјек увјерљиво губи битку са неманима окружења зараженог болестима транзиције“.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5777

Objavio dana kol 10 2017. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN