Zaključen je 31. Filmski Festival Herceg Novi

Dodjelom nagrada i priznanja na Kanli Kuli je svečano zaključen 31. Filmski festival Herecg Novi – Montenegro film festival. Zadužen da zatvori festival direktor Javne ustanove kulture ”Herceg fest” Stevan Koprivica, odbio je to da uradi nazvavši kraj ”samo prividinim”.

“Ovaj festival trajaće postavljen na novim osnovama, tokom cijele godine i niza sljedećih godina u nizu aktivnosti čija je svrha snaženje filmskog i kulturnog života Herceg Novog i Crne Gore”, poručio je Koprivica i posebno se zahvalio timu izvršnog producenta ”Herceg Festa”, onima koje publika ne vidi i nijesu u fokusu, ali ”nose” Festival.

Nakon odjavne, kreće nova, najavna špica, pripreme za 32. filmski festival. Svjetla se samo privremeno gase, hvala publici, hvala onima koji vole i vjeruju u ovaj festival, rekao je Koprivica.

Uz dodjelu očekivanih nagrada, koje su članovi Žirija ranije saopštili, uručeno je i specijalno priznanje “Milan Žmukić” – Zoranu Živkoviću, doajenu filmske djelatnosti koji je zaštitni znak novskog Filmskog festivala i koji je na najbolji način nastavio rad Milana Žmukića.

”Nagrada odlazi u ruke čovjeku koji je dugi niz godina s puno posvećenosti, velikom podrškom i specifičnom preciznošću, obilježio dostojno njegovanje i uzdizanje filmske djelatnosti. Čovjeku koji je sa malo riječi ali sa ogromnim radom, velikim djelom i predano služio kinematografiji. Čovjeku koji je nerijetko u nezavidnim okolnostima rješavao nerješivo, mirio nepomirljivo, spajao razdvojeno”, stoji u obrazloženju priznanja koje dodjeljuje Centar film.

Gran Prix filmu ”Glory”

Grand prix -Velika zlatna mimoza 31. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala i Zlatna mimoza za scenario pripala je filmu ”Glory”, koji poklanja tragikomiču priču sa izuzetnom posvećenošću detaljima i sa najvećom empatijom za svoje likove, dok nas u isto vrijeme konstantno iznenađuje preokretima u priči.

Zlatna mimoza za režiju dodjeljena je rediteljki Hani Jušić za film ”Ne gledaj mi u pjat”, za suverenu i suptilnu orkestraciju svih stvaralačkih sastavnica ovog dirljivog filma.

Zlatna mimoza za najbolju mušku ulogu dodjeljena je glumačkom ansamblu filma ”Muškarci ne plaču”, za ubjedljiv i snažan prikaz psiholoških trauma izazvanih ratom devedesetih godina na Balkanu. Ovom nagradom odaje se prriznanje i jednoj posebnoj glumačkoj sinergiji regionalnih glumaca.

Zlatnu mimozu za najbolju žensku ulogu žiri je dodijelio Margiti Goševoj za ulogu u filmu ”Glory”, za slojevito i uvjerljivo kreiranje lika mlade žene u kontrastima tranzicijskog društva, rastrzanog tradicionalnim vrijednostima i sveopštom korupcijom i javnim nemoralom.

Zlatna mimoza za kameru pripala je grčkom filmu ”Toplotni udar”, za uspješno dočaravanje atmosfere malog grčkog ostrva, vrelog ljeta, te za jak sugestivan način vizualizacije psihološkog stanja glavnog lika.

Odluke o nagradama donio je žiri u sastavu: Milčo Mančevski – predsjednik i članovi Nataša Ninković, Ines Tanović, Zrinko Ogresta i Ivan Salatić.

Nagrada ”Živko Nikolić” za najbolji film u selekciji Kino Orjen dodjeljena je reditelju Neviju Marasoviću, za film ”Goran”.

Prema ocjeni žirija koji je radio u sastavu: Đorđe Milosavljević – predsjednik i članovi Sunčica Unevska i Stefan Bošković, Marasovićev film je rijedak i poseban u kinematografijama regiona. Zaobilazi istorijski – politički – ideološki ustaljeni okvir i pravi hrabar žanrovsko – stilski iskorak.

Nagrada publike 31. Filmskog Festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festivala pripala je filmu ”Biser Bojane”, a ocjena koju je dobilo ovo ostvarenje je 4,76.

Žiri u sastavu: Nataša Damjanović– predsjednik žirija i članovi Tina Šmalcelj i Dragana Baćović jednoglasno su odlučili da Grand Prix za najbolji studnetski film dodjeli filmu ”Anna”, u režiji Or Sinai, za spretnu upotrebu svih elemenata filmskog izraza pri kreiranju skladne i nadasve istinite priče o jednoj ženi i njenim potrebama.

Nagrada žirija dodjeljena je filmu ”Nebo” u režiji Juš Premov „za poseban estetski ugođaj, atmosferu i korišćenje nekarakterističnih, naučnofantastičnih elemenata u prikazivanju emocija mladih žena, tokom jednog od ključnih momenata njihovih života“.

Specijalno priznanje pripalo je filmu ”Žeđ” u režiji Nikole Vučinića „za rediteljski potencijal koji je vidljiv kroz cijeli film i vještu primjenu minimalističke estetike u priči koja se istovremeno bavi tragičnom situacijom jedne porodice i okrutnom okolinom u kojoj oni prebivaju“.

U selekciji dokumentarnog filma Grand Prix – Zlatna Mimoza dodijeljena je najmlađoj rediteljki u selekciji Zofiji Kovalevskoj, za film ”Bliske veze”, koji svojim suptilnim pristupom i svedenim filmskim jezikom nudi topao i sveobuhvatan prikaz ljudskih odnosa bez nametanja emocija.

Nagrada žirija dokumentarne selekcije Filmskog Festivala Herceg Novi za 2017. godinu pripala je Luki Popadiću, za inovativan portret života i rada pjevača tradicionalne muzike u filmu ”Ringišpil”, kroz smjelo kadriranje, izuzetnu montažu i iskren odnos prema svojim protagonistima, koji ne upada u zamku romantizacije, tipičnu za datu temu.

Specijalno priznanje dokumentarne selekcije Filmskog festivala Herceg Novi za 2017. godinu dodijeljeno je filmu ”Granice”, Damjana Kozolea, za drugačiji pogled na fenomen imigrantske krize, koji izbegava eksplicitnost i pretjerano dramatizovanje praveći jednostavnu, efektivnu, nenametljivu filmsku postavku, dopuštajući publici da sama promisli dok doživljava delić fizičke patnje kroz koju su ovi ljudi prošli.

Žiri je radio u sastavu : Ioannis Pothos – predsjednik, Stefan Malešević i Gojko Berkuljan.

Nagradu Međunarodne organizacije filmskih kritičara zemalja Evrope i Mediterana – FEDEORA dobio je film ”Glory”.

Žiri u sastavu Dubravka Lakić – filmska kritičarka, Vuk Perović – filmski kritičar i Zlatko Vidačković – filmski kritičar i direktor Pulskog filmskog festivala, jednoglasno su odlučili i ocjenili da „autori inspirirani stvarnim događajima vješto i uvjerljivo realistično kroz prizmu crnog humora, uz upečatljiva glumačka ostvarenja, daju uznemirujuću sliku odnosa pojedinca i društva opterecenog korupcijom. Slava je film o sumornoj današnjici u kojoj pošten čovjek uvjerljivo gubi bitku sa nemanima okruženja zaraženog bolestima tranzicije“.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5777

Objavio dana avg 10 2017. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator SPETROV