Zagrebački kvartet na KotorArtu

Na osamnaestim po redu KotorArt Don Brankovim danima muzike danas nastupa Zagrebački kvartet, najstariji profesionalni gudački kvartet na hrvatskoj muzičkoj sceni, koji je do danas nastupio na više od četiri hiljade koncerata na svim kontinentima. Koncert će se održati večeras, 16-og jula, u Katedrali sv. Tripuna, sa početkom u 21.30h. Članovi ansambla su violinisti Martin Krpan i Davor Filips (Philips), violista Hrvoje Filips (Philips) i violončelista Martin Jordan.

Dodatne informacije o program možete pronaći na www.kotorart.me

 

Mnogi umjetnici iz Hrvatske su nastupali na našem festivalu, što na podijumima umjetničke muzike, to i na popularnoj sceni. Veliko je zadovoljstvo ugostiti Zagrebački kvartet, najstariji sastav ovog tipa na hrvatskoj muzičkoj sceni, a takođe i veliki značaj, budući da preko umjetnosti stvaramo najljepše mostove naroda. Pozivamo vas sve da zajedno uživamo u djelima Betovena i Ravela, u predivnom ambijentu Katedrale sv. Tripuna. – izjavili su iz PR službe Festivala.

 

Istorija Zagrebačkog kvarteta počinje 1919. godine, nakon koncerta održanog u Velikoj dvorani Hrvatskog zemaljskog glazbenog zavoda. Prvobitni članovi bili su violinisti Vaclav Huml i Milan Graf, violista Ladislav Miranov i violončelista Umberto Fabri. Ansambl je snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće kao što su Sastruphon, RCA, Melodicom, Da Camera Magna, Croatia Records, ALM Records itd. U mnoštvu domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada ističe se Nagrada za životno djelo Vladimir Nazor, dodijeljena 2009. godine. Repertoar kvarteta čini široki raspon stilova, od klasike, preko romantizma, do savremenih autora s akcentom na hrvatskom stvaralaštvu, posebno na djelima Božidara Širole, Josipa Štolcera Slavenskog, Frana Lhotke, Antuna Dobronića, Borisa Papandopula, Mila Cipre, Milka Kelemena i dr. Na KotorArtu izvode Gudački kvartet u D-duru, op 18, br. 3 Ludviga van Betovena i Gudački kvartet u F-duru Morisa Ravela.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7382

Objavio dana srp 16 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN