Mnogo vike nizačem

RTCG-logo-2012Pojavio se određeni tekst koji je po umnom i kreativnom kapacitetu lakši od sve prašine koju je digao. Taj napis (Pravila Bodela Željka Ivanovića) je, čak, zauzeo većinu dvodnevnog programa RTCG-a! Ovaj put je RTCG pokazao znatan napredak –  dati toliko mjesta jednom spornom elemenu a ne govoriti o suštini istog je pravo umijeće. Mnozina crnogorskih medija se našla uvrijeđena ovim napisom, te se dala u žaljenje pozivajući se na ljudska prava. Reakcija sveprisutnih zaštitnika iz Evrope ostaje tek da bude viđena.

Ipak, treba ovđe uzeti u obzir sve – a to znači da je malo ko u svijetu našeg novinarstva čist i uspravan.

Ono što se može iz neizdašnih informacija zaključiti jest da je pukla neka bruka u Budvi te da su Vijesti “pretjerale” što su navele ko je osumnjičen odnosno kriv. Ovijem se nećemo baviti. Ako je neko istraživač novinar – slobodan je i svoje istraživanje da iznese. Vijestima treba zamjeriti da su previše, kako da rečemo, opoziciono politički orijentisane. Oni greške traže samo u vladajućoj koaliciji, dok se ona pregršt bulumaća iz opozicije zaboravlja. Ima podosta tačaka gledišta po kojima Vijesti nijesu nezavisan medij. Jedna on njih, poput navedene, je monopol u kulturnoj rubrici, neobrazovani novinari i ljenjivci koji čak ne odu na teren kad je kulturno dešavanje u pitanju. Najvažnija je njima politika već odavno postala i oni, kao savjesan list, njeguju onu površnost u ljudima koja prihvata vruću priču. Čudan paradoks je produbljivanje površnosti. Koliko neko revnosniji u površnosti bio – manje će toga viđet’! Iste te Vijesti, nijesu objavljivale tekstove Darka Stijepovića o žalosnom stanju na Durmitoru, ili na ma koji podrobni način ispratile neki kulturni događaj – dok su svemu tome bili pretpostavljeni pojedini blavori poput nekog bahatog Amerikanca koji ne zna šta će s parama.

Ali, ovaj neukus je, na veliku našu žalost naša najmanja muka. RTCG se izgleda zakleo da ćera dvostruke aršine i licemjerje dok god imalo smisla ili ne. Željkov tekt je nemušt i nikakav, ma u koje ga svjetlo stavljali, ali svakako je manje uvredljiv od nasumice biranog napisa „Informera“. Ovaj gadni listić i dalje kruži i nikome u pameti nije da jednom treba tome stati na kraj. Mjesto zdrave saradnje medija imamo neko neprirodno nadgornjavanje i ćeranje inata.

Od svega što je moglo izazvati ikakvu rekaciju – đe baš ono đe ni pisac ne zna šta je htio da reče? Kako se ozbiljno može uzeti tekst koji nije odgovorio na novinarska pitanja, koji predstavlja neduhovitu sintaksičku katastrofu i koji je škrt po pitanju smisla i vokabulara?

Izgleda da se većina crnogorskih medija mora upoznati sa pravilima novinarstva.

Omangi Đuta

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4230

Objavio dana ruj 3 2015. u kategoriji Reagovanja. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN