Za spas rijeka Balkana

Na inicijativu pokreta Balkan River Defence i uz učešće brojnih domaćih i međunarodnih organizacija, pozivamo vas na građanski protest protiv izgradnje hidroelektrana koji će se održati u Bečićima, 7. novembra u 15:00 sati.

Protest će se održati kod hotela Splendid đe se  tada održava Samit o hidroenergiji Balkana i okuplja zagovornike i investitore u razvoj hidroenergetskih projekata.
Iz Podgorice će biti organizovan prevoz do Splendida i za više informacija pośetite link događaja.

Pozivamo sve građanke i građane, klubove, društva i organizacije da nam se pridruže i zajedno apelujemo na učesnike samita da prestanu da ubijaju naše rijeke. Protestom tražimo i od donosioca odluka da zaustave njihovu dalju devastaciju i ukinu naplatu subvencija preko računa za struju radi izgradnje hidroelektrana.  Na ovaj način pružamo podršku i ohrabrujemo sve koji ustaju u odbranu voda od nezasite gladi malog broja pojedinaca.

Hidroelektrane su širom svijeta prevaziđeni izvori električne energije, i u mnogim razvijenim zemljama se radi na njihovom zatvaranju i rušenju brana. One proizvode zanemarljivu količinu električne energije i nesagledivu štetu: uništavaju već ugrožene biljne i životinjske vrste riječnih i planinskih ekosistema, povećavaju opasnost od poplava i suša, doprinose alarmantnim klimatskim promjenama i utiču na poljoprivredu od koje opstaju mnoge zajednice u riječnim dolinama.

Rijeke bez brana predstavljaju mogućnost za održivi turizam koji samo koristi resurse i ne uništava ih, a uz to donosi ekonomsku dobit svim članovim društva.

Mijenjanjem temperature vode i onemogućavanjem njenog prirodnog prečišćavanja zbog izgradnje vodozahvata i stavljanjem rijeka u cijevi ozbiljno se utiče na njihov kvalitet, pa nam je dostupno sve manje pijaće vode, kao da širom planete problemi sa njenom nestašicom već ne dostižu zabrinjavajuće razmjere.

Davanje koncesija pojedincima i na dug vremenski period, stavljamo vodu, koja čini i 70% naših tijela i bez koje nema uslova za život i opstanak, u privatno vlasništvo. To se protivi sa zakonima prirode i osnovnim ljudskim pravima. Zahvaljujući nedostatku transparentnosti u donošenju odluka nismo svjesni da su stvarni investitori obični građani, jer nam se uništavanje prirode naplaćuje preko računa za struju koja nam se zatim prodaje po većim cijenama, a osobe koje su predstavljene kao „investitori“  u svemu ustvari imaju pouzdan izvor prihoda čija iznos zavisi isključivo od količine padavina.

U protestu učestvuju: predstavnici grupe građana iz Berana koja se bori za rijeku Vinicku, Ekološki pokret „Donja Bukovica“, NVO  „Sačuvajmo rijeku Komaraču i sve rijeke Crne Gore“, NVO „Ljubitelji prirode“, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Green Home, NVO Naša akcija, OZON, Bokobran, Porat Budva-Pizana, SOS za Montenegro

Ustavno prva ekološka država u svijetu u vrijeme ozbiljne globalne ekološke krize može i treba da bude primjer kulture održive i harmonične koegzistencije svojih biljnih, životinjskih i ljudskih stanovnika i posjetilaca. U tome treba da vidimo vrijednost, aktivno učestvujemo u njenoj materijalizaciji i tako stvaramo i materijal za izvoz.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=6526

Objavio dana stu 6 2018. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN