XVII KotorArt Don Brankovi dani muzike

Vrhunski festival umjetničke muzike, 17. KotorArt Don Brankovi dani muzike održaće se od 13. jula do 13. avgusta kroz 22 glavna programa i preko 150 pratećih, uz učešće brojnih umjetnika iz regiona i svijeta.

Ova muzička svetkovina, pored koncerata velikih muzičkih imena u oblasti klasične ali i popularne muzike, ove godine ponudiće i koncerte džez muzike kroz Pjacu od džeza, predstaviti KotorArt talente, prirediti crnogorsku premijeru kineskog dječijeg mjuzikla „Bah kroz vrijeme i kontinente“ i brojne izvedbe uličnih umjetnika i performera kako bi oživjeli sve trgove, ulice i pjace Kotora tokom jula i avgusta. Novina su i dva programa ClimateKeys, posvećeni  ekologiji koji će se raditi u saradnji sa Institutom za Biologiju mora Univerziteta Crne Gore.

Don Brankovi dani muzike u okviru ovogodišnjeg izdanja KotorArt-a počeće tradicionalno umjetničkim programom na Dan državnosti, 13. jula u 22 časa, ispred Katedrale sv Tripuna. Manifestacija će biti otvorena muzičkim djelom „Pasija po Steli“, kao narudžbom festivala koju je komponovao multimedijalni umjetnik i jedinstveni muzičar Rambo Amadeus. U ulozi naratora, Amadeus će i sam učestvovati u izvođenju njegovog djela.

Kompoziciju će, sada već tradicionalno, izvoditi Festivalski orkestar KotorArta pod dirigentskom palicom maestra Premila Petrovića a ulogu soprana tumačiće Natalija Radić. U muzičkom dijelu biće izvedena i „Iskra besamrtna“, kompozicija Ivana Marovića a potom će premijerno biti prikazan i autorski film Dušana Vulekovića upravo na temu Kotora i očuvanja njegovog prirodnog bogatstva.

„Ove godine cijeli se festival dešava pod motom “Stavi prst u more i bićeš povezan sa cijelim svijetom”. U kontektsu festivala naše more je umjetnost ali upravo kroz nju još kako referiramo na samo more, na našu Boku, kroz preplitanje muzike i ekološke svijesti i priče o održivom razvoju. “ – istakao je Ratimir Martinović, direktor Festivala.

Komponovanje i pisanje libreta , prema riječima Antonija Pušića – Ramba Amadeusa, „za 30 i kusur muzičara, hor i sopran“ komplikovaniji je posao nego što je mogao da sagleda, pa bi bio nemoguća misija bez asistenta Matije Anđelkovića, diplomiranog kompozitora.

„Moje uzbuđenje  je dodatno povećano time što i sam tumačim ulogu Kruzera, napisanu  kroz  negativni karakter koji doživljava transformaciju i pretvara se u dobrog momka. S obzirom da čitav život kroz svoju muziku improvizujem, disciplinovano čitanje sopstvenih nota se ispostavilo kao dodatna teškoća. Naposlijetku sa zahvalnošću sam prihvatio porudžbinu KotorArta i razumio ga kao izazov i poziv da malo manje budem Rambo a malo više Amadeus. Pored ogromnog posla i uloženog napora mogu samo sebi da poželim još ovakvih prilika jer iako je Rambo u meni muzički nepismen, Amadeus kroz ovakve poslove pliva kao riba u vodi“, rekao je Pušić.

Dirigent Premil Petrović će voditi Festivalski orkestar KotorArta kroz „Pasiju o Steli“, što je za njega velika čast.

„Uvijek je privilegija imati mogućnost da premijerno izvedeš neko djelo. Rambova kompozicija stoji u tradiciji Kurta Vajla i kritike društva. Kompozicija je satirična kritika kapitalizma sa ekološkom katastrofom kao posljedicom ljudske grabeži. To je jedna apokaliptična slika svijeta, ali sa pozitivnim pristupom. Sa druge strane, kompozicija Ivana Marovića pisana na izvanredan Njegošev tekst, muzički predstavlja svijet koncepata, svijet naših misli, koje neminovno uključuju konflikt. I povratak misli svom izvorištu, nekonceptualnoj sjajnoj osnovi postojanja, svjetlosti koja je čista ljubav, što mi fundamentalno jesmo. Najkraće rečeno – povratak manifestovanog u nemanifestovano. Tako da programski ove dvije kompoziije se sjajno uklapaju i nadopunjuju. Jedna kompozicija je o svijetu, druga o ultimativnoj realnosti, fizika i metafizika.“, ocijenio je Petrović.

Za Nataliju Radić, sopran koji „tumači“ lik Stele, ovo vokalno-intrumentalno djelo je nešto najneobičnije i najoriginalnije od svega što sje pjevala u karijeri. 

„Rambo Amadeus pokazao se kao sasvim autentičan autor umjetničke muzike i nadam se da ćemo saradjivati opet. Činjenica što sam djetinjstvo provela u njegovom prvom komšiluku, preskačući lastiš sa djevojčicama i vireći u njegovo dvorište, čekajući kad će da se pojavi, moju maštariju iz mladosti pretvorilo je upravu umjetničku saradnju dva zrela odrasla čovjeka i umjetnika, koji se ni sada, pored svojih porodičnih obaveza ne libe da se zabave na sasvim poseban način, uz fenomenalnu muziku. Ono sto me čini jos srećnijom je to sto ću pjevati u Kotoru, gradu u kojem sam provela najljepše srednjoškolske dane“, navela je Radićeva.

Ana Nives Radović, direktorica Turističke organizacije Kotor, izrazila je veliku zahvalnost organizacionom timu KotorArta na ukazanom povjerenju i prilici da se ove godine predstavi i kao učesnica Festivala. „Sav prihod od mojih izložbi uvijek ide u humanitarne svrhe. Sve više je angažovane umjetnosti i meni je veliko zadovoljstvo da ću scenu djeliti sa Darkom Karlečikom, perkusionistom, gdje ćemo 13. avgusta, imati zajednički performans. On će, kao i mnogi volonteri, svirati na perkusionističkim instrumentima napravljenim od otpada iz mora koji smo predhodno sakupili dok ću ja imati likovni performans. Rezultat tog performansa biće oko 120 likovnih radova koji će kasnije biti ponuđeni na prodaju a sav prihod biće doniran u humanitarne svrhe.“

Marija Bernard, direktorica Kulturnog Centra „Nikola Đurković“ istakla je da joj je veliko zadovoljstvo obavijestiti javnost da je ove godine potpisan ugovor o poslovnoj saradnji između  NVU ,,KotorArt“  i Kulturnog centra ,,Nikola Đurković“ Kotor I da isti ne podrazumijeva samo ustupanje prostornih kapaciteta za potrebe održavanja festivala, već je Centar uzeo učešće i u dijelu koji se tiče programskog sadržaja.

Tako će 8. avgusta u Gradskoj galeriji biti otvorena izložba slika akademskog slikara Milutina Obradovića.

Dušan Vuleković je istakao da mu je zadovoljstvo što nastavlja saradnju sa Festivalom KotorArt. „Veliko mi je zadovoljstvo što sam ove godine radio, pored dokumentarnog filma za svečano otvaranje, i spot za čitav festival KotorArt na koga smo svi zajedno veoma ponosni.“

Međunarodni festival KotorArt ove godine se odvija od 28. juna do 13. avgusta na brojnim ambijentalnim lokacijama u Kotoru i širom Boke kroz četiri programske cjeline: XVII KotorArt Festival klapa Perast, XXVI KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu, XVII KotorArt Don Brankovi dani muzike i VIII KotorArt Pjaca od filozofa. Tokom 47 festivalskih dana ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog festivala KotorArt više od 1500 umjetnika iz 33 zemlje izvešće više od 250 programa – 51 glavnih i preko 200 pratećih.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=6252

Objavio dana srp 12 2018. u kategoriji Novinarstvo, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN