XIV Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, koji organizuju Ministarstvo prosvjete i izdavačka kuća Nova knjiga, biće održan od 4. do 11 aprila. Umjetnički direktor sajma Nikola Nikolić rekao je da će se pored domaćih autora predstaviti pisci iz država iz regiona, kao i gosti iz inostranstva.

Kako je najavljeno, na Međunoradnom sajmu među domaćim autorima koji će predstaviti nova izdanja su Edin Smailović, Aleksandar Bečanović, Barbara Delać, Miraš Martinović, Katarina Sarić i Đorđe Gregović.

„Izdvojio bih gostovanje književnog urednika Kruna Lokotara, kao i gostovanje pisca i reditelja Ličine “, dodao je Nikolić.

Od gostiju iz inostranstva dolaze Faruk Šehić, Jelena Lengold, ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade, Vladimir Tabašević, Damir Karakaš, Enes Halilović, Zoran Ferić i Gojko Božović.

Nikolić je kazao da će Ministarstvo prosvjete, kao koordinator sajma, imati poseban štand na kome će se predstavljati podgoričke srednje škole, koji će biti i dio umjetničko obrazovnog programa. Istakao je saradnju sa Federativnim biroom za štampu i sredstva masovne komunikacije Rusije, zahvaljući kojoj će ugostiti nekoliko značajnih ruskih imena, kao što su Jurij Nečiporenko, Anastasija Strokina, Ljudmila Burceva, Elena Zelinskaja i drugi.

Pored glavne izložbe Narodnog Muzeja, kako je naveo, biće organizovana izložba gostiju iz Rusije, ambasade Italije i Narodne biblioteke iz Budve, posvećena Krstu Ivanoviću.

Na Sajmu će biti održana i dva predavanja iz nauke, a kreiraće se i sajamske novine u kojem će čitaoci moći da nađu zanimljiv sadržaj.

„Novost je da ove godine imamo volontere i iz Gimnazije „Stojan Škerović“, koji će nam pomoći i u tehničkom i logističkom dijelu sajma“ kazao je Nikolić.

Direktor Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović rekla je da će na sajmu predstaviti i reprodukciju radova crnogorskih umjetnika.

Kako je navela, na Sajmu će biti djela najznačajnih umjetnika likovne scene od kraja 19 do početka 20 vijeka, Anastasa Bocarića, Mila Vrbice i Ilije Šobajića, preko djela Pera Počeka i Špira Bocarića, do formalno-stilskih osobenosti koje su se formirale i kristalisale tokom prve i druge polovine XX vijeka u djelima generacijski bliskih umjetnika.

„Cilj je da se predstavimo čitalačkoj publici i da ljudi umjetnička djela vide u orginalnom izdanju“, naglasila je Miranović.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7122

Objavio dana tra 3 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN