XIII Underhillfest

Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma biće otvoren večeras u 20.30 časova u Podgorici, na košarkaškom terenu u Njegoševom parku, a posjetioce do 15. juna čeka bogat i raznovrstan program

Zanimljiva, nagrađivana, angažovana, intimistička, filmska ostvarenja koja propituju globalne teme i pojave, pa i univerzalne, ali i jedinstvene, uz nekoliko noviteta učiniće 13. Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma Underhill Fest još atraktivnijim, energičnijim i kvalitetnijim u odnosu na dosadašnja izdanja. To se zaključuje na osnovu repertoara koji je zvanično najavljen juče na konferenciji za medije, a koji je dostupan i na sajtu www.underhillfest.me i društvenim mrežama festivala.

Svečano otvaranje Underhill Festa (UF) biće održano večeras u 20.30 časova u Podgorici, na terenu Košarkaškog kluba “Budućnost” u Njegoševom parku, nakon čega u 21 čas slijedi projekcija filma iz vantakmičarske selekcije “Roselinijevi” i koncert tribjut benda Ejmi Vajnhaus “Amy’s House”.

”’Roselinijevi’ je dokumentarac o porodici čuvenog filmskog stvaraoca Roberta Roselinija, iz perspektive njegovog najstarijeg unuka Alesandra, kako se navodi u opisu filma.

Kompletan program odvija se na terenu u Njegoševom parku, od 21 čas, osim programa “U fokusu” koji će, u saradnji sa Centrom za ženska prava, biti upriličen u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” i počinje u 18 časova.

Tradicionalno, na otvaranju i zatvaranju festivala ulaz će biti slobodan. Pojedinačne karte po cijeni od dva eura, kao i komplet koji čine ulaznice za sve dane, majica i ceger po cijeni od 15 eura, mogu se kupiti na ulazu. Ulaz je besplatan za studente/kinje i učenike/ce.

UF tradicionalno predstavlja tri selekcije: regionalnu, međunarodnu i vantakmičarsku – u koju se, pored filma “Roselinijevi” ove godine spada i ostvarenje iz Srbije rediteljke Ketrin Hart, dok se najbolja ostvarenja iz takmičarskih selekcija se nagrađuju “Maslačkom”.

Kada je Regionalna selekcija u pitanju, on je istakao da se izdvaja film “Bez” u režiji Luke Papića koji na UF dolazi nakon Beldoksa đe je dobio nagradu za najbolji srpski film.

Program ove selekcije upotpunjuju ostvarenja: “U potrazi za konjima” Stefana Pavlovića “Dida” bračnog para Ilić – Nikole i Korine i “Koreni” Tee Lukač.

”Međunarodnu selekciju čine filmovi koji se na sebi svojstvene načine bave bitnim temama, od intimističkih priča, unutrašnjih problema, do onih koji na takav i/ili sličan način obrađuju velike teme poput cunamija koji se dogodio u Japanu”, kazao je Perović.

Tu su filmovi: “Kako spasiti mrtvog prijatelja” Marusije Siročovskaje, ”Kuda mi idemo” Ruslana Fedotoua, “Ljubav, njemačke marke i smrt” režisera Čem Kaje, “Ljubičasta i banda pljuvača” Robina Hunzingera, “Naši otkucaji su povezani sa zvijezdama koje eksplodiraju” Dženifer Rainsford, “Ostrov – Izgubljeno ostvro” Svetlane Rodine i Lorena Stupa, “Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma” Bazila Kare-Agostinija

”Žiriju i u jednoj i drugoj selekciji neće biti nimalo lako i drago mi je što svake godine namučimo žiri kada je u pitanju donošenje odluke o nagradama ‘Maslačak’”, kazao je direktor festivala Vuk Perović.

Žiri u ovim selekcijama je čine: Dina Pokrajac filmska kritičarka, kustostkinja, urednica i prevoditeljka, koja je i direktorica Subversive Film Festivala; Ivan Čojbašić, direktor fotografije i producent iz Crne Gore; i Ognjen Glavonić, nagrađivani filmski rediitelj iz Srbije.

Jedna od ovogodišnjih novina je program kratkog dokumentarnog filma nazavana “Sedam kratkih”.

”To je nešto što se krčka odranije, a čiju realizaciju nam je korona odložila. Prije nekoliko godina osjetili smo da brojni autori iz regiona koji se bave kratkometražnim dokumentarnim filmom žele da budu dio našeg festivala. Mi smo ranije prikazivali neka ostvarenja, ponajviše crnogorskih autora, u vantakmičarskoj selekciji, ali smo od ove godine odlučili da krenemo i sa tom pričom”, obrazložio je Perović i istakao da je selekcija obuhvata sedam ostvarenja.

U sklopu selekcije će premijerno biti prikazan film “Da zakitim mramor cvijećem” mlade i perspektivne crnogorske autorke Sare Stijović.

”Sin jedinac jedne crnogorske porodice gine u saobraćajnoj nesreći – porodica gubi glavu kuće. Pjesma sa suzama se čuje – tužbalica. Pjeva je pokojnikova sestra. Osim što predstavlja znak žalosti, vjeruje se da tužbalica jedan od uslova za odlazak mrtvog na onaj svijeta. ‘Da zakitim mramor cvijećem’ je priča o bratu i sestri – priča o žalu i smrti, ali i priča o ljubavi koju polažemo u novi život”, ističe se u opisu filma.

Filmovi iz ove selekcije počinju u 21 čas (osim na otvaranju i zatvaranju festivala), a “Da zakitim mramor cvijećem” je na repertoaru u četvrtak. “Zavjet” crnogorskog autora Mladena Ivanovića u produkciji Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu je na programu 12. juna. Film prati Nikolu (33) koji nabraja sve svoje pretke, od početka njegove loze do njega samoga, u vremenskom razdoblju od 250 godina.

”Uz svakog pretka govori u kom ratu se slavno borio, koju medalju je dobio i gdje je kosti ostavio. Kao kontrast audio narativa mu se suprotstavlja vizuelni narativ koji otkriva napušteno i kontemplativno groblje u centru grada. Nikolin plan je da nastavi tradiciju ratovanja na, danas, tuđim teritorijama”, navodi se u opisu.

Ostatak selekcije čine filmovi iz Srbije “Jabuka i dve trešnje” Mine Petrović i “Prilagođeni” Dejana Petrovića, film “Raseljeni” Samira Karahode iz Republike Kosovo kao i “Pater” Martine Marasović i “Trafika” Dore Slakoper iz Hrvatske.

Veliko iznenađenje je žiri ove selekcije: studentkinja četvrte godine Arhitektonskog fakulteta u Podgorici Sara Tomić (rođ. 1999.), filmski reditelj i scenarista David Todorović (rođ. 1999.) i studentkinja Fakulteta vizuelnih umjetnosti na Univerzitetu “Mediteran” Sara Lakićević (rođ. 2001.). Budući da je žiri poprilično mlad, nije jasno po na osnovu čega su ove tri osobe stekle pravo da vrednuju filmove ove selekcije, budući da nemaju nikakvog profesionalnog iskustva u ovoj oblasti.

Tradicionalna podjela moći i ispitivanje nejednakosti u rodnim odnosima, a koja se reflektuje i u samoj strukturi filmskog jezika, u fokusu je ovogodišnjeg programa “U fokusu”.

Kroz filmove “Ispiranje mozga: seks, kamera, moć” autorke Nine Menkes i “Terra Femme” rediteljke Kortni Stivens, kao i kroz propratne diskusije nakon projekcija, Tanja Markuš iz Centra za ženska prava najavila je da će svi prisutni imati priliku da posmatraju, ali i podijele svoje mišljenje o pitanjima “muškog” i “ženskog” pogleda na različite teme.

Film Nine Menkes na programu je devetog juna, dan kasnije film Kortni Stivens, a nakon projekcija slijede diskusije koje će moderirati dizajnerka Milica Šaranović, a u kojima učestvuju: glumica Jelena Đukić, producentkinja Jelena Mišeljić, reditelj Dušan Vuleković i istoričar Miloš Vukanović.

 

Program:

UTORAK, 07.06.2022.

TEREN KK BUDUĆNOST, NJEGOŠEV PARK

20.30 SVEČANO OTVARANJE

 

21.00 ROSELINIJEVI/ THE ROSSELLINIS

Alessandro Rossellini/ Italija, Litvanija/ Italy, Latvia/ 2020/ 90’

Roselinijevi je dokumentarac o porodici čuvenog filmskog autora Roberta Roselinija, iz perspektive njegovog najstarijeg unuka Alesandra

 

22.30 KONCERT: Amy’s House – Amy Winehouse Tribute band

 

SRIJEDA, 08.06.2022.

TEREN KK BUDUĆNOST, NJEGOŠEV PARK

 

21.00 PRILAGOĐENI / ADJUSTING

Dejan Petrović / Serbia / 2021 / 19’

Jedinstveno sklonište za pse u Evropi je mjesto gdje se dovode psi lutalice koji se svakodnevno hvataju na periferiji grada.

 

21.25 KORENI / ROOTS

Tea Lukač / Srbija / 2021 / 80’

Različiti putnici voze se putem po obodu prostrane šume.

 

23.00 NAŠI OTKUCAJI SU POVEZANI SA ZVIJEZDAMA KOJE EKSPLODIRAJU / ALL OF OUR HEARTBEATS ARE CONNECTED THROUGH EXPLODING STARS

Jennifer Rainsford / Švedska / 2022 / 77’

Uz cunami iz 2011. godine kao pozadinu, ovaj film je zapanjujuća odiseja ispričana kao esej o tuzi i tome kako se ljudi i priroda obnavljaju nakon traume.

 

ČETVRTAK, 09. 06. 2022.

JU NARODNA BIBLIOTEKA „RADOSAV LJUMOVIĆ“

18:00 ISPIRANJE MOZGA: SEKS, KAMERA, MOĆ / BRAINWASHED: SEX, CAMERA, POWER

Nina Menkes / SAD / 2022 / 107’

Film je nastao je na osnovu poznatog predavanja Nine Menkes „Seks i moć: Vizuelni jezik opresije”

Program U FOKUSU u saradnji sa NVO Centar za ženska prava.

 

TEREN KK BUDUĆNOST, NJEGOŠEV PARK

 

21.00 DA ZAKITIM MRAMOR CVIJEĆEM / TO BEFLOWER FLOWER

Sara Stijović / Crna Gora / 2021 / 12’

Sin jedinac jedne crnogorske porodice gine u saobraćajnoj nesreći – porodica gubi glavu kuće.

 

21.15 DIDA / DIDA

Nikola Ilić, Corina Schwingruber Ilić / Švajcarska / 2021 / 78’

Nikola je prije 15 godina napustio Srbiju kako bi slijedio svoje srce i otišao u Švajcarsku.

 

22.45 KAKO SPASITI MRTVOG PRIJATELJA / HOW TO SAVE A DEAD FRIEND

Marusya Syroechkovskaya / Švedska, Norveška, Francuska, Njemačka / 2022 / 103’

Marusya ima 16 godina i kao mnogi tinejdžeri i tinejdžerke, odlučna je u tome da okonča svoj život.

 

PETAK, 10. 06. 2022.

JU NARODNA BIBLIOTEKA „RADOSAV LJUMOVIĆ“

18.00 TERA FEMME

Courtney Stephens / SAD / 2021 / 63’

“Šta narativ istraživanja nudi ženama?” – ovo pitanje uokviruje studiju Kortni Stivens o ženskim amaterskim putopisima.
Program U FOKUSU u saradnji sa NVO Centar za ženska prava.

 

TEREN KK BUDUĆNOST, NJEGOŠEV PARK

21.00 JABUKA I DVE TREŠNJE / AN APPLE AND TWO CHERRIES

Mina Petrović / Srbija / 2022 / 12’

Katka je mlada vajarka iz Košica. Baveći se pitanjem položaja umjetnica u Slovačkoj, ona dolazi do sopstvene istine.

 

21.15 BEZ / WITHOUT

Luka Papić / Srbija / 2022 / 63’

Nakon što je dobio otkaz, Aleksandar, autsajder i slikar iz Beograda gubi psa i sada je u potrazi za njim.

 

22.25 VODIČ ZA LJUBAV I BORBU PROTIV KAPITALIZMA / A GUIDE TO LOVE AND FIGHTING CAPITALISM

Basile Carré-Agostini / Francuska / 2021 / 92’

Monik i Mišel Panson-Šarlot su par francuskih sociologa poznati po svom radu o izuzetno bogatim ljudima.

 

SUBOTA, 11. 06. 2022.

TEREN KK BUDUĆNOST, NJEGOŠEV PARK

21.00 RASELJENI / DISPLACED

Samir Karahoda / Republika Kosovo / 2021 / 15’

U posleratnom Kosovu, vođeni ambicijom da održe voljeni sport, dva lokalna igrača lutaju od jedne opskurne lokacije do druge noseći sa sobom jedino što klub posjeduje: stolove.

 

21.20 TELENOVELA: SIVO U KOLORU / TELENOVELA: GREY-SCALE IN COLOR

Filip Martinović / Srbija / 2021 / 63’

Rođen u Beogradu, odrastao u Barseloni, Filip postavlja sebi jedno, na prvi pogled, jednostavno pitanje- odakle sam?

 

22.35 LJUBAV, NJEMAČKE MARKE I SMRT / LOVE, DEUTSCHMARKS AND DEATH

Cem Kaya / Njemačka / 2022 / 98’

Film govori o uglavnom nepoznatoj muzici doseljenika iz Turske i njihove djece i unuka u Njemačkoj na veoma živ način, pun ritma.

 

NEDJELJA, 12. 06. 2022.

TEREN KK BUDUĆNOST, NJEGOŠEV PARK

 

21.00 ZAVJET / VOW

Mladen Ivanović / Hrvatska / 2022 / 7’5“

Nikola nabraja sve svoje pretke, od početka loze do njega samoga, u vremenskom razdoblju od 250 godina.

 

21.20 ŽICA / THE WIRE

Tiha K. Gudac / Litvanija, Hrvatska, Slovenija, Belgija, Norveška / 2021 / 75’

Kad je Slovenija postavila željeznu ogradu na području uz lijepu rijeku Kupu, Hrvatska je na nesreću postala tampon zona za priliv izbjeglica.

 

22.45 OSTROV – IZGUBLJENO OSTRVO / OSTROV – LOST ISLAND

Svetlana Rodina, Laurent Stoop / Švajcarska / 2021 / 92’

Na napuštenom pješčanom ostrvu Ostrov, usred Kaspijskog mora, šačica stanovnika živi bez cesta, struje i posla.

 

PONEDJELJAK, 13. 06. 2022.

TEREN KK BUDUĆNOST, NJEGOŠEV PARK

 

21.00 TRAFIKA / TOBACCO SHOP

Dora Slakoper / Hrvatska / 2021 / 6`

Kratki hibridni dokumentarac oslikava repetitivni i klaustrofobični posao prodavačice na kiosku.

 

21.10 TVORNICE RADNICIMA / FACTORY TO THE WORKERS

Srđan Kovačević / Hrvatska / 2021 / 105`

Fabriku ITAS u Ivancu 2005. okupirali su radnici i preuzeli upravljanje.

 

23.10 KUDA MI IDEMO / WHERE ARE WE HEADED

Ruslan Fedotow / Bjelorusija, Rusija / 2021 / 63’

Hodnici moskovskog metroa su kao društvo bez dnevnog svjetla, ničija zemlja u kojoj izgleda nije važno gdje se neko uputio.

 

UTORAK, 14. 06. 2022.

TEREN KK BUDUĆNOST, NJEGOŠEV PARK

 

21.00 PATER / PATER

Martina Marasović / Hrvatska / 2020 / 12’

Naše kratke priče i sjećanja.

 

21.15 U POTRAZI ZA KONJIMA / LOOKING FOR HORSES

Stefan Pavlović / Holandija, Bosna i Hercegovina, Francuska / 2021 / 88’

Film o prijateljstvu između režisera i pecaroša, koji je ogluvio tokom rata u Bosni, zatim se povukao na jezero da živi u samoći.

 

22.45 LJUBIČASTA I BANDA PLJUVAČA KRVI / ULTRAVIOLETTE AND THE BLOOD-SPITTERS GANG

Robin Hunzinger / Francuska / 2021 / 74’

Nakon smrti bake Eme, Robin Hunzinger i njegova majka Klodi pronalaze pažljivo očuvanu kolekciju pisama koje je Ema dobijala od djevojke po imenu Marsel.

 

SRIJEDA/ WEDNESDAY, 15. 06. 2022.

TEREN KK BUDUĆNOST, NJEGOŠEV PARK

20.30 SVEČANO ZATVARANJE UNDERHILLFESTA – DODJELA NAGRADA

 

21.00 FEJT I BRANKO / FAITH AND BRANKO

Catherine Harte / Srbija, VB / 2020 / 84’

Ovaj intimni dokumentarac prati kulturološke razlike u odnosu između muzičara Fejt i Branka.

 

22.30 KONCERT

 
 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9341

Objavio dana lip 7 2022. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN