Vraćamo se dvorskoj muzici

Koncert simfonijskog orkestra koji je trebalo da počne sinoć u 20 sati, počeo je sat ranije. Već u 19 i 7 min. ulazna vrata CNP-a su bila zaključana. Unutra su već bili smješteni domaći i strani političari i njihovi posilni a na sceni ansambl simfonijskog orkestra. Proslava Dana Evrope mogla je da počne i počela sa tri dana zakašnjenja (61 rođendan).
Red crnih limuzina ispred zgrade CN poozorišta izazivao je pozornost pa su se slučajni prolaznici okupljali. Pažnju je izazivala i policija drečavo obučena i ona u civilu jer su čuvali nepropisno parkirana i zaustavljena auta.
Ispred službenog ulaza zgrade CNP bila su uparkirana reportažna kola državne RTCG, sa monitorima i šefom kamermana, koji je naglas davao instrukcije kamermanima u sali. Bila je tu i novinarska poltronerija sa sveščicama i olovkama u iskusnim rukama. Gledali su ustrašeno u monitore i zapisivali „premudre“ izjave.
Odsvirana je crnogorska pa evropska himna a onda je došlo glavno.
Po pozivu voditeljke programa ređali su se govornici, političari domaći i iz Evrope, sve svjetski tipovi: otuđeni, naučeni napamet pokreti, govori, osmjesi. Ništa autentično.
Kad su se političari izređali, iščestitali jedni drugima Dan Evrope i kad je simfonijski odsvirao Mendelsonovu uvertiru i dobar dio Koncerta za violinu i orkestar br.1, g-mol, Op.26 od Maks Bruha hrabri stanovnici su počeli da ulaze jer su imali karte za 20 sati. Ko li ih je pustio kada su vrata bila zaključana?.
Ubrzo je uslijedila pauza pa su domaći kružili i zujali oko stranih političara u rojevima. Pričali su i smijali se na engleskom. Nikome od domaćih nije palo na pamet da zaštiti identitet svoje zemlje ili se zapita:“ Kako ove strance nije sramota da žive ovdje a ne znaju naš jezik?“
Jesu li to birokrate ili demokrate?

A.Cerović

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=1532

Objavio dana svi 13 2011. u kategoriji Izvještaj. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN