Vozići od zlata

Za dva elektrovozića na Biogradskom jezeru Premjer Marković je dao 420.000 eura a Privredna komora CG 130.000 eura. U medijima je navedeno i da je i UNDP-pi dosuo 130.000 eura za plastični elektrovozić. Možda je to ovih istih 130.000 eura kojima se hvališe parazitska Pr.komora? Elektro vozići su kupljeni od – Crnogorskog telekoma.

Taman kad pomislismo da javni odijum i sprdačina sa izjavana g.Klice i ponašanjem Premijera ima neki efekat – kad oni nastavljaju dalje i sa još većim džumbusom i entuzijazmom.

Društvance iz nacionalnih parkova, g.Marković Premijer, i UNDP-pi, potrošili su pola miliona eura za voziće na struju na Biogradskom jezeru. Telale da su tu nabavku uradili radizaštite okoliša. Ali, u sred Biogradske gore, na obali Biogradskog jezera, gradi se mehana i musafirhana, koje su, gle čuda, izdate privatniiku Eksploreru iz škandala na Crnom jezeru. Eeee, koja slučajnost, da se potrefe vozići i elektrokiridžije i musafirhana na jezeru Biogradskom…

Obnovili su Premijer i g. Klica, parkadžija, i elektro mrežu oko Biogradskog jezera jer nije zgorega da u takvom eko prostoru struja bude mnogo jača za noćne terevenke u mehani i džumbus po prašumi. Doveli su i vodu da se turisti brčkaju u prašumi i musafirhani, ali samo najveći ljubitelji prirode Biogradske. Jedino vladine medijske tevabije ne rekoše đe će kanalizaciju iz musafirhane i ćevapdžinica i ostalih kućica kao i iz glavne ćenife. Izmećaj će biti kao i na Crnom jezeru – pravo u podzemlje koje će tu kanalizaciju da proguta. E, neće baš sve, nešto će ostati i u Biogradskom jezeru.

Da li će drveće u Biogradskoj gori sada padati na vozić kao što je prošle godine jedno stablo palo na autobus zbog kojeg se grdila ośetljivi g.Klica istraumirao? Valjda je Markovićev vozić od plastike tvrđi od autobusa. Ili su obezbijedili turiste u voziću tvrđijeh glava. Markovićev vozić, kažemo, jer je taj dasa dao 420.000 eura našeg novca iz budžeta države za plastičnu igračku za đecu. UNDP-pi je dao 130.000 eura, valjda za dvije prikolice za to ekstraskupo vozikanje u nedođiji. Eto, kad je neko, kao Eksplorer, taličan pa mu se potrefe UNDP-pi bekrije te Premijer trošadžija i meraklija. Elektrovozići mu tada dovlače ispijače kafa, gladne turiste i UNDP-pijevce a on samo da begeniše. Hoće li od ulaznica iz NP Durmitor Klica efendija da plaća održavanje ovogh električnog ćira, da kupuje akumulatore i plaća mašinovođe? Tako UNDP-pi pomaže uništenje Svjetske baštine UNESCO-a na Crnom jezeru.

Vozić podśeća na male vozove na ugalj radi udovoljenija kič klijenteli. Jeftina čađava romantika u ekološkom biseru je pravi izbor za mjesto koje se diči eco znakom.

 

Početna cijena ove lokomotive je 120.000 eura

Početna cijena ove lokomotive je 120.000 eura

Željeznice Srbije i BiH su ovijeh dana na licitaciju stavile polovne električne lokomotive koje vuku kompozicije na pravim prugama – početna cijena 120.000 eura. Da, one prave velike crveni džinovi. Mogao je g.Klica kupiti cijelu kompoziciju voza pa da turiste voze pravim električnim lokomotivama a ne u sklepanim limenim prikolicama-vagončićima. U Žabljaku se premijer vozio električnim vozilom-kombijem, nešto kao pokretna limena trafika, od „samo“ 50.000 eura. Lokalni Preśednik je tvrdio da će s elektro kombijem cijelu zimu voziti turiste na skijanje na S.kuk a medijski telali su to prežvakali po 100 puta. Električna limena fatamorgana nije više viđena. Od kada se Premijer provozao elektromobilom toliko je začaran elektrikom da je odmah odriješio ćesu i calnuo po miliona za plastičnog električnog ćira na Biogradsko. Jedini je problem, ako odjednom nahrupi 3 autobusa turista, ili ne daj bože 6 autobusa, kako selektovati turiste da bi se vozili električnom šklopocijom. Možda će samo đedove voziti elektrovozićem, ili one koji prvi ugrabe da śednu, ili samo počasne konzule, ili će skupo naplaćivati električno jurcanje po prašumi…

Malo komparacije: Opština Cetinje je kupila 3 električna minibusa za turiste i platili su ih 48.000 eura. Porto Montenegro ima 23 električna vozila. Nacionalni park Brioni ima flotu električnih ćira, kao ovaj markovićev. Ovi elektromobili se sada štancuju kao upaljači pa kako to da su skuplji od Jaguara uli Rols rojsa. Mogle su vladine ćifte kupiti 3 Ferarija za iste pare pa da turiste voze novim novcatim Ferarijima po Biogradskoj prašumi. Koja bi to divlja atrakcija bila, koja divlja ponuda, koja podivljala ekstravagancija, koji novi divlji sadržaji, koja divlja ljepota…

Drugih električnih vozila su mogli kupiti deset a Renoovih čak dvadeset.

Ipak, kako naši ljubitelji prirode ne vole da šetaju već vole da kafenišu i žderu po restoranima to znači da su Vlada, UNDP-pijevci i klicine parkađije napravile pogodak sa polumilionskim plastičnim ćirom. Za MORT šarlatane, UNDP-pi šeptlje i kotlokrpe, i Premijera i njihovu snobovsku klijentelu, te njihove medijske telale, to su „novi sadržaji“ u turističkoj ponudi za optimalno korišćenje ekskluzivnih potencijala śevera radi ravnomjernog ekonomskog razvoja države. Jedino treba biti malo batli, ko Eksplorer, uz električnog premijera i električare iz UNDP-pi.

 

Darko Stijepović

Centar za razvoj Durmitora

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7261

Objavio dana lip 10 2019. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN