Viktor Huter nastupa na serijalu KotorArt Talenti

U iščekivanju velikih koncerata umjetničke muzike, festival KotorArt posvećen je mladima i njihovorazvoju. U okviru svog serijala KotorArt Talenti, festival organizuje solistički koncert mladog, istaknutog violiniste, Viktora Hutera. Koncert se organizuje u Crkvi sv. Duha, u utorak, 03. avgusta, sa početkom u 21.30h. Klavirsku dionicu izvest će pijanista, profesor Oleksij Molčanov.

Na repertoaru će se naći djela Šuberta, Sen-Sansa, Bloha i Isaia.

Viktor Huter, student violine na Muzičkoj akademiji na Cetinju, nakon niže muzičke škole, u klasi prof. Tanje Bogdanović, završio je Srednju muzičku školu Vasa Pavić u Podgorici, učeći prvo u klasi prof. Vilija Ferdinandija, a potom prof. Marka Simovića. Sa šesnaest godina, upisao je Muzičku akademiju, u klasi profesora Vujadina Krivokapića, đe trenutno završava prvu godinu studija. Osvojio je brojne prve i specijalne nagrade. Stalni je član orkestra Allegro vivo, pod vođstvom profesora Radovana Papovića i Crnogorskog orkestra mladih. Ostvario je saradnju sa eminentnim muzičarima kao što su: Stefan Milenković, Arkadij Vinokurov, Anton Martinov, Ivo Stankov, Vujadin Krivokapić, Vitalij Gulijčuk, Romolo Džesi, Miša Bereznjicki, Oleksij Molčanov, Julio Marić, Dmitri Prokofjev. Od stotinjak javnih nastupa izdvajaju se cjelovečernji koncerti sa klavirskim triom Aeternum (Podgorica, 2019), nastup u Ministarstvu kulture na Cetinju, zatim na KotorArtu i Festivalu gudača Perast. Prvi solistički koncert održao je 2020. godine u KIC Budo Tomović, uz klavirsku pratnju profesora Oleksija Molčanova.

Oleksij Molčanov, pijanista, završio je osnovne i magistarske studije klavira na Državnom konzervatorijumu u Kijevu, u klasi prof. Aleksandra Snjegirjova i Vladimira Vinickog. Tokom školovanja, pobijedio je na takmičenju Lisenko u Lavovu, 1984. godine, a na Prvom takmičenju Rahmanjinov, 1983. godine u Moskvi, dobio je Specijalnu nagradu za izvođenje obavezne kompozicije. Kao solista i kamerni izvođač, nastupao je u Ukrajini, Rusiji, Njemačkoj, Libanu, Švajcarskoj itd. Stalno je nastanjen u Crnoj Gori od 1999. godine. Uspješno je nastavio svoj profesionalni i umjetnički angažman na svim značajnim scenama širom zemlje, kao i u inostranstvu. Nastupao je na festivalima Mokranjčevi dani, Nimus, A Tempo, KotorArt, Montenegro music fest, Barski ljetopis, Espressivo, Nei suoni dei luoghi i Budva Grad Teatar. Član je klavirskog dua Aperto, sa pijanistkinjom Nataša Popović, trija Con Spirito, sa flautistkinjom Žanom Lekić i violončelistom Igorom Perazićem. Angažovan je na projektu Nuova (Cetinje, Crna Gora). Muzičkom pedagogijom bavi se na Muzičkoj akademiji na Cetinju, đe je zapošljen kao redovni profesor.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8911

Objavio dana kol 2 2021. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN