VIII Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja – MAKADO

Međunarodna Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja – MAKADO koja je za relativno kratko vrijeme stekla veliku popularnost i pobudila pažnju kako publike, tako i stručne javnosti zbog svoje originalne koncepcije koja se bazira na kamernim ostvarenjima nezavisnih i slobodnih scena i kvalitetne selekcije predstava ove godine biće održana od 6. do 13.februara u organizaciji KIC-a “Budo Tomović”.

U takmičarskom dijelu osme u nizu manifestacije učestvuje sedam pozorišnih komada iz Crne Gore i regiona i to: “Ispovijesti”, “Naši dani”, “Mala čuda”, “Noć u kući gospodina Kolaka”, “Neodustajanje”, “Golf 4” i “Prekvalifikacija”, a u čast nagrađenih posljednje večeri manifestacije biće izveden antikabare “Džentlmen”. Nagrada “Sat kula” će se dodjeljivati za najbolju predstavu, najbolju mušku, odnosno žensku ulogu, ali i za bravuru.

Manifestacija će početi sa novom predstavom “Ispovijesti“, autora Slavka Kalezića, koju KIC “Budo Tomović” realizuje u koprodukciji sa NVO Crnogorska fabrika umjetnosti – Danilovgrad. Premijerno izvođenje predstave koja je inspirisana romanom Ežena Joneska “Usamljenik” biće organzovano u ponedjeljak, 6.februara, na velikoj sceni KIC-a, u 20 sati.

Riječ je o predstavi koja se bavi smislom egzistencije savremenog čovjeka koji je pritisnut poteškoćama poput otuđenosti, nemogućnosti međuljudske komunikacije i depresije, ali i ugrožen društvenim katastrofama i socijalnim nejednakostima. Vrijeme u kojem živimo nameće poremećeni sistem vrijednosti i konstantna borba je neminovna. Glumica Vanja Jovićević i glumac Slavko Kalezić su stvorili pozorišni svijet koji će se, zasigurno, ticati svakog pojedinca koji se nađe u gledalištu.

Monodrama “Naši dani” čiji kompletan autor je glumac i pozorišni reditelj iz Beograda Radoslav Milenković biće odigrana drugog dana manifestacije, tačnije u utorak, 7.februara, u sali Dodest, od 20 sati.

Tekst predstave nastao je dramatizacijom satiričnih pjesama Vladislava Petkovića Disa (Naši dani i Himna) i najznačajnijih pripovjedaka Radoja Domanovića, (Stradija, Danga i Mrtvo more) koji je oštro, kritički bespoštedno i duhovito slikao vlast svoga vremena, ogrezlu u korupciji i nasilju. Kroz imaginarno putovanje koje glavni lik preduzima u naporu da se, nakon dugogodišnjeg izgnanstva, vrati u svoju otadžbinu, on se susrijeće sa predstavnicima vlasti i postaje učesnik i svjedok rasula i propasti svih segmenata društva. Najdramatičniju promjenu glavni junak doživljava kada se u preispitivanju nacionalnih mitova suočava sa razarajućom istinom koja poništava idealizovanu (i mitomansku) sliku zemlje njegovih predaka.

Autorski projekat Sanje Milardović “Mala čuda” čiji koproducenti su Teatar Exit i Umjetnička organizacija Teatrum iz Zagreba publika će moći pogledati u srijedu, 8.februara, u sali Dodest, od 20 sati.

Tragikomična monodrama fragmentirano prati sadašnjost i prošlost spisateljice Ane u kombinaciji sa nadrealnom i apsurdnom pričom izgrađenom oko Flore, glavnog lika njenog romana. Dakle, ovo je priča o ženi u tridesetima. Ana je nenadano i naglo izgubila blisku osobu, a potom se svojim izborom potpuno izolovala od vanjskog svijeta i fokusirala na proces pisanja kako bi preživjela. Njen oporavak se postepeno pretvara u nepredvidljivo i bizarno putovanje pri kojem će pišući o Flori, neizmjerno mnogo naučiti o sebi.

Pozorišna predstava “Noć u kući gospodina Kolaka” rađena prema tekstu Vladimira Đurđevića u kojoj uloge tumače Vladimir Kerkez, Boda Ninković i Irfan Mensur, koji je i reditelj komada obilježiće nastavak manifestacije. Komad čiji koproducenti su Kulturni centar Inđija, Centar za kulturu Stara Pazova i produkcijska kuća “Jugoart” iz Beograda biće izveden u četvrtak, 9.februara, u sali Dodest, od 20 sati.

Pisac Vladimir Đurđević je o predstavi, između ostalog, rekao: “Noć u kući gospodina Kolaka“ je komad o tri antiheroja posle kog muškarcima nije udobno, a ženama je sve jasno. Da li u vremenu terora ljepote i mladosti i trijumfa forme nad suštinom, laži nad istinom i prava nad pravdom, u vremenu seksa bez ljubavi i pozorišta bez pisca i glumaca, u vremenu u kom se stvari digitalizuju, racionalizuju i banalizuju, da li u tom vremenu, muškarac starog kova, analogni neki tip, može pronaći smisao? Prevedeno na jezik ovog vremena: Da li muškarci danas imaju upotrebnu vrijednost? U sećanje na mog prijatelja Petra Kolaka (1977-2017)”.

Dio manifestacije biće i nesvakidašnja, intrigantna i neobična monodrama “Neodustajanje” čiji tekst, režiju i izvođenje potpisuje glumica Marija Medenica.

Ovo je priča o glumici koja se u momentu dodjele nagrade suočava sa dilemom da li treba da prihvati priznanje ili da se konačno obračuna sa sistemom protiv kog se borila tokom svoje karijere. U trenutku ceremonije iznova proživljava sve profesionalne i životne situacije koje su prethodile ovom trijumfu. Zapravo, ovo je priča o ženi u savremenom svijetu i izazovima koje sobom nose ambicija, partnerstvo, majčinstvo, a najviše sopstvene nesigurnosti i strahovi. Izvođenje je zakazano za petak, 10.februar, u sali Dodest, od 20 sati.

Na repertoaru će 11.februara biti i komad “Golf 4” o četiri žene koje neobavezno druženje na golf terenu navede na puteve ispovijesti, otkrivanja tajni, ali i finalnog prikupljanja solidarnosti. U predstavi koja je nastala po tekstu Norma Fostera igraju Marija Đurić, Jelena Đukić, Maja Stojanović Marija Maša Labudović.

“Golf 4” otvara vrata jednog nezrelog prijateljstva gdje svojim komičnim sadržajem izaziva publiku na smijeh. Nezavisna produkcija daje slobodu na izbor svega onoga što čini jedan proces i predstavu. U to ime možemo birati uloge koje volimo, nešto na čemu više želimo da poradimo, uloge koje pripadaju našem senzibilitetu, a s druge strane imate slobodu na izbor glumačke podjele… Ovakve produkcije su se pokazale kao jako uspješne jer su uvijek sastavljane od glumaca koji ulaze u projekat svojom voljom i izborom” rekla je o predstavi glumica Marija Đurić.

Autobiografska priča glumice Vanje Radošević, kabare “Prekvalifikacija” koji govori na jedan satiričan, komičan i atraktivan način o vremenu u kome živimo i o tome šta sve moramo da radimo da bi preživjeli i opstali planiran je za neđelju, 12.februar.

Šta nam država nudi kao opciju? Prekvalifikaciju! Da li jedna glumica, prvakinja pozorišta može da bude prodavac garderobe, da li time oduzima sebi dostojanstvo ili dokazuje kako danas granica između umjetnika, prodavca, majstora, kuvarice više ne postoji jer svi smo ljudi koji se bore za opstanak? Da li se ipak gube godine koje jedan umjetnik može da posveti kreativnosti, da li gubi pozorište kada se duša glumaca urušava surovim realizmom? Da li zaista pozorište služi da se nasmijemo onome što ne možemo da promijenimo i da odemo kući nakon toga osjećajući kao da smo sve promijenili?

Poetsko – muzički performans ANTIKABARE “Džentlmen” čiji koproducenti su Kulturno – informativni centar „Budo Tomović“ i Kulturni centar Bar biće izveden posljednje večeri manifestacije, tačnije 13.februara u čast nagrađenih. Režiju i poeziju potpisuje pisac i dramaturg Obrad Nenezić, uloga je povjerena glumcu Jovanu Daboviću, a kompozitor i izvođač je Slobodanka Bobana Dabović Đurić.

“Riječ je o posebnoj i rijetko viđenoj formi koja je naišla na veoma pozitivne reakcije publike. Sjajan spoj muzike, recitacije i poezije upotpunjen zvucima klavira dominantno ostavlja utisak autentične i nesvakidašnje scenske forme i pozorišnog izraza koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Muzičko-poetski performans “Džentlmen” se obraća jednoj, imaginarnoj ženi, koja je njegov “Crno-bijeli svijet”, “Neizdrž”, “Gospod, ali ne i Bog”… Njegov “Centar svijeta”, ali ne samo kao žena, već personifikacija života, sa svim njegovim vrlinama i manama, izazovima i nedaćama, radostima i ljepotama… Odnosno, “Džentlmen” će nam interpretirati i ispjevati čitavu “Istoriju njihove bolesti” u kojoj je ljubav uzrok i posljedica za sve motive od kojih se živi i od kojih se, napokon, i umire” rekao je o predstavi autor Obrad Nenezić.

U okviru pratećeg programa manifestacije 6.februara u 18 sati biće organizovano otvaranje izložbe Slavojke Marojević pod nazivom “Crnogorska pozorišna povijest”.

Za više informacija oko ulaznica pozovite biletarnicu KIC-a na broj 020 664 237.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9562

Objavio dana velj 2 2023. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN