Veče paštrovskih pjesama

U subotu, 14. septembra na 3. Književnom festivalu Ćirilicom, na Trgu između crkava od 21 čas biće upriličeno veče pod nazivom „Paštrovske pjesme“. Riječ je o drugoj knjizi Paštrovskih pjesama sa CD-om, a na promociji će govoriti: dr Zlata Marjanović – etnomuzikolog, Željko Rafailović – član autohtone pjevačke grupe, Nebojša Ćulafić – producent i mr Dušan Medin.

Prva knjiga paštrovskih pjesama objavljena je 2011. godine. Paštrovske pjesme: knjiga druga sadrži 15 pjesama koje su tokom prve polovine 20. vijeka bile obavezan dio paštrovskog svadbenog rituala, a potom su sve rjeđe izvođene. Iako osmišljene u drugačijem, netradicionalnom ruhu, te svadbene pjesme i dalje pokazuju da su njihovi nosioci Paštrovići.Na ovom kompakt-disku „Paštrovske pjesme: knjiga druga“ nalaze se i tri pjesme rodoljubivog sadržaja koje su tokom prve polovine 20.vijeka izvođene prilikom raznih okupljanja, često uz pratnju gusala. Ovaj muzički poduhvat grupe Paštrovića namijenjen je, kako je navedeno u zapisu na početku knjižice, „Za spomen i zahvalnost precima, a na dar i sjećanje potomcima“, dakle u cilju čuvanja paštrovskih pjesama od zaborava.

Urednik i recenzent knjižice sa CD-om „Paštrovske pjesme: knjiga druga“ je dr etnomuzikologije Zlata Marjanović, izdavač je Multimedija grupa, doo Budva (za izdavače: Marko Kentera i Marko Radoman), članovi redakcije su Zoran Ćulafić i Nebojša Ćulafić koji su i producenti, zatim Jovo Mitrović, Vojo Srzentić, Željko Rafailović, a u ime Art direktora potpisan je Nemanja Kuljača. Narodna biblioteka Budve ovaj programski segment festivala organizuje u saradnji sa NVU Primorska.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7681

Objavio dana ruj 12 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN