Veče Mocarta na Grad Teatru

U subotu, 22. jula, nastavlja se muzički program ovogodišnjeg festival “Grad teatar”. Na sceni između crkava, sa početkom u 21.30h, u saradnji sa Muzičkom akademijom sa Cetinja nastupiće Simfonijski orkestar akademije i izvešće koncert Veče Mocarta.

Orkestrom će dirigovati Radovan Papović. Radovan Papović rođen je 1950. godine u Herceg Novom. Završio je hercegnovsku Nižu muzičku školu u klasi profesora Ivana Lazarova – violina. Srednju muzičku školu završio je u Podgorici, a Muzičku akademiju, odsjek za dirigovanje u Beogradu, u klasi Predraga Miloševića. Magistrirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Više od dvije decenije vodio je Simfonijski i kamerni orkestar RTV Crne Gore, a uporedo sa tim i hor “Stanko Dragojević” u Podgorici, nastupajući širom bivše Jugoslavije, kao i u Rusiji, Češkoj, Mađarskoj, Italiji. Snimio je skoro sve horske i vokalno-instrumentalne kompozicije crnogorskih autora. Od 1980. godine angažovan je na Muzičkoj akademiji u Podgorici (Cetinju), đe je formirao i vodio ženski kamerni hor Muzičke akademije. Sa ovim ansamblom je na saveznim festivalima i takmičenjima studenata muzičkih akademija Jugoslavije osvajao prve nagrade 1982, 1984, 1986. i 1989. godine a imao je i zapažen nastup na Međunarodnom takmičenju horova u Klivlendu (Engleska). Dugo godina je bio stalni učesnik festivala “Dani muzike”, sarađujući sa umjetnicima poput Jovana Kolundžije, Maje Dešpalj, Jadranke Jovanović, Pjetra Kavalijerija, Aleksandra Bajeva, Jožea Falauta, kao i sa brojnim crnogorskim umjetnicima. Redovni je profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Miran Begić (1975) rođen je u Podgorici, đe je završio nižu i srednju muzičku školu u klasi profesora Vilija Ferdinandija. Debi sa Simfonijskim orkestrom imao je sa svojih 13 godina, izvodeći koncert Feliksa Mendelsona u e-molu. Muzičku akademiju je upisao u Podgorici, klasa profesora Miroslava Rusina, a diplomirao na Cetinju, u klasi profesora Uroša Pešića. Magistarske studije iz violine kao i specijalizaciju iz kamerne muzike je završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod profesora Pavela Vernjikova i Erika Grinberga. Njegova izvođačka aktivnost je vezana za koncertne podijume Italije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Austrije, Francuske, Engleske, Libana, Bugarske, Švedske, USA i Rusije. Nastupao je sa umjetnicima poput: Aleksandra Bondurianskija, Vilfreda Strele, Đulija Katsarava, Peter Langartner, Jaroslava Nadrzickog, Viktora Uzura, Ljubiše Jovanovića, Herberta Kefera, Barbare Hendriks, Sergeja Smbatjan, Žana Reisa, Darinke Matić-Marović. Više puta je nastupao kao solista sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom i međunarodnim studentskim orkestrima. Od 2001. godine nastupao je na preko 150 resitala u saradnji sa pijanistom Bojanom Martinovicem, sa kojim takođe djeluje u okviru klavirskog tria “TRITONUS”. Snimao je za RTCG, RTS i RT Grčke. Na republičkim i saveznim takmičenjima mladih muzičara osvajao je prve nagrade; dobitinik je prve nagrade na VI Međunarodnom takmičenju “Petar Konjović” u Beogradu. Angažovan je kao redovni profesor na predmetima violina i kamerna muzika na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Od maja 2011. godine održava masterklas na Konzervatorijumu P. I. Čajkovski u Moskvi za studente violine. Umjetnički je direktor Ljetnje akademije i festivala “Esspresivo”. U oktobru 2014. godine nagrađen je titulom počasnog profesora Državnog muzičkog Instituta Ipolitov-Ivanov u Moskvi.

Mihail Bereznjicki je jedan on najbriljantnijih violista današnjice. Kao violinista, za vrijeme šolovanja na Moskovskom konzervatorijumu, bio je u klasi prof. Glezarove i Beškine a iskustvo kamernog muziciranja je stekao pod rukovodstvom Kopelmana, Berlinskog, Šebalina, Bahčieva i mnogih drugih. Zatim upisuje postdiplomske studije u klasi profesora Bašmeta. Tih godina mnogo nastupa na koncertima i kao violinista i kao violista, koristi nekad oba instrumenta na istom koncertu.
Pobjednik je međunarodnog takmičenja kamerne muzike “Belini” u Italiji, 1990. god. Bereznjicki je laureat međunarodnog takmičenja violista “Tertis” u Engleskoj (1997), takođe je i prvi ruski violista koji je osvojio nagradu na tom takmičenju od 1980. godine, kada je takmičenje osnovano. Pobjednik je i međunarodnog takmičenja violista u Moskvi. Kao solista i član raznih ansambala učestvuje na festivalima u Rusiji, Litvaniji, Letoniji, Mađarskoj, Poljskoj, Italiji, Austriji, Španiji, Njemačkoj, Francuskoj, Finskoj, Engleskoj, Kostariki, Južnoj Koreji i dr. Mihail Bereznjicki je prvi u Rusiji izveo mnoga djela kompozitora, kao što su Rota, Najman, Klark, Bouen, Feldman, Podgajc, Golubev i dr. Svirao je u ansamblu sa muzičarima kao što su Kremer, Ljubimov, Gutman, Bašmet, Tretjakov,  Rudin, Štarkman, Blaher, Lobanov, Franc. Mihail Bereznjicki je docent na Moskovskom konzervatorijumu, dobitnik je priznanja Zaslužni umjetnik Rusije, član je žirija mnogih međunarodnih takmičenja. Snimao je za radio i televiziju.

Vladana Perović rođena je u Podgorici 1995. godine, đe je i počela da svira klavir sa pet godina. Nižu i srednju muzičku školu završila je u Podgorici u ŠOSMO „Vasa Pavić“, u klasi profesorice Irme Marković. Nakon završene srednje škole, sa sedamnaest godina upisala je konzervatorijum „Santa Cecilia“ u Rimu. Diplomirala je 2015. godine u klasi profesora Rikarda Marinija, u čijoj klasi sada završava magistarske studije. Osvojila je veliki broj prvih i specijalnih nagrada na domaćim i internacionalnim takmičenjima. Godine 2015. bila je finalista 6. ASEAN International Chopin Piano Competition u Kuala Lumpuru i dobitnik treće nagrade, dok je 2016. godine bila finalista Malta International Piano Competition i osvojila specijalnu nagradu za izvođenje obavezne kompozicije. Kao laureat takmičenja „Anemos“ u Rimu nagrađena je srebrnom medaljom predsjednika Republike Italije. Imala je veliki broj solističkih koncerata: u Podgorici, Kotoru, Herceg Novom, Rijeci, Sankt Petersburgu, Rimu, Veneciji… Kao solista nastupala je sa Simfonijskim orkestrom mladih iz Beograda, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom grada Kjođa (Italija) i Simfonijskim orkestrom mladih iz Rima. Učestvovala je na festivalima u Crnoj Gori – „A Tempo“ u Podgorici, KotorArt, Dani muzike u Herceg Novom, KlarinetFest u Kotoru i na festivalima u inostranstvu – u Kjođi (Italija), u Ptuju (Slovenija), u Viani do Kaštelo (Portugal), u Ahenu (Njemačka), u Pinetu (Italija)… Godine 2008., kao jedan od pobjednika velikog internacionalnog takmičenja „IBLA Grand Prize“ u Raguzi, na Siciliji, učestvovala je na koncertu pobjednika u Karnegi Hol-u u Njujorku. Od 2007. do 2012. godine sarađivala je sa profesorom Aleksandrom Serdarom, a nakon toga započela je saradnju sa profesorom Konstantinom Boginoom koja i danas traje.

Na programu su djela: Mala noćna muzika, I stav, uvertira, Klavirski koncert u A-duru (solistkinja na klaviru Vladana Perović) i Sinfonia Concertante u Es-duru, jedno od poslednja tri djela koje je Mocart napisao (solista Miran Begić, violina i Mihail Berzenjicki, viola).

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5757

Objavio dana srp 22 2017. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN