Veče italijanske muzike

Veče italijanske muzike prirediće sopran Nataša Jovović i pijanistkinja Vladana Perović u srijedu, 29.juna, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

Na programu su djela Vinćenca Belinija (Dolente immagine di Fille mia, Malinconia, nimfa gentile), Ruđera Leonkavala (Aprile, Mattinata), Pjetra Maskanjija (Rosa, La Serenata), Otorina Respiga (Piogga, Nebbie), Vinćenca Di Kjara (La Spagnola) itd.

Vladana Perović rođena je 1995. godine u Podgorici u porodici muzičara, pa je već sa pet godina počela da svira klavir. Završila je nižu i srednju muzičku školu „Vasa Pavić“ u Podgorici, u klasi profesorice Irme Marković. Studirala je na prestižnom Konzervatorijumu „Santa Cecilia” u Rimu u klasi profesora Riccarda Marinia gdje je završila osnovne i magistarske studije sa najvišim ocjenama. Trenutno je na magistarskim studijama kamerne muzike na istom Konzervatorijumu u klasi profesora Roberta Galletta i na specijalističkim studijama za izvođaštvo na Univerzitetu za muziku u Bresci (Italija) u klasi profesora Andreasa Frolicha. Od 2007. do 2012. godine, sarađivala je sa eminentnim profesorom i pijanistom Aleksandrom Serdarom, a uporedo sa studijama na Konzervatorijumu usavršavala se na Internacionalnim akademijama u Rimu kod profesora Danijela Rivere i Konstantina Boginoa, čija je izuzetna ruska pijanistička škola imala veliki uticaj na njen razvoj. Godine 2018/2019. bila je polaznik Internacionalne Akademije u Splitu kod profesora Rubena Dalibaltayana.

Osvojila je veliki broj prvih i specijalnih nagrada na domaćim i internacionalnim takmičenjima. Godine 2015. bila je finalista 6. ASEAN International Chopin Piano Competition u Kuala Lumpuru (Malezija) i dobitnik treće nagrade, dok je 2016. godine, bila finalista Malta International Piano Competition i dobitnik specijalne nagrade. Bila je finalista, dobitnik treće nagrade i specijalne nagrade “Sergio Perticaroli”, koju dodjeljuje asocijacija “Agimus”, na Pijanističkom takmičenju u Rimu 2019.godine.

Kao laureat takmičenja „Anemos“ u Rimu 2009. godine, nagrađena je srebrnom medaljom Predsjednika Republike Italije. Godine 2008. kao jedan od pobjednika velikog internacionalnog takmičenja “IBLA Grand Prize” u Raguzi, na Siciliji, učestvovala je na koncertu pobjednika u Carnegie Hall-u u Njujorku. Imala je veliki broj solističkih koncerata: u Podgorici, Kotoru, Herceg Novom, Rijeci, Sankt Petersburgu, Rimu, Veneciji, Ljubljani itd. Imala je niz nastupa kao član kamernih sastava, a kao solista nastupala je sa Simfonijskim orkestrom mladih iz Beograda, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom grada Kjodja (Italija), Simfonijskim orkestrom mladih iz Rima i Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije sa Cetinja. Nastupala je takođe i u Parlamentu Crne Gore, a i na IX Samitu zvaničnika Jugoistočne Evrope u Budvi.

Učesnik je velikog broja festivala u Crnoj Gori: „A Tempo“ u Podgorici, „Kotor Art- Don Brankovi dani muzike“ i „Klarinet fest“ u Kotoru, „Dani muzike“ u Herceg Novom, „Espressivo“ na Cetinju, „Grad teatar Budva“ i festivala u inostranstvu: u Kjodji (Italija), Ptuju (Slovenija), Viani do Kaštelo (Portugal), Ahenu (Njemačka), Pinetu (Italija), Splitu (Hrvatska), Ljubljani (Slovenija). Bila je takođe učesnica brojnih seminara, zatim Ljetnjeg kampa za kamernu muziku na Ivanovim koritima, a sarađivala je i sa priznatim pijanistima i pedagozima: A. Sokolov, V. Kovač, V. Ovchinikov, B. Kraljević, B. Canino, D. Bashkirov, A. Jasinski, P. Gililov, L. Morales, G. Mazzoccante, A. Mamriev, A. Kobrin, H. Leichtfried, A. Frolich, B. Petrushanski, R. Dalibaltayan, K. Gekić, I. Lazko, G.Gruzman.

 

Sopran Nataša Jovović svoje muzičko obrazovanje je započela u Nikšiću. Srednju muzičku školu završila je u Podgorici u klasi prof. Zorane Latković. Godine 2014. upisala je Osnovne studije na Fakultetu muzičke umetnosti, u Beogradu, odsjek – solo pjevanje, u klasi prof. Anete Ilić, a završila ih je 2018. godine u klasi prof. Ljudmile Gros Popović, kod koje se usavršavala na Master i Specijalističkim studijama.

U toku školovanja osvojila je brojne nagrade na Međunarodnim takmičenjima, među kojima se izdvajaju: „Bruna Špiler“ u Herceg Novom (specijalna, prva nagrada i nagrada za najljepši ženski glas u svim kategorijama); „Lazar Jovanović“ u Beogradu (prva nagrada); „Nikola Cvejić“ u Rumi (prva i druga nagrada); Specijalnu nagradu SNP-a za učešće u nekom od naslova repertoara opere, kao i Nagradu za najbolje izovđenje kompozicije domaćeg autora, od strane SOKOJ-a. Učestvovala je u brojnim projektima među kojima se izdvajaju: „Nora’s Ark“; „3 catastrophes I happily survived“; „Viva Verdi“, „Svirač iz Hamelna“ „Frankofonija“; „Memorijalni koncert posvećen horu Aleksandrov“; „Kavkaski orah“ – povodom Dana oslobođenja Beograda; „Besmrtni puk“ sa ansamblom solista Fakulteta muzičke umetnosti. Pohađala je majstorske radionice kod: Elisabeth Attl, Radmile Bakočević, Leonida Bomštajna, Alekseja Močalova, Atille Kiss-B, i Topija Letipua. Godine 2018. je bila članica operskog studija Opere i Teatra „Madlenianum”, gdje se publici predstavila ulogom Šarlote, u predstavi „Prisutnost”. U decembru 2018. godine otpjevala je naslovnu ulogu u operi „Dečak koji se ničega nije bojao“ D. Golemovića. Godinu dana kasnije premijerno je u Srbiji izvela monooperu ruskog kompozitora M. Tariverdieva – „Iščekivanje”, sa kojom je nastupila u revijalnom dijelu programa na renomiranom festivalu Emira Kusturice – „Kustendorf Classic”, u Drvengradu. Ulogama Fiordiliđi (Mocart „Tako čine sve”) i Donna Elvire (Mocart, „Don Đovani”) 2021. godine predstavila se publici. U oktobru 2021. je završila Specijalističke akademske studije ulogom Tatjane Larine iz opere „Evgenije Onjegin“. Održala je brojne solističke koncerte u Crnoj Gori i Srbiji.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9358

Objavio dana lip 27 2022. u kategoriji Novinarstvo, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN