Veče fantastike „Putevima beskraja“

Veče fantastike Putevima beskraja sa dr Marijanom Terić biće upriličeno u srijedu, 4. maja sa početkom u 20 časova u holu Akademije znanja u Budvi. O naučnoj monografiji koja je objavljena u Beogradu i Nikšiću prošle godine sa autorkom dr Marijanom Terić, prvim doktorom iz oblasti fantastičke književnosti u Crnoj Gori, razgovaraće će Stanka Stanojević.

Marijana Terić je doktor društveno-humanističkih nauka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i prvi doktor iz oblasti fantastičke književnosti u Crnoj Gori. Osnovne akademske, specijalističke i magistarske studije završila je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Autor je triju monografija: Unutrašnja strana vremena, Književne opservacije i Putevima beskraja ‒ Recepcija jugoslovenske fantastičke proze. Učesnik je međunarodnih konferencija u Zadru, Sarajevu, Novom Sadu, Kragujevcu, Lavovu, Gdanjsku, Katovicama, Vroclavu, kao i drugim naučnim skupovima u zemlji. Objavljuje radove za više stručnih i naučnih časopisa za kulturu i književnost. Urednica je stručnih i naučnih publikacija kao i autorka brojnih recenzija i zastupljena je u mnogim međunarodnim zbornicima. Bila je angažovana na projektu Littérature et Société en Europe depuis 1989 (ESPOL/Université Catolique de Lille, France), koji je imao cilj publikovanje studije Lettres Européennes u kojoj će biti zastupljeni najznačajniji autori savremene crnogorske književnosti s posebnim prikazom stvaralaštva Ognjena Spahića kao „Figure Contemporaine“. Tom prilikom sarađivala je s profesorima Annick Benoit (profesor moderne književnosti u Parizu) i Guy Fontaine (naučni ekspert i konsultant u Savjetu Evrope). Knjiga će biti objavljena na francuskom i engleskom jeziku.

Oblasti njenoga interesovanja su: književna fantastika, postmodernizam, komparatistika.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9307

Objavio dana svi 2 2022. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN