Vastu Šastra

Vastu Šastra
U sklopu vedske književnosti krije se sveta nauka graditeljstva zvana Vastu Šastra (vastu = gradnja; šastra = nauka). Ona proučava kako da sopstveno okruženje uskladimo sa zakonima prirode i steknemo podršku. Tokom 1922. godine započeta su arheološka iskopavanja starog grada Mohenjo-Daro u dolini Indus. Otkriveno je da starost grada iznosi najmanje 5500 godina i da je građen na bazi Vastu principa. Ulice su bile postavljene kao mrežni sistem u pravcu śever-jug i istok-zapad. Međusobno su se ukrštale pod pravim uglom, dok je u otvorenom centru grada bio veliki hram. Osnove kuća imale su pravougaoni oblik i otvoreno centralno dvorište, sa prostorijama za kuvanje u jugoistočnom dijelu.Prije oko tri hiljade godina monasi su prešli preko planinskih vijenaca Indije i Tibeta i došli u Kinu, prenoseći i drevna vedska znanja. U Kini je nauka Vastu Šastre prilagođena i postepeno zamijenjena raznim školama Feng Šuia – starom kineskom vještinom podizanja i dizajniranja građevina u cilju postizanja optimalnog kruženja energije u prostoru.

Za Vastu se može reći da predstavlja jogu stanovanja. Iako ljudi danas rijetko doživljavaju kuću ili stan kao živo biće, dobrobit koju može donijeti ovakva premisa zaista može promijeniti nečiji život.Stambeni prostor koji definišu zidovi, krov i temelj, kvalitatidno se razlikuje od spoljašnjeg prostora iz prirodnog okruženja. Svaka povučena međa prostoru daje oblik, orjentaciju, veličinu, proporciju, položaj i ritam, te se upravo ovih 6 tačaka, pored prirodnih uticaja iz okruženja, odražava i na kvalitet samog prostora. Zavisno od nivoa uređenosti datog prostora preovladavaće pozitivni ili negativni uticaji. Od uređenosti prostorija i enterijera zavisiće i vrsta energije koja će povoljno odnosno nepovoljno uticati na ukućane.

Pomoću Vastu principa u svakom prostoru može da se ostvari potrebna ravnoteža i uveća pozitivna energija, blagostanje i obilje. Na taj način se postiže rajska atmosfera, utočište u kome postajemo produktivniji, zdraviji i smireniji.Bez obzira na to o kakvom se objektu radi, pet elemenata moraju da budu u ravnoteži da bi objekat bio usklađen sa podrškom same prirode. Svaki od elemenata pripada jednoj strani svijeta (zemlja – jugozapad; voda – śeveroistok; vatra – jugoistok; vazduh – śeverozapad; etar – centar). Ovakav međusobni odnos elemenata i pravaca višestruko se odražava na sve nivoe našeg postojanja. Osim pet elemenata i četiri pravca – śever, jug, istok i zapad – suptilni planetarni uticaji dosta utiču na naš svakodnevni život.Postoje dvije vrste energija: magnetna energija śevera i solarna energija istoka (ultravioletni zraci). One nose pozitivne, bazne uticaje, dok jug (infracrveni zraci) i zapad (gama zraci) imaju negativne uticaje. Iz tog razloga su kuće drevne Indije pravljene tako da prime pozitivne energije śevera i istoka, odnosno da ukućane zaštite od gama i infracrvenih zraka koji pristižu sa zapada i juga. Tokovi pozitivnih energija śevera i istoka neometano su kružili oko kuće i završavali sa njene jugozapadne strane, donoseći ukućanima dobro zdravlje i blagostanje.


Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=409

Objavio dana stu 10 2010. u kategoriji Uvjerenja. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN