Upravni sud štiti JPNPCG

Centar za razvoj Durmitora uputio je otvoreno pismo Upravi za inspekcijske poslove. Pismo je zavedeno kao: Zahtjev za inspekcijski nadzor na Crnom jezeru. Tekst prenosimo integralno.

Već danima na Crnom jezeru u NP Durmitor traje građevinska sezona iako je sredina turističke sezone. Nije dozvoljeno vršiti građevinske radove u toku turističke sezone.
Objekat koji se gradi na Crnom jezeru gradi se na osnovu protivzakonite građevinske dozvole koju je nezakonito izdalo Ministarstvo turizma. Pred Upravnim sudom je u toku postupak i nedopustivo je građenje dok sud ne da svoje mišljenje. To je klasična divlja gradnja i kriminal.
Razlozi koji govore o korupciji i kriminalu su:
1. Saglasnost Agencije za zaštitu životne sredine, koju je izdao direktor Spahić, nije pravovaljana jer je data ofrlje bez studije o uticaju na životnu sredinu čime je pomenuti činovnik počinio krivično djelo zloupotrebe službenog ovlašćenja.
2. Na tabli pored gradilišta piše da se radi o rekonstrukciji ranijeg objekta što nije tačno. Gradi se potpuno drugi objekat potpuno različitih gabarita i izgleda.
3. Nezakonito je i bez tendera izabran grozni projekat da se gradi na Crnom jezeru a odbačen je stari projekat objekta koji je izgorio i koji je nekada izabran na javnom međunarodnom tenderu. Izbor i plaćanje novog groznog projekta je izvršen suprotno zakonu. Isto tako je netransparentan i protivzakonit bio i izbor izvođača radova.
4. Postupak za davanje građevinske dozvole imperativno traži javnu raspravu i mišljenje lokalnog stanovništva, nevladinog sektora i eksperata. To nije urađeno i postupak izdavanja dozvole nije pravovaljan.

Na stotinjak metara od objekta koji se gradi, kao i od divljih objekata koji funkcionišu i svu svoju kanalizaciju ispuštaju u Crno jezero, nalaze se vodoizvorišta iz kojih se Žabljak snabdijeva vodom. Vodoizvorišta uživaju posebnu zakonsku zaštitu i pojas oko izvorišta mora biti zaštićen od pristupa kao i od mogućnosti da se fekalije miješaju sa vodom za piće. Ovđe vidimo klasični primjer kršenja zakona.
Vanpijačna prodaja, na ulici, koja vodi do Crnog jezera je nehigijenska; ne zna se porijeklo robe, roba se prodaje na nedozvoljen način, izložena vrućini i prljavim rukama prodavaca. Divlja prodaja sanitarno opasnih proizvoda je protivzakonita.
Crno jezero je dio nacionalnog parka koji podliježe strogim mjerama zaštite kako u pogledu zabrane gradnje tako i u pogledu očuvanja autentične prirode jezera – zbog čega je i zaštićeno. Nije dozvoljeno i protivzakonito je mijenjati namjenu prostora od nacionalnog parka u zonu trgovine i usluga.

Setnja do Crnog jezeraDivlja gradnja na Crnom jezeru 3

Tražimo da se izvrši inspekcijski nadzor u pogledu postojanja potrebne i zakonite dokumentacije za objekte na Crnom jezeru.
Tražimo da se provjere tri grozna objekta-šupe na obali Crnog jezera u pogledu postojanja građevinske dozvole i ostalih preduslova potrebnih za njihovu izgradnju.

Tražimo da se izvrši inspekcijski nadzor u pogledu postojanja upotrebnih dozvola za iste objekte, dozvole za rad i radno-pravni status zaposlenih radnika. Tražimo da se zabrani nezakonit rad.

Tražimo da se poštuje Zakon o buci, Zakon o zaštiti prirode i Prostorni plan područja posebne namjene za NP Durmitori koji ne dozvoljavaju nivo buke u nacionalnom parku preko 30 db. Isto tako tražimo da se zabrani održavanje nekakvog seljačkog festivala u četvrtak, 6.avgusta, jer je to skaredno narušavanje zakona i same ideje postojanja nacionalnog parka. Crno jezero nije vašarište niti trkalište konja u Njegovuđi već strogo zaštićeni prirodni prostor đe se priroda čuva u svom djevičanskom stanju. Gospodin bubnjardžija može udarati u doboš na nekom drugom mjestu a nikako na Crnom jezeru. To je kriminal, to je zabranjeno i skaredno.
Davno Jovan Dučić napisa nekoj dami:
Sva je moja ljubav ispunjena s tobom,
Kao tamna gora studenom tišinom;
Kao morsko bezdno neprovidnom tminom;
Kao večni pokret nevidljivim dobom.

>Crno jezero u četvrtak neće biti ispunjeno studenom tišinom već bubnjevima i talambasima, skičanjem, vrištanjem, napijanjem, povraćanjem, pijancima i svim što je suprotno zamisli o planini i zaštićenom prostoru nacionalne svetosti.

Za sve kriminalne radnje koje smo pomenuli odgovorni su Javno preduzeće za nacionalne parkove i službena lica u njemu. Šta oni još treba da urade da bi inspektori UIP zaustavili njihove protivzakonitorsti? Ako ih ne zaustavite od mača države pretvorićete se u tupe i zarđale britvuline i kusture.

Darko Stijepović
Centar za razvoj Durmitora

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4107

Objavio dana kol 5 2015. u kategoriji Novinarstvo, Reagovanja. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN