Uništavanje spomenika durmitorskih boraca

U nekim medijima se pojavila bajata informacija o spomeniku u Žabljaku Draži Mihailoviću. Zašto bajata? Sokak sa tim imenom i natpisom stoji već godinama na tom mjestu, u selu Krš kod Žabljaka. Pisano je o tome i ranije i slike su se mogle viđeti na društvenim mrežama. To je rodno selo Preśednika opštine Žabljak g.Vukićevića i da bi došao do svog zaseoka on mora proći tim sokakom. Upravo ovijeh dana je taj sokak asfaltiran. Selo Krš je udaljeno 30-tak kilometara od Žabljaka i u njemu nema žive duše zahvaljujući politici ravnomjernog regionalnog razvoja. U Žabljaku je na vlasti DPS koji se zakoljedavo dobošarenjem protiv domaćih izdajnika a za patriju i visoke ideale. Slijedeće činjenice će možda doprinijeti da se bolje razaznaju antifa ideali ovih Đukanovićevih drugara:

2016 godine volšebno je iparilo, nestalo, uklonjeno, ćušnuto u stranu, đavolisano, kako god, 8 spomenika narodnim herojima i dva spomenika koji predstavljaju kulturno dobro.

Zahtjev da se utvrdi čarobnjak odgovoran za nestanak spomenika je podnešen iste godine gdin-u Ilir Horasaniju, direktoru Uprave za inspekcijske poslove, ali dotični nije reagovao. Isparavanje spomenika se još 4 godine kuvalo zaludno u Upravi za inspekcijske poslove; direktor gdin Alija Košuta je sabotirao zahtjev; pa je ponovo istom gdin-u Horasaniju, kad je ponovo postao direktor Uprave, ponovljen isti zahtjev, septembra 2021 godine, da se utvrdi ko je pohodio spomenike i sa kim su odšetali. Nadležni inspektor za kulturna i druga dobra se poslije 5 godina mamurluka konačno probudio i podnio je krivične prijave protiv gdina Veselog Vukićevića, glavara žabljačkog, Državnom tužilaštvu u Pljevljima a rezultat svako može da pretpostavi. Dakle, crnogorsko tužilaštvo se zalaže za slobodu kretanja spomenika. Eto, sad znamo jednog saučesnika u spomenijadi a to je Državni tužilac u Pljevljima. Ko je naredio masovni egzodus spomenika suprotno odluci Skupštine opštine Žabljak zasad zvanično ne znamo. Sa stanovišta etike i pijeteta prema narodnim herojima i drugim naletnicima koji su se slučajem našli u bronzi nije više ni važno. Primitivizam i kaljuga lokalnih kalaša je jasna. Ali sa stanovišta prava jeste i te kako važno da se zaustavi divljanje Đukanovićeve falange. Pomenimo da je jedan od spomenika izbačen i sa gradilišta hotela njegovog pajtosa. Lokalni sudija za prekršaje već godinama ne rješava procese protiv g. Vukićevića koji je protiv njega pokrenuo Inspektor za zaštitu spomenika kulture. Očigledno je da je formirana interesna grupa koja je namjerna da na divlje mijenja odluke nadležnog organa, uz pomoć poluga pravnog sistema koji predstavlja i sudija za prekršaje. Iako godišnje ima desetak predmeta (krave se pobole i 3 parkiranja) sudija za prekršaje u Žabljaku opstruira pravni poredak i vladavinu prava i omogućava divlje ponašanje u prostoru kriminalaca na državnim pozicijama.

Kako je čuvana partizanska, slobodarska, mučenička, evropska, antifašistička itd itd tradicija kojom gospoda drugovi sada barjače u lokalnim divokletijama u Crnoj Gori đe je Đukanovićeva politička garnitura gazda?

Na početku devedesetih, u mandatu g.Dobrice Šljivančanina preśednika žabljačkog, počeli su sa mijenjanjem imena trgova, ulica itd. Opština je bila žestoko opoziciona pa čak isti g Šljivančanin nije htio da razgovara sa tadašnjim Preśednikom države kad ovaj bane na Žabljak. Ova vladajuća garnitura nije rušila partizanske spomenike ali ne zato što se bojala g.Đukanovića već je lokalni otpor bio previše neugodan. Međutim, lokalni antiđukanovićevci su Trg narodnih heroja preimenovali i protivzakonito preveli u privatno vlasništvo a đukanovićeva VLADA CG je trg i hotel preprodala tranzicionom kupcu za bijedne pare (500.000 maraka). Prodaja gradskog trga je već civilizacijska skarednost što nije smetalo ni Šljivančaninu ni Đukanoviću. Obojica su ljubili civilizacijsko blato. Ali, ne lezi vraže, poslije 15 godina od preprodaje imali smo ponudu da ista ta Opština, uz podršku premijera gdin Markovića, a i novog ministra turizma, otkupi trista kvadrata svog sopstvenog trga od tranzicionog vlasnika po istoj cijeni kao svih onih 10.000 m2 koliko je plaćen hotel Žabljak sa placem i trgom. Trg narodnih heroja će uvijek biti rudnik para. Kako? Pa, pojavljuju se pra-pra-pra-potomci nekadašnjih vlasnika zemlje na trgu i glatko se isplaćuju. Čime dokazuju vlasništvo? Na poštenjačku.

Poslije g. Zlobice, na vlast u Žabljaku je zajahala đukanovićeva garnitura uz klikovanja junačka kako će oni sve ispitati i vratiti narodu narodno itd itd kako to znaju seljaci da teatralno gorštački vojuju. Slijedeći đukanovićev predvodnik, g.Isailo Šljivančanin, nastavio je da telali o boljoj budućnosti, partizanštini itd, formirali su nekolike komisije u brđanskoj skupštini ali, naravno, gorštački komesari su bili efikasni kao i svaka seljačka „komensija“. Mnim su zaśedali koji put, uzeli dnevnice, putne troškove i zaborav je prekrio sve. Jeste, skleroza je došla po naredbi. Poslije 8 tužnih Isailovih godina sljeduje đukanovićev pulen, g.Veseli Vukićević, sada već osmogodišnjak, koji počinje sa „ozbiljnijim“ partizanskim poduhvatima. Prvo je od para koje poklonio grčki tajkun, premijerov pajtaš Statis, ofarbana gradska kapela, kako bi se umiralo u lijepoj žutoj boji, i obnovljen centralni partizanski spomenik za 2500 poginulih u NOB i revoluciji za tri durmitorske opštine. Taj spomenik je monumentalno djelo arh. Branka Bona pa je tajkun grčki odlučio da, u napadu rodoljublja crnogorskog i partizanštine, obnovi i kapelu i spomenik odjednom. E, to je onaj isti što je srušio Hotel Durmitor i započeo ovo novo nagrđevenije.

A šta se desilo sa jadnim spomenikom koji je Grk obnavljao? Treba samo doći do njega 20 dana poslije kiše da se vidi ta spomen lokva u spomeniku. Ima i nekih otpadaka i neke drvenarije koja je ostala iza zadnjih proslava partizanstvujušče gospode. Ima i neka bista u ćošku spomeničkog hola. Ko li je uglednik čija bista stoji u lokvi, memli i prašini hola spomenika koji se pretvorio u sunđer? Stalaktiti su se već formirali i vise na ulazu u spomenik te ih svaka kiša produžuje. Zanimljivo je da voda kaplje i mjesec dana poslije kiše, kap po kap. Spomen sunđer. Ako se dovoljno dugo nastavi biće i stalaktita i stalagmita. Valjda je tako nastala i Đalovića špilja kod Bijelog polja. Neko vrijeme su lokalni borci protiv partizana, pardon, fašista i domaćih slugu, držali pored spomenika onaj veliki smećarski kontejner od 5 kubika, što se moglo viđeti na slici prilikom pośete delegacije italijanskih partizana. Šta su ti Italijani pomislili tada? Da je spomenik reciklažno dvorište?

Finale dolazi sada. Prije 5 godina lokalni partizani (javiće se sami mnim) ćuskijama su započeli a kasnije pikamerom razrušili spomenik narodnom heroju Vuku Kneževiću u lokalnom parkiću u centru Žabljaka. Mermerni postament je neko zdipio. Kasnije su uklonili i dvije biste narodnim herojima Ostojiću i Dakiću ispred hotela Žabljak. Mora da su biste narodnih heroja smetale pogledu na hotel sa parkinga privatnog trga ili gosti tog hotela nijesu voljeli da gledaju nekakve j..ne narodne heroje pod nosom im. Uglavnom, po zapisniku inspektora, uklonjeno je osam spomenika raznim patetičnim, pretencioznim, neukusnim, otrcanim, groznim, promašenim, besmislenim, neslavnim, smiješnim, osrednjim, dosadnim, tričavim, dijaboličnim, promašenim, nepravičnim, kojekakvim i ispodprośečnim narodnim herojima i raznim bezveznim junacima.

Postavljanje spomenika se vrši u skladu sa odlukom Skupštine opštine, plaća se značajan novac autoru djela, plaća se livenje i dostavljanje, plaća se postavljanje spomen obilježja – a i uklanjanje se plaća. Ali uklanjanje spomenika mora se zasnovati na odluci nadležnog organa i ne bi smjelo, bar u civilizovanim zemljama, da se spomenici uklanjaju na lopovski način. Moguće je da su ti narodni heroji bili neke avetinje što je i očigledno sa stanovišta stanovnika Žabljaka i partizanstvujuščih đukanovićevih bekrijaša. Niko nije primijetio nestanak spomenika – oni su prosto isparili. Neki su kasnije viđeni kod spomenika iza hotela Žabljak. Skupština lokalna nikada nije odlučivala o uklanjanju spomenika niti donosila odluke o novim spomeničkim mjestima.

I ovi se sad raspomamili o nekakvom ratnom zločincu. Malo morgen.
DALJE NEĆE MOĆI

Željko Matijašević.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9402

Objavio dana kol 7 2022. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN