Uništavanje nacionalnog blaga

Hotel DurmitorPoslije 10 godina upravnikovanja smijenjen je stečajni upravnik Ski centra u Žabljaku, rudarski ing. Gospić. Da li je potrebno u sistemu totalne korupcije objašnjavati zašto neće biti provjeravano bilo što iz njegovog desetogodišneg poslovanja? Recimo ona nezakonita prodaja poslovnog prostora u centru Žabljaka, prošle godine, koju je zataškao Državni tužilac.

Osamnaest licitacija za prodaju hotela Durmitor je objavljeno u listu koji čitaju penzosi i besplatno se dijeli po krčmama. Prva cijena je bila 6.000.000 eura zadnja 800.000. Bez civilizacijske kulturne osnove a kamoli turističkog znanja nepomenici
su prodavali hotele. Već 15 godina se šalabajzerski neuspješno krčme i prodaju hoteli Ski centra Durmitor. Posljedice: Ski centar Durmitor je nekad zapošljavao 650 radnika a danas je strvina dok je Žabljak dostigao demografski slom. Očigledan je problem političke klase koja odlučuje. Premijer Đukanović već godinama tobože raskida ugovore za svoje propale privatizacije (hotel Jezera i dr) a za druge privatizacije ni to (žičara Štulac i dr) već protivzakonito urušava ekonomske resurse koji su mu povjereni.

Hotel Durmitor je prepušten propadanju, godinama su namjerno otvoreni prozori, očekuju da ga oluje dokrajče. Padaju ograde, lome snjegovi, krade se. Hotel se ne može sam urušiti. Rekonstruisan je 1988 godine ugradnjom najbolje borove građe u zadnja tri sprata. Takav može da stoji još mnogo godina. Hotel Durmitor je turistički spomenik i simbol turističkog poleta i razvoja Žabljaka i Durmitora. I danas, oronuo, neodržavan i napušten stari ponosno kao gotska katedrala. Opire se pokušaju da bude uništen od mediokriteta, vječitih pripravnika i satrapa. I danas je neopisivo lijepo to sklonište za ptice. I danas se turisti fotografišu ispred njega. Jednom bijaše i centralna partizanska bolnica, pa je bio i plamena lomača, pa ponovo hotel.

b2BRukVPremijerova kamarila se igrom istorije i nekom ironijom sudbine dokopala prostora Crne Gore pa i mogućnosti da uništava, rasprodaje i razara. Šarlatani čerupaju ostatke turističke prošlosti, donose civilizacijski škart i urnišu ljepotu prirode. Sada tvrde da je došlo vrijeme za neposrednu pogodbu sa investitorom u Hotel Durmitor jer su im tenderi neefikasni. Hotel Durmitor niko ozbiljan neće kupiti. Mešetarska struktura nastoji zamazati oči javnosti i hotel će prodati sami sebi i za jeftine placeve. Niko neće uložiti ni centa u bolje a kamoli u luksuzne hotele u Žabljaku pored uništenog Nacionalnog parka Durmitor, smrada, prljavštine, kanalizacije, otpada, primitivizma, lokalne stravične korupcije i divljanja svuda u prostoru. Pored samog hotela Durmitor grade se divlja naselja uz korupciju državnih satrapa.

Uništene su i okljaštrene neprocjenjive vizure i napravljeni korupcijom besramni i izuzetni štetni divlji objekti. Onaj ko bi uložio u Hotel Durmitor ne može vratiti pare začas već za decenije rada. Egzodus stanovništva učinio je da nema turističkog kadra koji je potreban boljem hotelu i taj kadar se mora dovesti po preskupu cijenu i skupo plaćati da bi ostao u mjestu dekadencije i destrukcije. Žabljak je istočnoevropska rupa, betonska naslaga i destruktivno djeluje na turistički imidž skupih hotela. Blizina bestreganog i razorenog NP Durmitor sa neopranim prodavcima hrane koji nuždu vrše u šumi a zatim prodaju hranu, tezgama, prodajom hrane na pločnicima, u ćepencima, potencijalno zaraženom hranom koja se dovlači odosvud nije dobra preporuka. Gnusni sadržaji od ćepenaka, nužnika, željeznih sajli, žica, čengela do smeća i bukača na Crnom jezeru destruktivno su okruženje. To jeste slika koja se ne može prodati. Zato će prodaja Hotela Durmitor biti kao i sve pripravnikove prodaje do sada, mešetarenje, prevara i na kraju propast.

Darko Stijepović
Centar za razvoj Durmitora

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4338

Objavio dana lis 12 2015. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN